Μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων θα χρειασθεί, ενώ τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο χρονικό διάστημα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Σε αυτά τα συμπεράσματα συνέκλιναν οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Fed τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα Τετάρτη.

«Γερακίσια» παύση από την Fed – Αμετάβλητα σε υψηλό 22 ετών τα επιτόκια

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης, στις 20 Σεπτεμβρίου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο εύρος 5,25% – 5,5%.

«Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου-στόχου σε μια μελλοντική συνεδρίαση θα ήταν πιθανώς κατάλληλη, ενώ ορισμένοι έκριναν ότι είναι πιθανό να μην δικαιολογούνται περαιτέρω αυξήσεις», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη της Fed εμφανίσθηκαν θετικά στο σχέδιο της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αφού διατήρησαν την πρόβλεψή τους για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων φέτος και μείωσαν τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων που αναμένονται το 2024, σε μόλις δύο από τέσσερις προηγουμένως.

«Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου η επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο της», αναφέρουν τα πρακτικά.

Επιφυλακτικότητα

Τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τη συνεδρίαση της Fed, ορισμένοι εκ των αξιωματούχων εμφανίζονται πλέον πιο επιφυλακτικοί στις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μετά την απότομη άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ιδίως των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων. Μια άνοδος που έχει περιορίσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και αναμένεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη, βοηθώντας όμως τη Fed να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Τα μέλη της επιτροπής της Fed είναι «σε θέση να προχωρήσουν προσεκτικά στην αξιολόγηση της έκτασης οποιασδήποτε πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής που μπορεί να είναι απαραίτητη», δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Τζέφερσον σε παρατηρήσεις που προετοίμασε για την ομιλία τους σε συνέδριο της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομία των Επιχειρήσεων στο Ντάλας.

«Θα παραμένω ενήμερος για τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μέσω των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και θα το έχω αυτό κατά νου καθώς αξιολογώ τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Τζέφερσον.

Χαμηλές οι προσδοκίες

Ενώ οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο παραμένουν χαμηλές στο 12%, σύμφωνα με το εργαλείο Fed Rate Monitor Tool του investing.com, η έκθεση για τον πληθωρισμό των καταναλωτών που αναμένεται την προσεχή Πέμπτη θα μπορούσε σχεδόν να σφραγίσει την απόφαση.

«Είναι η τελευταία μέτρηση του δείκτη των τιμών καταναλωτή πριν από την επόμενη απόφαση της FOMC την 1η Νοεμβρίου και ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις αγορές που τιμολογούν μικρές έως μηδενικές πιθανότητες για μια αύξηση σε αυτή τη συνεδρίαση», επισημαίνει η Scotiabank Economics σε πρόσφατο σημείωμά της.

Η απόδοση του 10ετούς και του 30ετούς κρατικού ομολόγου άγγιξε υψηλό 16 ετών στο 4,8% και 5% αντίστοιχα την περασμένη εβδομάδα, καθώς το μήνυμα της Fed για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενίσχυσε το term premium, την αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης ενός μακροπρόθεσμου ομολόγου δεδομένης της αβεβαιότητας για τις αλλαγές των επιτοκίων.

«Η έκταση και η ταχύτητα της κίνησης σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν αρνητικές οικονομικές συνέπειες», υπογραμμίζει η BNP Baribas σε άρθρο της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή