Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον χρηματοδότηση θα διαθέσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) των ΗΠΑ, μέσω δύο προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα πριν αυτές συμβούν.

Έκθεση – σοκ από τη UNICEF: Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά στην προσφυγιά εξαιτίας κλιματικών καταστροφών

Όπως αναφέρει το Reuters, η χρηματοδότηση έρχεται καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε πιο έντονες καταιγίδες, πλημμύρες και πυρκαγιές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου φέτος έχουν ήδη σημειωθεί τουλάχιστον 24 καιρικά ή κλιματικά φαινόμενα που είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το καθένα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Τα δύο προγράμματα που χρηματοδοτεί η FEMA είναι το Building Resilient Infrastructure and Communities (BRIC), το οποίο χρηματοδοτεί έργα που παρέχουν προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και το πρόγραμμα Flood Mitigation Assistance (FMA), το οποίο στοχεύει σε έργα που μειώνουν τον κίνδυνο πλημμύρας.

Μετριασμός των επιπτώσεων

Η Victoria Salinas, επικεφαλής του τμήματος ανθεκτικότητας της FEMA, δήλωσε ότι ενώ η υπηρεσία συνδέεται με την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την αποκατάσταση, εστιάζει επίσης στον μετριασμό των επιπτώσεων των καταστροφών.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν «έχει επικεντρωθεί πραγματικά στο να βγάλει την ανθεκτικότητα από τη σκιά της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης», δήλωσε η Salinas σε συνέντευξή της στο Thomson Reuters Foundation.

Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης έργων, το ετήσιο πρόγραμμα επιχορήγησης BRIC διαθέτει 1 δισεκατομμύριο δολάρια και το πρόγραμμα FMA 800 εκατομμύρια δολάρια, με τις αιτήσεις να είναι ανοικτές μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων ενίσχυσης της ανθεκτικότητας έχει επεκταθεί μετά τον νόμο περί υποδομών της αμερικανικής κυβέρνησης του 2021. Τον Αύγουστο, η FEMA ανακοίνωσε παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο μιας δεξαμενής χρηματοδότησης ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα ανθεκτικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης αγωγών νερού και της σταθεροποίησης των πρανών ρεμάτων.

Τα προγράμματα κατανέμουν χρήματα εκ των προτέρων για να βοηθήσουν τις κοινότητες να προετοιμαστούν για μελλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα, αντί να κινητοποιούνται μετά την καταστροφή.

«Γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση έργων που μειώνουν τον κίνδυνο», δήλωσε η Kristin Smith της Headwaters Economics, μιας μη κερδοσκοπικής ερευνητικής ομάδας.

Ενίσχυση υποβαθμισμένων κοινοτήτων

Η FEMA στοχεύει να βοηθήσει τις υποβαθμισμένες περιοχές να αποκτήσουν πρόσβαση στα κονδύλια BRIC, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των κονδυλίων BRIC για το περασμένο έτος πήγε σε πολιτείες της ανατολικής και δυτικής ακτής και οι μισές πολιτείες έλαβαν συνολικά λιγότερο από το 5% των κονδυλίων, σύμφωνα με την ανάλυση της Headwaters Economics.

Οι προκλήσεις υπογραμμίζουν μια σημαντική δυσκολία όσον αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο: Πώς να κατευθύνουμε καλύτερα τα κεφάλαια προς τις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση, οι οποίες συχνά είναι οι λιγότερο εξοπλισμένες να έχουν πρόσβαση στα μετρητά.

Ειδικοί εκτιμούν ότι μια μεγάλη ανταγωνιστική επιχορήγηση (πρόγραμμα) όπως το BRIC θα λειτουργήσει πολύ καλά για τις πόλεις της Νέας Υόρκης, το Σαν Φρανσίσκο. Και μάλλον δεν θα λειτουργήσει τόσο καλά για τις αγροτικές κοινότητες.

Παρεμβάσεις

Η FEMA δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα φέτος περιλάμβαναν έργα σε 23 πολιτείες που δεν είχαν λάβει προηγουμένως ανταγωνιστική χρηματοδότηση BRIC.

Ορισμένες επιχορηγήσεις μέσω του προγράμματος προορίζονται για τις πολιτείες, τις φυλές και τα εδάφη των ΗΠΑ, ενώ τα κονδύλια για μεγάλα έργα διατίθενται μέσω εθνικού διαγωνισμού.

Η Salinas δήλωσε ότι ο οργανισμός λαμβάνει άλλα μέτρα, όπως ο εξορθολογισμός της διαδικασίας για τις αναλύσεις κόστους-οφέλους, καθώς και η συμβολή στην καθοδήγηση της χρηματοδότησης για τη δημιουργία ικανοτήτων σε περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από φυσικούς κινδύνους και την κλιματική αλλαγή.

«Έχουμε ακούσει από πολλές πολιτείες ότι θέλουν να υποστηρίξουν τις πιο υποβαθμισμένες κοινότητές τους, να ενισχύσουν την ικανότητά τους, να αναπτύξουν μια μεγάλη σειρά έργων», δήλωσε.

Τα επίπεδα χρηματοδότησης της FEMA για την ανακούφιση από τις καταστροφές έφτασαν σε τόσο χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ώστε η υπηρεσία αναγκάστηκε να αναστείλει ορισμένα έργα που δεν κάλυπταν άμεσες ανάγκες, αν και το νομοσχέδιο του περασμένου μήνα για την προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης παρείχε μια μικρή ανάσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green