Σάλος έχει προκληθεί στους κύκλους των οικονομολόγων μετά την ανάρτηση του αρθρογράφου των New York Times και βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος κήρυξε το τέλος του πολέμου κατά του πληθωρισμού, την ώρα που πολλοί συνάδελφοί του ανέφεραν: «Όχι τόσο γρήγορα».

Συγκεκριμένα, σε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), o Κρούγκμαν είπε: «Κερδίσαμε, με πολύ μικρό κόστος».

Η ανάρτηση φαινόταν σχεδιασμένη για να πυροδοτήσει αντιδράσεις, και έτσι έγινε.

Μερικοί, όπως ο Τιμ Μέρτο, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής επικοινωνίας κατά την αποτυχημένη εκστρατεία του Ντόνλαντ Τραμπ το 2020, έσπευσαν να σημειώσουν ότι ο Κρούγκμαν είχε χρησιμοποιήσει γράφημα που δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες των τροφίμων, των αυτοκινήτων, της ενέργειας και της στέγασης.

Στη διαπίστωση του Κρούγκμαν απάντησε και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβέρ Μπλανσάρ. «Ειδικά εσύ, Πολ, θα έπρεπε να γνωρίζεις καλύτερα», έγραψε.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,7% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,4% αντίστοιχα.

Τον Αύγουστο ο δείκτης είχε αυξηθεί κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 3,7% σε ετήσια βάση.Την ίδια ώρα, ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 4,1% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή