Η κατανάλωση στην Ιταλία συνεχίζει να μειώνεται, ενώ οι εκπτωτικές επιχειρήσεις κερδίζουν μερίδιο αγοράς, με τη βιομηχανία τροφίμων να εξακολουθεί να είναι απρόθυμη να μειώσει τις τιμές, σύμφωνα με την έκθεση Coop Report 2023, που συντάχθηκε από την Coop Italia.

Η έκθεση, η οποία εξετάζει τις καταναλωτικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Ιταλών, διαπίστωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις τροφίμων τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 4,7%, σε όρους όγκου, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 9,6% τον Αύγουστο.

Ιταλία: Συμφωνία κυβέρνησης – επιχειρήσεων για μειώσεις τιμών

Όλες οι μορφές διανομής κατέγραψαν μείωση των πωλήσεων κατά 2,2% τον Αύγουστο, ενώ το εκπτωτικό κανάλι, το οποίο κατέχει σήμερα το 23% της αγοράς, αυξήθηκε κατά 0,1%. Συνολικά, οι όγκοι μειώθηκαν κατά 5,2% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Οκτώ στους δέκα Ιταλούς δήλωσαν ότι η ιδιωτική ετικέτα είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού, σύμφωνα με την έκθεση.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η πρόεδρος της Coop Italia, Maura Latini, κάλεσε τον κλάδο των επώνυμων τροφίμων να ενωθεί, υποστηρίζοντας ότι «η πτώση των όγκων πλήττει τόσο τον κλάδο όσο και τους λιανοπωλητές. Απαιτείται ένα ενιαίο μέτωπο για την προστασία της ταυτότητας των τροφίμων της Ιταλίας».

Η κατανάλωση τροφίμων

Η έκθεση Coop Report αποκαλύπτει επίσης ότι πέρυσι σημειώθηκε σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους για τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και για την εφοδιαστική αλυσίδα.

Περίπου το 36% των Ιταλών σκοπεύει να μειώσει την κατανάλωσή του τους επόμενους μήνες, ενώ μόνο το 11% σχεδιάζει να την αυξήσει. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώθηκε κατά 15,2% τα τελευταία δύο χρόνια – με το 16% να σχεδιάζει να τη μειώσει ακόμη περισσότερο – ενώ το 39% των Ιταλών επισήμανε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει και σε μείωση στην κατανάλωση κρέατος.

Οι μελλοντικές προοπτικές επιβαρύνονται από την εξαιρετική αύξηση του πληθωρισμού, σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το 80%, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να επιστρέψει κάτω από το 2% ή στα προ της πανδημίας επίπεδα πριν από το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις