Τέσσερις προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προβάλλει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στα πλαίσια της χάραξης της ατζέντας για την παγκόσμια πολιτική στα πλαίσια της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ που φέτος γίνεται στο Μαρόκο.

Πρόκειται για την ανάγκη επαναφοράς του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τη δημιουργία νέων δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας και την ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης με τρόπο βιώσιμο για όσους ώστε να μην ανοίξει η ψαλίδα από τις πιο πλούσιες χώρες.

Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: Η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

-Επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο: Το Ταμείο καλεί τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη διαρκή αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών, ενώ προσαρμόζουν ανάλογα και συνεχώς τις πολιτικές με τρόπο που εξαρτάται από τα δεδομένα. «Αν και υπάρχει τώρα μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών, για πολλές αυτό θα απαιτήσει τη διατήρηση αυστηρής νομισματικής στάσης και την αποφυγή της πρόωρης χαλάρωσης της πολιτικής», επισημαίνεται. Η αποτελεσματική επικοινωνία των στόχων πολιτικής είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής λόγω αποπληθωρισμού.

-Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας: Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλο το φάσμα των εργαλείων πολιτικής για την αντιμετώπιση πιθανών ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δεδομένων των συνεχιζόμενων πιέσεων από τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει το Ταμείο. «Η προληπτική εφαρμογή μέτρων μακροπροληπτικής πολιτικής, η ενισχυμένη εποπτεία ανάλογη του κινδύνου και της συστημικής σημασίας των τραπεζών και η στενή παρακολούθηση των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα των ακινήτων και των μη τραπεζικών, παραμένουν απαραίτητες», σημειώνεται.

-Δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας: Οι υπεύθυνοι χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής καλούνται από το ΔΝΤ να ξαναχτίσουν δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να παρέχουν χώρο για απαραίτητες επενδύσεις και να προετοιμαστούν για πιθανούς κλυδωνισμούς που θα παρουσιαστούν ξανά. «Αυτό γενικά δικαιολογεί αυστηροποίηση της πολιτικής, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρέους και στη στήριξη της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η προστασία των πιο ευάλωτων με στοχευμένη στήριξη θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα, ενώ τα μη στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά», προτείνεται. Η σαφής επικοινωνία των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών σχεδίων μπορεί να συμβάλει στη στήριξη της αξιοπιστίας.

-Ενίσχυση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης: Καθώς η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, «τώρα είναι η ώρα να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Οι μακροδομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν όχι μόνο να ενισχύσουν τη δυνητική ανάπτυξη, αλλά και να διευκολύνουν την πράσινη μετάβαση, προωθώντας τη διαφοροποίηση μακριά από τομείς έντασης άνθρακα», εκτιμά το ΔΝΤ. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και μειώνουν τις τριβές μπορούν επίσης να συμβάλουν στη στήριξη μακροοικονομικών πολιτικών και στη μείωση της ανισότητας.

Ανάκαμψη αργή και άνιση

Όπως σημειώνει η Γκερογκίεβα, η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει ανθεκτικότητα, αλλά η ανάκαμψη είναι αργή και άνιση. Από την άνοιξη και μετά οι προσδοκίες για παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος έχουν αναβαθμιστεί ελαφρώς στο 3,0%.

Αλλά δεν έχουν καταφέρει όλες οι χώρες να ξεπεράσουν τις ουλές από πολλαπλά σοκ, προειδοποιεί. Ορισμένες χώρες έχουν δείξει ανθεκτικότητα, συμπεριλαμβανομένων μερικών αναδυόμενων αγορών και των ΗΠΑ, της μόνης μεγάλης οικονομίας που έχει ανακάμψει πλήρως στην προπανδημική τάση της. Αντίθετα, η παραγωγή της ζώνης του ευρώ και της Κίνας παραμένει χαμηλότερη ενώ άλλες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν δει ακόμη πιο αδύναμη ανάκαμψη, με απώλειες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος να ξεπερνούν το 6%, επιδεινώνοντας έτσι τις υπάρχουσες ανισότητες.

«Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν αδύναμες σε ένα περιβάλλον κατακερματισμένου εμπορίου, υψηλών επιπέδων χρέους και πιθανώς υψηλότερων επιτοκίων. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές είναι πιο ισορροπημένοι, μετά από ισχυρή πολιτική δράση στις αρχές του 2023 για τον περιορισμό της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η κλιματική κρίση και η επιμονή του πληθωρισμού σε ορισμένους τομείς παραμένουν ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία» σημειώνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή