Και οι δύο κιθάρες προβλέπεται να πωληθούν μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια εκδήλωση της Julien’s Auctions με τίτλο Played, Worn & Torn: Rock ‘n’ Roll Iconic Guitars and Memorabilia (Παιγμένες, φθαρμένες και σκισμένες: Εμβληματικές ροκ κιθάρες και αναμνηστικά), και αν υπερβούν τις εκτιμήσεις θα γίνουν από τις πιο ακριβές κιθάρες όλων των εποχών. Μέρος των εσόδων της δημοπρασίας και από τα δύο αντικείμενα θα διατεθεί στην πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη των Indianapolis Colts, Τζιμ Ίρσεϊ «Kicking the Stigma» για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διαταραχές ψυχικής υγείας, τονίζει το Barron’s.

Η Fool, η ηλεκτρική κιθάρα Gibson SG του 1964 του Clapton που πήρε το όνομά της από την ψυχεδελική βαφή της ομώνυμης ολλανδικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας, ήταν το όργανο της επιλογής του κατά την περιοδεία του στις ΗΠΑ με το συγκρότημα Cream – κυρίως κατά τη διάρκεια του ντεμπούτου του συγκροτήματος στις ΗΠΑ στις 25 Μαρτίου 1967, στο θέατρο RKO στο Μανχάταν. Η σημασία της ιστορικά και μουσικά την κατατάσει ως ένα από τα κατεξοχήν σωζόμενα σύμβολα του «Καλοκαιριού της Αγάπης και της ψυχεδέλειας».

Γνωστή ως Skystang I, η μπλε Fender Mustang του Cobain παίχτηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου σόου των Nirvana την 1η Μαρτίου 1994, στο Μόναχο, που έλαβε χώρα λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από το θάνατο του τραγουδιστή. Αυτή η ηλεκτρική κιθάρα για αριστερόχειρες, θεωρείται ευρέως ως η πιο αναγνωρίσιμη από όλα τα σκηνικά όργανα του ροκ ινδάλματος και προσφέρεται για πρώτη φορά σε δημοπρασία για την 30ή επέτειο του τρίτου και τελευταίου στούντιο άλμπουμ των Nirvana.

Christie’s: Δύο παγκόσμια ρεκόρ σε δημοπρασία της συλλογής βιβλίων του Τσάρλι Γουότς

Ιστορικά αντικείμενα

Στην 20η επέτειό της, η Julien’s θα φιλοξενήσει τη δημοπρασία στο Hard Rock Cafe Nashville από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου. Οι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν από μια πληθώρα ιστορικών αντικειμένων που ανήκαν και χρησιμοποιήθηκαν από μια σειρά μουσικών θρύλων: Έλβις Πρέσλεϊ, Πρινς, Τζον Λένον, Τζάνις Τζόπλιν, Πιτ Τάουνσεντ, Τζόνι Κας, Ντόλι Πάρτον, Έντι Βαν Χέιλεν, Φρανκ Ζάππα, Μορίς Γκιμπ, Τζόνι Ρότεν, Μπόνο και πολλών άλλων.

Ο Clapton έπαιξε τη Fool στις περισσότερες ηχογραφήσεις των Cream στη δεκαετία του 1960. Όταν το συγκρότημα διαλύθηκε, την έδωσε στον Τζορτζ Χάρισον, ο οποίος την πρόσφερε στον Άγγλο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Τζάκι Λόμαξ. Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ανήκε και έπαιξε ο Τοντ Ράντγκριν, ο οποίος την ονόμασε «Sunny» από τη μεγαλύτερη επιτυχία της Cream, το Sunshine of Your Love, μέχρι που την πούλησε σε δημοπρασία το 2000.

Μια άλλη κιθάρα του Κομπέιν, μια Fender Stratocaster, αναμένεται να δημοπρατηθεί μεταξύ 500.000 και 700.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Επίσης, την προσοχή τραβάει το λεωφορείο περιοδείας του Πολ ΜακΚάρτνεϊ το 1972, το οποίο χρησιμοποίησαν ο ίδιος και η αείμνηστη σύζυγός του, Λίντα Ίστμαν, ενώ έπαιζαν με τους Wings. Μετά από μια μεγάλη αποκατάσταση, το διώροφο Bristol KSW του 1953 αναμένεται να πωληθεί μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Άλλα αξιοσημείωτα αντικείμενα περιλαμβάνουν ένα ανακαινισμένο Lincoln Continental Mark V του 1977 που ανήκε στον Έλβις Πρίσλεϊ και ένα πρωτότυπο Chevrolet Corvette Stingray του 1966 που ανήκει και οδηγείται από τον κιθαρίστα των Guns N’ Roses, Σλας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus