Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε νέο ψήφισμα με το οποίο καλεί το Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων χωρών, να ενημερώσει την PACE και την Επιτροπή της Βενετίας εντός τριών μηνών σχετικά με τη χρήση του Pegasus και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρόμοιας κατασκοπείας.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε επίσης το Pegasus, ιδίως κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Αρμενία.

Στο εδώλιο η NSO για το λογισμικό Pegasus μετά την αγωγή της Meta

Τι αναφέρει η έκθεση

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει χρησιμοποιήσει επίσης το Pegasus, μεταξύ άλλων εναντίον δημοσιογράφων, ιδιοκτητών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών. Πρόσφατες αναφορές αποκαλύπτουν επίσης τη χρήση του στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν εναντίον 12 ατόμων που εργάζονται στην Αρμενία, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματούχου της κυβέρνησης της Αρμενίας, σε κάτι που φαίνεται να αποτελεί παράδειγμα στοχευμένης διεθνικής επιτήρησης», ανέφερε η έκθεση.

Η Συνέλευση θεωρεί ότι τα εθνικά όργανα έρευνας και τα δικαστήρια των κρατών μελών που κατηγορούνται για κατάχρηση λογισμικού κατασκοπίας θα πρέπει να διερευνήσουν διεξοδικά και να καθορίσουν εάν η χρήση του Pegasus και παρόμοιου λογισμικού κατασκοπείας είναι νόμιμη βάσει της εθνικής νομοθεσίας και πληροί τα διεθνή πρότυπα.

Προειδοποιήσεις σε διάφορες χώρες

Η Συνέλευση έστειλε προειδοποιήσεις σε διάφορες χώρες με ψήφισμα. Το ψήφισμα της Συνέλευσης δεσμεύει το Αζερμπαϊτζάν να ενημερώσει την PACE και την Επιτροπή της Βενετίας εντός τριών μηνών από τη χρήση του Pegasus και παρόμοιου λογισμικού κατασκοπείας, να διενεργήσει αποτελεσματικές, ανεξάρτητες και έγκαιρες έρευνες για όλες τις επιβεβαιωμένες και ύποπτες περιπτώσεις κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας και να παράσχει επαρκή αποζημίωση σε θύματα.

Η Συνέλευση ζήτησε από την Επιτροπή της Βενετίας να αξιολογήσει το νομοθετικό πλαίσιο και τις πρακτικές σχετικά με τη στοχευμένη επιτήρηση όλων των κρατών μελών, κυρίως της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και του Αζερμπαϊτζάν, και στη συνέχεια της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, των Κάτω Χωρών και άλλων κρατών μελών, προκειμένου να αξιολογήσει εάν περιέχουν επαρκείς και αποτελεσματικές διασφαλίσεις έναντι οποιασδήποτε πιθανής κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα πρότυπα του Συμβουλίου από την Ευρώπη.

Υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος τάχθηκαν 91 μέλη, 16 ήταν κατά και 4 απείχαν.

Το Radio Armenia σε αντίστοιχο δημοσίευμα του τονίζει:

«Επικαλούμενη «αυξανόμενα στοιχεία» ότι το spyware έχει χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς από πολλά κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) προέτρεψε πέντε κυβερνήσεις να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση αυτού του spyware εντός τριών μηνών και να διερευνήσει πλήρως όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης.

Εγκρίνοντας ένα ψήφισμα για το Pegasus και παρόμοιο λογισμικό υποκλοπής spyware και μυστική κρατική παρακολούθηση, η Συνέλευση προέτρεψε την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ισπανία και το Αζερμπαϊτζάν να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως όλες τις περιπτώσεις κατάχρησης spyware, να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον βρουν και να παράσχουν επανόρθωση στα θύματα.

Το ψήφισμα, που βασίζεται σε έκθεση του Pieter Omtzigt (Κάτω Χώρες, EPP/CD), κάλεσε επίσης τα άλλα κράτη μέλη που φαίνεται να έχουν αποκτήσει ή να χρησιμοποιήσουν το Pegasus –συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών– να διευκρινίσουν τη χρήση του. και τους ισχύοντες μηχανισμούς για την επίβλεψή του, εντός τριών μηνών.

«Pegasus Project»

Σύμφωνα με το ψήφισμα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το Αζερμπαϊτζάν το χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Αρμενία.

Η Συνέλευση σημειώνει ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του «Pegasus Project», το Αζερμπαϊτζάν έχει χρησιμοποιήσει το Pegasus, μεταξύ άλλων εναντίον δημοσιογράφων, ανεξάρτητων ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών. Πρόσφατες αναφορές αποκάλυψαν τη χρήση του σε σχέση με τη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, εναντίον 12 ατόμων που εργάζονται στην Αρμενία, συμπεριλαμβανομένου ενός αρμένιου κυβερνητικού αξιωματούχου, σε κάτι που φαίνεται να αποτελεί παράδειγμα διεθνικής στοχευμένης επιτήρησης.

Η Συνέλευση είπε ότι η μυστική παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, δημοσίων αξιωματούχων, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών για σκοπούς άλλους από αυτούς που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως η πρόληψη του εγκλήματος ή η προστασία της εθνικής ασφάλειας, θα συνιστούσε σαφή παραβίαση των Σύμβαση.

«Μόνο ως μέτρο έσχατης ανάγκης»

Δεδομένης της παρεμβατικότητάς του, τα κράτη θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση τέτοιου λογισμικού κατασκοπείας έως ότου οι νόμοι και οι πρακτικές τους σχετικά με τη μυστική παρακολούθηση είναι σύμφωνες με τη Σύμβαση και άλλα διεθνή πρότυπα, όπως αξιολογούνται από νομικούς εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το χρησιμοποιούν μόνο για «εξαιρετικές καταστάσεις ως μέτρο έσχατης ανάγκης», είπε η Συνέλευση. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την εξαγωγή του σε χώρες όπου υπήρχε σημαντικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί για καταστολή ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι βουλευτές ζήτησαν επίσης πληροφορίες από το Ισραήλ, ένα κράτος-παρατηρητής της PACE, για το πώς διασφαλίζει ότι το Pegasus, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο από εταιρεία με έδρα το Ισραήλ, δεν εξάγεται σε χώρες όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Μαρόκο, ένα κράτος «εταίρος για τη δημοκρατία» της PACE, το οποίο φέρεται ότι χρησιμοποίησε το Pegasus στην Ισπανία, κλήθηκε επίσης να παράσχει πληροφορίες και να διερευνήσει τη χρήση του».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα