Έληξε το τελεσίγραφο του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, με τον Νετανιάχου να δηλώνει ότι είμαστε «έτοιμοι για το επόμενο στάδιο».

Δραματικές είναι οι στιγμές για τους Παλαιστίνιους που προσπαθούν να βρουν διέξοδο από τον θάνατο με την Λωρίδα της Γάζας να παραμένει αποκλεισμένη από ξηρά και θάλασσα.

Για έγκλημα πολέμου κάνει λόγο η Χαμάς και το Ιράν που προειδοποίησε το Ισραήλ να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή ενώ πιέζει για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας την ώρα που το νερό στερεύει για τα πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ένταση με το Λίβανο με τη Χεσμπολάχ να αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.

Στους 2.215 οι νεκροί στη Γάζα – ανάμεσά τους 724 παιδιά, ενώ άλλοι 8.714 είναι τραυματίες. Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς

Live όλες οι εξελίξεις από το in

22:48 Γάζα: 45 οικογένειες ξεκληρίστηκαν, χάθηκαν όλοι οι απόγονοι

Όλα τα μέλη 45 οικογενειών στη Γάζα ξεκληρίστηκαν. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι οικογένειες αυτές πλέον σβήστηκαν από τα ληξιαρχικά έγγραφα.

Τουλάχιστον 2.215 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 8.714 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα αυτή την εβδομάδα.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί εάν το Ισραήλ προχωρήσει περαιτέρω τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις όπως έχει ήδη αναγγείλει.

22:30 Εκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής στην ΕΕ για τη Μέση Ανατολή

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συγκαλεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, η τηλεδιάσκεψη κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στις 5:30 μ.μ. (ώρα Βεγλίου σ.σ.). «Είναι υψίστης σημασίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις Συνθήκες και τις αξίες μας, να καθορίσει την κοινή μας θέση και να καθορίσει μια σαφή ενιαία πορεία δράσης που να αντανακλά την πολυπλοκότητα της εξελισσόμενης κατάστασης» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:11 Τα καταφύγια του ΟΗΕ στη βόρεια Γάζα «δεν είναι πλέον ασφαλή»

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ που δραστηριοποιείται στη Γάζα δήλωσε ότι τα καταφύγιά της στο βόρειο τμήμα της επικράτειας «δεν είναι πλέον ασφαλή» – κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση».

«Αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση», ανέφερε η UNRWA σε ανακοίνωσή της. «Η προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων του ΟΗΕ, ισχύει και σε αυτή τη σύγκρουση».

Σημειώνεται ακόμα ότι παρά την εντολή των ισραηλινών αρχών προς τους Παλαιστίνιους να φύγουν προς το νότο, πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, δεν θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Οι πόλεμοι έχουν κανόνες», δήλωσε η UNRWA. «Οι άμαχοι, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι κλινικές και οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ δεν μπορούν να αποτελέσουν στόχο».

22:00 Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων και επέμβαση αστυνομίας

Δεκάδες διαδηλώσεις -φιλο-παλαιστινιακές και υπέρ του Ισραήλ – πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Γερμανία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαγορεύθηκαν εκδηλώσεις υποστηρικτών της Χαμάς. Στο Βερολίνο άγνωστοι ζωγράφισαν το ‘Αστρο του Δαυίδ σε σπίτια.

Στο Ντίσελντορφ περίπου 700 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να προστατεύσει ομάδα αντιδιαδηλωτών, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες του Ισραήλ.

Στη Φρανκφούρτη, παρά τη σχετική απόφαση απαγόρευσης που είχε εκδώσει το Διοικητικό Δικαστήριο της Έσσης, 600 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης και πραγματοποίησαν πορεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «η Γερμανία χρηματοδοτεί, το Ισραήλ βομβαρδίζει». Η αστυνομία περικύκλωσε τους διαδηλωτές προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση και συνέλαβε περίπου 100 άτομα, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.

Το Δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει τη διαδήλωση, υπό τον φόβο βίαιων συγκρούσεων, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και αντισημιτικές εκδηλώσεις.

Διαδήλωση για την «Ελεύθερη Παλαιστίνη» πραγματοποίησαν 500 άτομα και στο Μπραουνσβάιγκ της Κάτω Σαξονίας, ενώ στο Αμβούργο 30 εξόριστοι Ιρανοί πραγματοποίησαν πορεία υπέρ του Ισραήλ και κατά της Τεχεράνης, κρατώντας ιρανικές σημαίες από την εποχή πριν από την επανάσταση του 1979 και φωτογραφίες του Σάχη. Ιρανοί συμμετείχαν επίσης σε αγρυπνία για το Ισραήλ στην χανσεατική πόλη, η οποία περιφρουρήθηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

21:47 IDF: Εντόπισε «πτώματα ομήρων» στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε στην Λωρίδα της Γάζας «πτώματα» ισραηλινών ομήρων οι οποίοι απήχθησαν από την Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Βρήκαμε και εντοπίσαμε στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας πτώματα Ισραηλινών που είχαν απαχθεί», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.

21:40 Σειρήνες ήχησαν πριν από λίγη ώρα στο Τελ Αβίβ

Σειρήνες ήχησαν πριν από λίγη ώρα στο Τελ Αβίβ ως προειδοποίηση για πιθανή επίθεση με ρουκέτες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

21:20 Η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ εξουδετερώνει πυραύλους από τη Λωρίδα της Γάζας

21:16 «Θέλω μόνο πραγματικά, πραγματικά να ζήσω» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη Γάζα

Πολλοί, όπως ο Τζαμάλ, δεν έχουν αυτοκίνητα, αναγκάζονται να επιστρατεύσουν κάρα που σέρνουν άλογα ή γαδουράκια, προκειμένου να μετακινήσουν τις οικογένειές τους. Τα δίκτυα επίσης τηλεπικοινωνιών είναι πεσμένα, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ήδη δραματική κατάσταση.

Στην καρδιά της πόλης της Γάζας, ένα 27χρονος μηχανικός, ο Σαέμπ αλ-λαρζ περιμένει να μάθει νέα για τον πατέρα του που χτυπήθηκε στην επιδρομή της Πέμπτης.

Τρεις από τους γείτονές του σκοτώθηκαν και το σπίτι της οικογένειά τους καταστράφηκε. Είναι ακόμη σοκαρισμένος. Έμαθε για το τελεσίγραφο από τον ρεπόρτερ του Associated Press και μες στον πανικό του είπε, «Μπορεί να μείνουμε, γιατί εάν είναι να πεθάνουμε, ας πεθάνουμε μαζί». Η φωνή του τρέμει, το ξανασκέφτεται και στο τέλος λέει «Θέλω μόνο πραγματικά, πραγματικά να ζήσω».

21:10 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την ετοιμότητά του να «επεκτείνει την επίθεση» στη Γάζα, λέγοντας ότι σχεδιάζει ένα ευρύ φάσμα επιθετικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων «συντονισμένων επιθέσεων από αέρος, θαλάσσης και ξηράς».

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε τηλεοπτικό μήνυμα κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα, διαβεβαιώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι στον πολιορκημένο θύλακα «δεν θα εγκαταλείψουν τη γη τους».

Το μήνυμα της Χαμάς ήρθε λίγο μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε στρατιώτες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας όπου δήλωσε ότι είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί στον πόλεμο στη Γάζα, διαφορετικά θα μπορούσε να επιφέρει την «καταστροφή του Λιβάνου».

Η Τουρκία και η Αίγυπτος δηλώνουν ότι απορρίπτουν τη «διαταχθείσα εξορία» των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

O OHE έκανε λόγο για αβίωτη κατάσταση στη Γάζα και κάλεσε σε προστασία των αμάχων.

21:07 Ηχούν σειρήνες στο Τελ Αβίβ

20:56 Ερυθρός Σταυρός και Ερυθρά Ημισέληνος αρνούνται να εγκαταλείψουν τους αδύναμους στη Γάζα

Οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου συγκλονισμένοι από την ανθρώπινη δυστυχία που απλώνεται στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές του «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικιαστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο (…) αλλά οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν  επίσης την άνευ ορίων καταστροφή στην Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ανησυχούμε πολύ για την εντολή εκκένωσης στην Γάζα. Οι εθελοντές μας αρνούνται να φύγουν και να εγκαταλείψουν εκείνους που έχουν περισσότερο την ανάγκη τους. Πρέπει να προστατευθούν – για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους άλλους».

20:45 Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ εντάσσεται στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Νετανιάχου

Το κόμμα του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο Avigdor Lieberman θα συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ. Ο Lieberman, ηγέτης του αντιπολιτευτικού εθνικιστικού δεξιού κόμματος Yisrael Beytenu είχε ζητήσει πριν από λίγες ημέρες χερσαία εισβολή στη Γάζα προκειμένου το Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς.

«Πρέπει να καθαρίσουμε τους στάβλους. Όπως πρόσφατα μπήκαμε στην Τζενίν, έτσι πρέπει να πάμε και στην πόλη της Γάζας», είχε πει ο Lieberman.

Ζήτησε επίσης ουσιαστικά από την κυβέρνηση να δολοφονήσει τους ηγέτες της Χαμάς στο εξωτερικό, λέγοντας ότι πρέπει να «κυνηγήσει» την ηγεσία της οργάνωσης όπου κι αν βρίσκονται.

20:34 Ντοκουμέντα στο MEGA από το τείχος της Γάζας

Το συνεργείο του MEGA κατάφερε να φτάσει στο «σημείο – μηδέν», μόλις 300 – 400 μέτρα μακριά από το τείχος της Γάζας, εκεί όπου πλέον αναπτύσσεται όλη η στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ.

Ο Μαρίνος Αλειφέρης με τον εικονολήπτη Άγγελο Μισιρλή, βρέθηκαν στο σημείο του τείχους απ’ όπου ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο η επιδρομή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες με δεκάδες σορούς ανδρών της ισλαμικής οργάνωσης, πυρομαχικά και βαρύ οπλισμό, διάσπαρτα στην περιοχή στην οποία πλέον έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις των ισραηλινών.

20:26 Πάνω από 126 είναι οι αιχμάλωτοι της Χαμάς, λέει εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τουλάχιστον 279 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς

Ο Χαγκάρι πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 126 Ισραηλινοί έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

20:20 ΟΗΕ: «Σε αβίωτη εκτυλίσσεται η κατάσταση στη Γάζα»

Η ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα εξελίσσεται γρήγορα σε αβίωτη, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Γάζα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή καύσιμα και τα τρόφιμα αρχίζουν να εξαντλούνται επικίνδυνα, αναφέρει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις χώρες που διαθέτουν επιρροή να διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του πολέμου και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι ενέργειες και η ρητορική της Χαμάς και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες είναι «εξαιρετικά ανησυχητική, απαράδεκτη», δηλώνει. Οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατευθούν».

Στην Γάζα, οικογένειες βομβαρδίσθηκαν κατευθυνόμενες προς νότον μέσα από μποτιλιαρισμένους, κατεστραμμένους δρόμους, έπειτα από την διαταγή εκκένωσης του Ισραήλ που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν ασφάλεια, αλλά χωρίς να έχουν πού να πάνε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν προς ασφαλείς περιοχές. Και ανεξαρτήτως αν θα φύγουν ή θα μείνουν, πρέπει να υπάρχει διαρκές μέλημα για την προστασία τους».

20:16 «Το Ισραήλ δεν έλαβε συγκεκριμένη ειδοποίηση για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Ζάχι Χανέγκμπι δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έλαβε συγκεκριμένη ειδοποίηση από την Αίγυπτο ή από οπουδήποτε αλλού για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς με ορμητήριο την Γάζα.

Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ εκλήθη για έκτακτη ενημέρωση στις 04.00, δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, σχετικά με νέα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών, αλλά αυτές δεν δικαιολογούσαν κινητοποίηση, δήλωσε ο Ζάχι Χανέγκμπι στους δημοσιογράφους.

20:07 Έφεδρος του ισραηλινού στρατού καλεί σε εθνοκάθαρση Παλαιστινίων – «Σκοτώσετε μητέρες και παιδιά»

«Κάθε Εβραίος πρέπει να πάρει όπλο και να τους σκοτώσει», λέει ο γηραιότερος ισραηλινός που κλήθηκε ως έφεδρος από τον ισραηλινό στρατό και έχει αναλάβει ρόλο εμψυχωτή. Ο ίδιος καλεί ανοιχτά σε εθνοκάθαρση σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media λέγοντας μεταξύ άλλων «αυτά τα κτήνη δεν μπορούν να ζουν πλέον».

«Εάν έχετε κάποιον Άραβα γείτονα, μην περιμένετε, πηγαίνετε σπίτι του και πυροβολήστε τους», είπε χαρακτηριστικά.

20:01 Ο Λίβανος θα υποβάλει επίσημη καταγγελία στον ΟΗΕ για τη δολοφονία δημοσιογράφου

Ο Λίβανος θα υποβάλει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη «σκόπιμη δολοφονία», όπως λέει, από το Ισραήλ του δημοσιογράφου του Reuters Issam Abdallah, ο οποίος είναι επίσης πολίτης του Λιβάνου.

Ο Abdallah σκοτώθηκε στο νότιο Λίβανο την Παρασκευή, όταν πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από την κατεύθυνση του Ισραήλ έπληξαν μια ομάδα δημοσιογράφων, δήλωσαν μάρτυρες που βρίσκονταν στο σημείο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Reuters.

Έξι άλλοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων από το Reuters, το Al Jazeera και το Agency France-Presse, τραυματίστηκαν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε αργότερα ότι ο στρατός «λυπάται βαθύτατα για το περιστατικό» και ότι «το ερευνά ενεργά».

19:57 Ισραηλινός στρατός: Θα μπούμε στην καρδιά της Γάζας

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα πρέπει να φτάσει στην καρδιά της Γάζας για να εξολοθρεύσει τους μαχητές της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι επιχειρησιακές εκτιμήσεις γύρω από την επίθεση δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, αλλά ο ισραηλινός στρατός είναι σε ετοιμότητα για μια συντονισμένη επιχείρηση που θα περιλαμβάνει επίθεση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς.

19:30 Γερμανία: Σημαδεύουν εξώπορτες Εβραίων με το Αστέρι του Δαβίδ

Σε διάφορες περιοχές του Βερολίνου άγνωστοι σημαδεύουν με γκράφιτι σπίτια και εξώπορτες Εβραίων με το Αστέρι του Δαβίδ. Τα περιστατικά εντάθηκαν την Παρασκευή, όπως είπε ένας εκπρόσωπος της Γερμανικής αστυνομίας στην Tagesspiegel.

Η εκπρόσωπος του Γερμανοισραηλινού επιμελητηρίου Άννα Σταροσέλσκι τόνισε στο Χ (πρώην Twitter) πως «ιδιωτικές κατοικίες στις οποίες ζουν Εβραίοι σημαδεύτηκαν με το αστέρι του Δαβίδ», παραθέτοντας σχετικές φωτογραφίες.

19:20 Ισραήλ: Γιατί η αρμάδα των ΗΠΑ μεγαλώνει συνεχώς – Η εξήγηση απόστρατου ναύαρχου

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζέιμς Σταυρίδης, ανέλυσε τις δυνατότητες των δυνάμεων των ΗΠΑ που ενισχύονται συνεχώς ανοικτά του Ισραήλ και τον σκοπό τους.

19:09 Επίθεση από θάλασσα, αέρα και ξηρά προετοιμάζει το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη εκστρατεία στη Γάζα και «την εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος επιθετικών σχεδίων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη επίθεση από αέρος, θαλάσσης και ξηράς».

«Τα τάγματα και οι στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και είναι έτοιμοι να αυξήσουν την ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια του πολέμου, με έμφαση σε μια σημαντική χερσαία επιχείρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

19:02 Ιράν: Το Ισραήλ να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου πριν να είναι αργά

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian συναντήθηκε με ηγέτες της Χεσμπολάχ στο Λίβανο, έκανε λόγο για κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή εάν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει στη μάχη, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να υποστεί «έναν τεράστιο σεισμό».

«Γνωρίζω για τα σενάρια που έχει θέσει σε εφαρμογή η Χεζμπολάχ. Κάθε βήμα που θα κάνει η αντίσταση [Χεζμπολάχ] θα προκαλέσει τεράστιο σεισμό στη σιωνιστική οντότητα», είπε.

«Θέλω να προειδοποιήσω τους εγκληματίες πολέμου και όσους υποστηρίζουν αυτή την οντότητα πριν να είναι πολύ αργά για να σταματήσουν τα εγκλήματα κατά των αμάχων στη Γάζα, γιατί μπορεί να είναι πολύ αργά σε λίγες ώρες».

18:57 Επικεφαλής Χαμάς: Το Ισραήλ υπέστη στρατηγική ήττα και για αυτό σφάζει τον λαό μας

«Ο εχθρός διαπράττει εγκλήματα και σφάζει τον λαό μας επειδή δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τους μαχητές της Χαμάς», είπε ακόμα ο επικεφαλής της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγιε.

«Αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της στρατηγικής ήττας του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», ανέφερε ακόμα.

18:52 «Σκοτώνονται δύο Παλαιστίνιοι κάθε 10 λεπτά» – Ο αιματηρός απολογισμός στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές επιδρομές κατά την όγδοη ημέρα των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στη Γάζα έχουν σκοτώσει κατά μέσο όρο πάνω από δύο Παλαιστίνιους κάθε 10 λεπτά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Euro-Med Human Rights Monitor.

Το Σάββατο εξελίσσεται στην πιο θανατηφόρα ημέρα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς. Σήμερα έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 310 άνθρωποι. Δεκάδες άλλοι σκοτώθηκαν από τότε που ανακοινώθηκε ο απολογισμός αυτός από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 273 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται κάθε μέρα από τις 7 Οκτωβρίου. Η ένταση των ισραηλινών βομβαρδισμών φαίνεται να αυξάνεται κάθε μέρα, με τον ημερήσιο αριθμό των νεκρών να αυξάνεται μαζί της.

Τουλάχιστον 724 παιδιά και 458 γυναίκες είναι ανάμεσα στους 2.215 νεκρούς που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

18:44 Επικεφαλής της Χαμάς: Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν τη γη τους

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο εχθρός μας το κάνει αυτό μαζί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

«Οι κάτοικοι της Γάζας παραμένουν στη γη τους. Δεν θα φύγουν», πρόσθεσε.

«Χαιρετίζω τον λαό της Γάζας που αντιμετωπίζει τη βάρβαρη μηχανή της σιωνιστικής μηχανής. Είναι αφοσιωμένοι στα χώματά τους».

«Η Χαμάς είναι ένα κίνημα ελευθερίας που τηρεί τις ηθικές αρχές του πολέμου και η οργάνωση ήταν πάντα πρόθυμη να μην στοχεύει αμάχους, παρά τα όσα κάνει το σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε ακόμα.

18:42 Σολτς: Σημαντικό να αποφευχθεί η επέμβαση της Χεσμπολάχ

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι η χώρα του «στέκεται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ», σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Οι δύο συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος στην περιοχή καθώς και η παρέμβαση της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

18:27 Δύο νεκροί στο Λίβανο από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δύο ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό του Kfar Chouba στο νότιο Λίβανο

18:23 Απροσπέλαστο το πέρασμα της Ράφα και για πολίτες της Δύσης

Ο Παλαιστίνιος δημιουργός περιεχομένου, Mohamed Aborjelaa, βρίσκεται στο πέρασμα της Ράφα που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ. Ο ίδιος αναφέρει ότι περίπου 500 άτομα με ξένα διαβατήρια προσπαθούν να περάσουν χωρίς επιτυχία.

«Το ίδιο το συνοριακό πέρασμα δεν είναι ασφαλές, υπάρχουν βομβαρδισμοί και δεν υπάρχει καταφύγιο. Οι άνθρωποι έλαβαν μηνύματα που τους έλεγαν να βρίσκονται εκεί από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, αλλά σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος η διάβαση δεν ήταν ανοιχτή» δήλωσε στο BBC.

Οι εθνικότητες αυτών που προσπαθούν να περάσουν περιλάμβαναν Αμερικανούς, Βρετανούς, Γάλλους, Κινέζους, Ελβετούς και Σουηδούς κατόχους διαβατηρίων. Η συντριπτική πλειονότητα είχαν και δεύτερη υπηκοότητα εκτός από την παλαιστινιακή.

«Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε επαφή με τις πρεσβείες τους, οι οποίες τους είπαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αλλά κάποιοι από αυτούς δεν έχουν σπίτια για να επιστρέψουν. Είναι αδύνατον», αναφέρει.

Νωρίτερα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Κάιρο δεν προτίθεται να κάνει εξαιρέσεις και να επιτρέψει τη διέλευση σε πολίτες τρίτων χωρών.

18:15 ΤΑΖ: Το Παλαιστινιακό χρειάζεται πολιτική λύση

Το σημαντικό κατά τη γερμανική taz είναι «η κατανόηση των σημερινών συνθηκών, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες συνθήκες […] οι οποίες δεν θα προκαλούν θάνατο και στις δύο πλευρές. Και ασφάλεια θα μπορεί ουσιαστικά να υπάρξει, μόνο όταν τα παιδιά των Παλαιστινίων, τα οποία σήμερα ανασύρονται από τα ερείπια των σπιτιών τους στη Γάζα, θα έχουν αποκτήσει πραγματική προοπτική».

18:11 Τελευταία προειδοποίηση για εκκένωση των νοσοκομείων στη Γάζα – Φύγετε ή θα βομβαρδίσουμε

Παλαιστίνιος γιατρός δήλωσε στο Middle East Eye ότι ο ισραηλινός στρατός τους έδωσε μια τελευταία προειδοποίηση να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα πριν αρχίσουν να τα βομβαρδίζουν.

O Sohaib al-Hems ανέφερε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου Al Awda στην Jabalia και του νοσοκομείου Γενικών Υπηρεσιών στην πόλη της Γάζας αρνούνται να φύγουν.

«Θα πεθάνουμε στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Hems. «Περισσότερα από 27 ασθενοφόρα έχουν στοχοποιηθεί μόλις τώρα και δεκάδες υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί.

18:07 Σειρήνες ήχησαν ξανά στο νότιο Ισραήλ

18:00 Όχι της Αιγύπτου στη διέλευση Αμερικανών πολιτών από τη Γάζα

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν θα επιτρέψουν στους υπηκόους των ΗΠΑ και σε πολίτες άλλων χωρών να εισέλθουν στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα το Σάββατο, επιμένοντας ότι το πέρασμα πρέπει επίσης να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, σύμφωνα με το Alqahera News, ένα τοπικό αιγυπτιακό ειδησεογραφικό κανάλι.

«Οι αιγυπτιακές αρχές απέρριψαν την ιδέα να χρησιμοποιείται το πέρασμα της Ράφα μόνο για τους ξένους (σσ όχι για Παλαιστίνιους). Πρόσθεσαν ότι «η αιγυπτιακή θέση είναι σαφής» και ότι απαιτεί τη διευκόλυνση της εισόδου και της διέλευσης της βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το Alqahera News, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές.

Το Alqahera News ανήκει στην αιγυπτιακή United Media Services που συνδέεται με την κυβέρνηση.

Η πληροφορία αυτή έρχεται μετά την αποστολή οδηγιών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ προς τους Παλαιστίνιο-Αμερικανούς στη Γάζα, σύμφωνα με τις οποίες το συνοριακό πέρασμα της Ράφα «μπορεί να είναι ανοιχτό» το απόγευμα του Σαββάτου

17:51 Νετανιάχου σε ισραηλινούς στρατιώτες: Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο;

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε μονάδα πεζικού έξω από τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

17:44 Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μαζικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο αλλά και στη Φρανκφούρτη παρά την απαγόρευση των γερμανικών αρχών.

Με πλακάτ και παλαιστινιακές σημαίες οι διαδηλωτές στο Λονδίνο

Μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Λονδίνο

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν στην εξέδρα της συγκέντρωσης

«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί – Θα λέμε την αλήθεια μέχρι το τέλος» γράφει πλακάτ που κρατά διαδηλωτής στη Φρανκφούρτη

Ένταση με την αστυνομία στη Φρανκφούρτη

Διαδήλωση στην Άγκυρα

Με παλαιστινιακές σημαίες στους δρόμους του Δουβλίνου

17:36 Συγκέντρωση οικογενειών ισραηλινών αιχμαλώτων στο Τελ Αβίβ -«Φέρτε τους πίσω»

Εκατοντάδες οικογένειες ισραηλινών πολιτών που αιχμαλωτίστηκαν από μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ καλώντας την κυβέρνηση να διασώσει τους συγγενείς τους.

Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το Al Jazeera, κάλεσαν επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας του στρατού να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς.

17:31 «Μπορεί να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή αλλά «ίσως να είναι αργά», λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ουπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε σήμερα, από τη Βηρυτό, ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί μια «γενικευμένη κρίση» στη Μέση Ανατολή.

Μετά τη Βηρυτό, ο Ιρανός υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ.

«Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

17: 30 Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους πολίτες τους στη Γάζα να κατευθυνθούν προς το πέρασμα της Ράφα της Αιγύπτου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενθαρρύνει τους πολίτες της στη Γάζα να κινηθούν νότια προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμοι για την πιθανή επαναλειτουργία του περάσματος εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης στον παράκτιο θύλακα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ενημερώσαμε τους πολίτες των ΗΠΑ στη Γάζα με τους οποίους βρισκόμαστε σε επαφή ότι εάν κρίνουν ότι είναι ασφαλές, να πλησιάσουν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Εάν ανοίξει η διάβαση, μπορεί να γίνει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

17:28 Τούρκος ΥΠΕΞ: Οι αιγυπτιακές αρχές συνεργάζονται με το Ισραήλ ώστε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

17:20 Ειρηνευτική σύνοδο για τη Μέση Ανατολή ζητά η Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν με αντικείμενο την κρίση στο Ισραήλ και τη Γάζα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεκίνο.

«Η Κίνα ζητά τη σύγκληση μιας διεθνούς ειρηνευτικής συνόδου το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση. Το Πεκίνο προειδοποιεί επίσης ότι η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση «κλιμακώνεται και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου».

17:07 Μπάιντεν: ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτος και ΟΗΕ «εργάζονται για να απαλύνουν τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Χαμάς»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και με τα Ηνωμένα Έθνη, για να διευκολύνουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι κυβερνήσεις προσπαθούν «να αυξήσουν την υποστήριξη για να απαλύνουν τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Χαμάς, να δημιουργήσουν τις συνθήκες που απαιτούνται για να συνεχιστεί η ροή της βοήθειας και να υποστηρίξουν την τήρηση του δικαίου πολέμου».

17:00 Στα καταφύγια ισραηλινοί μετά τα πυρά από το Λίβανο

Στους Ισραηλινούς που ζουν σε διάφορες πόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των Kibbutz Dan, Dafna, Snir και Goshrim, δόθηκε οδηγία να πάνε στα καταφύγιά τους και να παραμείνουν εκεί μέχρι να τους ειδοποιήσουν για το αντίθετο.

16:50 Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί η Χαμάς το Ισραήλ στον ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, που σφυροκοπείται αδιάκοπα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση σε ισραηλινές κοινότητες, στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι ισραηλινές ακρότητες συνιστούν εγκλήματα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο Χανίγια σε ανοιχτή επιστολή του που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Χαμάς.

16:40 Επιβεβαιώνει το BBC το χτύπημα σε κομβόι αμάχων που εγκατέλειπαν τη Γάζα

Το BBC επιβεβαιώνει ότι οι αναφορές για χτύπημα κομβόι αμάχων που εγκατέλειπαν τη Γάζα έλαβαν χώρα χθες. Το βρετανικό μέσο αναφέρει ότι το χτύπημα σημειώθηκε στην οδό Salah-al-Din, μία από τις δύο οδούς εκκένωσης από τη βόρεια Γάζα προς το νότο.

Ο δρόμος ήταν γεμάτος από κίνηση όλη την ημέρα χθες, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας που μένουν στον Βορά αποφάσισαν να εκκενώσουν την περιοχή μετά το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media διακρίνονται τουλάχιστον 12 πτώματα. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και παιδιά – μερικά από τα οποία φαίνεται να είναι μόλις δύο έως πέντε ετών.

Οι περισσότεροι φαίνονται ξαπλωμένοι στο πίσω μέρος ενός φορτηγού με επίπεδη καρότσα – άλλοι είναι διασκορπισμένοι στο δρόμο. Άλλα κατεστραμμένα οχήματα είναι επίσης πεταμένα στην περιοχή.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο και κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση.

16:20 Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Λίβανο – Την ευθύνη ανέλαβε η Χεσμπολάχ

Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον ενός φυλακίου του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον νοτιοανατολικό Λίβανο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν μάρτυρα από την περιοχή αυτή.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για σφοδρό βομβαρδισμό από την πλευρά του Ισραήλ και ότι ακούγονται πυρά.

Η Χεσμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

16:03  Χαμάς: 9 αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εννέα αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αλλοδαποί, σκοτώθηκαν λόγω των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο.

Στην ανακοίνωση που ανάρτησαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ στο Telegram υποστηρίζουν ότι οι αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν «λόγω των σιωνιστικών βομβαρδισμών στις περιοχές όπου έμεναν».

15:55 Οι ΗΠΑ απομακρύνουν το «μη αναγκαίο προσωπικό» από την πρεσβεία της Ιερουσαλήμ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την αποχώρηση του μη αναγκαίου προσωπικού του από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και το προξενείο στο Τελ Αβίβ «λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας στο Ισραήλ».

Θα επιτραπεί επίσης να αποχωρήσουν μέλη των οικογενειών ορισμένων υπαλλήλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

15:45 Εκπνέει στις 4 το νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας

Το πρωί του Σαββάτου (14/10), ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι δίνει διορία 6 ωρών επιπλέον, συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα προκειμένου οι Παλαιστίνιοι πολίτες της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο. Σε νέα προειδοποίησή του ανέφερε ότι οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας δεν πρέπει να «καθυστερήσουν» την εκκένωση.

15:40 Συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Θεσσαλονίκη

Με σημαίες της Παλαιστίνης, πανό και κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» μέλη από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, οργανώσεις, συλλογικότητες και Παλαιστίνιοι που ζουν στην πόλη πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

15:30 Συνεδριάζει εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής συνεργασίας

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επείγουσα συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη για να συζητήσει τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

15:25 Διορία μέχρι τις 16.00 για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς έδωσε το Ισραήλ

Το Ισραήλ έδωσε στην παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο νέα διορία για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κοντς στην Πόλη της Γάζας στις 16.00 σήμερα.

Η αρχική διορία έληγε στις 6 το πρωί, όμως στη συνέχεια παρατάθηκε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να εκκενώσει το νοσοκομείο επειδή είναι υποχρεωμένη, με βάση την ανθρωπιστική εντολή της, να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στους ασθενείς και τους τραυματίες.

15:20 H UNRWA ανακοίνωσε ότι τα καταφύγιά της στη Γάζα δεν είναι πλέον ασφαλή

Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσε ότι τα καταφύγιά της στη Γάζα δεν είναι πλέον ασφαλή.

«Οι πόλεμοι έχουν κανόνες. Πολίτες, νοσοκομεία, σχολεία, κλινικές & οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ δεν μπορούν να αποτελούν στόχο«, ανέφερε η UNWRA σε ανακοίνωσή της.

Καλεί παράλληλα τα εμπλεκόμενα μέρη να  τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των αμάχων και ζητά από τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που έχουν καταφύγει σε εγκαταστάσεις της UNRWA σε όλη τη λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας.

15:10 Καμπανάκι για την κατάσταση στη Γάζα και από τον ΠΟΥ

Αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, όπου τα εφόδια θα φυλαχθούν μέχρι να καταστεί δυνατή η ασφαλής μεταφορά τους στη Γάζα, ανέφεραν ένα στέλεχος της Ερυθράς Ημισελήνου και ένας εθελοντής.

Η Αίγυπτος λέει ότι η διάβαση της Ράφα, από τη δική της πλευρά, παραμένει ανοιχτή όμως η κυκλοφορία διακόπηκε για πολλές ημέρες λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα. Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ενισχύουν την ασφάλεια της διάβασης και μεταξύ άλλων μετακινούν τα τσιμεντένια φράγματα και οι πληροφορίες ότι την κλείνουν είναι αναληθείς, είπε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου.

Δύο πτήσεις, μία εκ των οποίων από την Τουρκία, έφτασαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο της πόλης Αλ Αρίς του Σινά, που απέχει 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά αυτήν την εβδομάδα έχουν φτάσει στο Σινά τουλάχιστον πέντε αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αεροσκάφος με φάρμακα και άλλο ιατρικό υλικό προσγειώθηκε στην Αλ Αρίς. «Κάθε ώρα που τα εφόδια αυτά παραμένουν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, περισσότερα κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες, ειδικά οι πιο ευάλωτοι, θα πεθάνουν», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Τα υλικά αυτά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 300.000 ανθρώπων και περιλαμβάνουν φάρμακα για 1.200 τραυματίες και 1.500 καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, διαβητικούς, διευκρίνισε ο Οργανισμός.

Στην Αίγυπτο υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα να εκτοπιστούν οι κάτοικοι της Γάζας λόγω της πολιορκίας του θύλακα και των ισραηλινών βομβαρδισμών. Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος λέει ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να παραμείνουν στη γη τους και εργάζεται για να διασφαλίσει την παράδοση της βοήθειας εντός της Λωρίδας της Γάζας.

15:05 Δραματικές εκκλήσεις – Εξαντλείται το πόσιμο νερό

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας στη Γάζα, ζήτησαν το επείγον άνοιγμα διαδρόμων για την απομάκρυνση των τραυματιών στο εξωτερικό λόγω της «καταστροφικής» κατάστασης στο εσωτερικό του πολιορκημένου θύλακα.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν στη Γάζα καθώς το νερό τελειώνει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έχει γίνει ζήτημα «ζωής και θανάτου«, δήλωσε ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Unrwa, από το Σάββατο δεν έχουν επιτραπεί ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα.

«Τα καύσιμα πρέπει να παραδοθούν τώρα στη Γάζα για να είναι διαθέσιμο το νερό για 2 εκατομμύρια ανθρώπους«, δήλωσε ο Lazzarini.

«Εάν δεν γίνει αυτό, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από σοβαρή αφυδάτωση, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και γυναίκες. Το νερό είναι πλέον η τελευταία εναπομείνασα σανίδα σωτηρίας. Κάνω έκκληση να αρθεί τώρα η πολιορκία της ανθρωπιστικής βοήθειας«, πρόσθεσε.

Το καθαρό και πόσιμο νερό εξαντλείται, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν βρώμικο νερό από πηγάδια και αυξάνοντας τους κινδύνους των υδατογενών ασθενειών, πρόσθεσε η Unrwa.

Η παροχή νερού επηρεάστηκε επίσης από το πλήρες μπλακ άουτ που επέβαλε το Ισραήλ από τις 11 Οκτωβρίου.

14:40 Εριξαν κόκκινη μπογιά στα γραφεία του BBC

Ο εξωτερικός χώρος των στούντιο του BBC στο Λονδίνο ψεκάστηκε με κόκκινη μπογιά το πρωί του Σαββάτου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κάλυψη από το κανάλι του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Η εξέλιξη έρχεται εν όψει των προγραμματισμένων διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης στη βρετανική πρωτεύουσα αργότερα σήμερα.

14:30 Επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

14:15 Ο Λίβανος θα καταθέσει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ

Ο Λίβανος θα καταθέσει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «σκόπιμη δολοφονία του Λιβανέζου δημοσιογράφου Ισάμ Αμπντάλα, από το Ισραήλ», μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο θάνατος του εικονολήπτη του Reuters Ισάμ Αμπντάλα στον νότιο Λίβανο, πιστοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να «εξαπλωθεί» στο λιβανέζικο έδαφος, προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Αμπντάλα σκοτώθηκε και άλλοι έξι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν την Παρασκευή στον νότιο Λίβανο, όταν χτυπήθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ισραήλ, σύμφωνα με άλλον δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρισκόταν στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός γνωρίζει το συμβάν και διεξάγει έρευνα για το τι συνέβη, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Γνωρίζουμε το περιστατικό με τον δημοσιογράφο του Ρόιτερς. Το εξετάζουμε. Έχουμε ήδη εικόνα. Την διασταυρώνουμε. Είναι ένα τραγικό συμβάν», είπε ο εκπρόσωπος.

14:10 «Θα σκοτώσουμε όλα τα μέλη της Χαμάς»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνέντευξη που παραχώρησε στο in και τη Νατάσα Μπαστέα, ο Γιάκοβ Αμιντρόρ υποστράτηγος ε.α., που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ καθώς και επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της ισραηλινής στρατιωτικής αντικατασκοπίας. «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να καταστρέψουμε όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, να σκοτώσουμε τα μέλη της. Θα είναι ένας μακρύς, δύσκολος πόλεμος, αλλά στο τέλος η Χαμάς δεν θα υπάρχει πια στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει.

13:55 Το modus operandi της Χαμάς

Το modus operandi των ενόπλων της Χαμάς κατά την έναρξη της επιχείρησης «Καταιγίδα Αλ Άκσα» εναντίον του Ισραήλ αναλύει η Le Monde, χρησιμοποιώντας πολυάριθμες εικόνες και βίντεο.

Ο ήλιος δεν είχε ανατείλει στη Γάζα όταν η Χαμάς έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση «Καταιγίδα Αλ Άκσα» πριν μια εβδομάδα και συγκεκριμένα το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου.

13:40 Το Ισραήλ σκότωσε Λοχαγό των επίλεκτων δυνάμεων «Nukhba» της Χαμάς

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (IAF) ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό της στην πλατφόρμα Χ  ότι οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) που παρείχε σημαντικές πληροφορίες, κατάφεραν να σκοτώσουν τον Αλί Καντί, ένα Λοχαγό μονάδας ειδικών δυνάμεων της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για Λοχαγό της επίλεκτης δύναμης «Nukhba» της Χαμάς, τα στελέχη της οποίας θεωρούνται τα πιο ικανά και τα πιο εκπαιδευμένα, ενώ μάλιστα επιλέγονται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της οργάνωσης και αναλαμβάνουν αποστολές όπως ενέδρες και επιδρομές εντός της ισραηλινής επικράτειας χρησιμοποιώντας τα περίφημα υπόγεια τούνελ.

«Ο Ali Qadi ηγήθηκε της απάνθρωπης, βάρβαρης σφαγής αμάχων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μόλις τον εξαλείψαμε. Όλοι οι τρομοκράτες της Χαμάς θα έχουν την ίδια μοίρα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός.

13:20 Το Ισραήλ προειδοποιεί για αντίποινα εάν συνεχιστούν οι διεισδύσεις από τον Λίβανο

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari προειδοποίησε ότι όποιος πλησιάσει τον φράχτη ασφαλείας και διεισδύσει στην ισραηλινή πλευρά του Λιβάνου «θα σκοτωθεί».

Είπε ότι όλα όσα συμβαίνουν κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο λαμβάνουν χώρα από το εσωτερικό του Λιβάνου.

«Είναι ευθύνη του λιβανέζικου κράτους και θα πληρώσει το τίμημά του. Είμαστε προετοιμασμένοι για αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα», δήλωσε σύμφωνα με το Aljazzera.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως εξουδετέρωσε με drones ομάδα ενόπλων, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ισραήλ από το Λίβανο.

«Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναγνώρισαν πριν από μερικές ώρες μια ομάδα τρομοκρατών που επιχειρούσε να διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από το Λίβανο. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε αυτή την ομάδα και σκότωσε τρομοκράτες»,  αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δείτε βίντεο

13:00 Ισραήλ και Αίγυπτος συμφώνησαν να ανοίξει για λίγο η διάβαση της Ράφα

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 σήμερα μέχρι τις 17.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε αυτό (το πέρασμα), για να ανοίξει από τις 12 έως τις 5 σήμερα. Η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσινγκτον ήρθε σε επαφής με Αμερικανοπαλαιστίνιους που βρίσκονται στη Γάζα και κάποιοι εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν μέσω της Ράφα. Διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σαφές αν η διάβαση είναι ανοιχτή αυτή τη στιγμή και είναι επίσης άγνωστο αν η Χαμάς θα επιτρέψει στους ανθρώπους να φτάσουν μέχρι εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Aljazzera, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι οποιαδήποτε χρήση του συνοριακού περάσματος της Ράφα, το οποίο συνδέει την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, θα γίνεται σε συντονισμό με το Ισραήλ.

«Όσον αφορά τη Γάζα, τα περάσματα είναι κλειστά. Τα σύνορα είναι κλειστά και κάθε μετακίνηση ή διέλευση προς την Αίγυπτο θα γίνεται σε συνεννόηση και επαφή μαζί μας. Προς το παρόν, αυτό το θέμα δεν υφίσταται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Daniel Hagari.

12:50  Ισραηλινός διοικητής: «Η Χαμάς μάς εξέπληξε»

Ο διοικητής της Μεραρχίας Γάζας των IDF, Avi Rosenfeld, δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς στις συνοριακές κοινότητες του Ισραήλ ήταν μια έκπληξη και ότι η στρατιωτική ηγεσία «δεν το γνώριζε» και «αιφνιδιάστηκε από αυτό».

Πρόσθεσε ότι στο μέλλον «θα υπάρχει πολύς χρόνος για να ερευνήσουμε και να εξετάσουμε τι συνέβη».

12:40 Η ισραηλινή αστυνομία απείλησε με όπλα δημοσιογράφους του BBC

Οι δημοσιογράφοι του BBC που κάλυπταν τον πόλεμο στο Ισραήλ δέχθηκαν επίθεση και κρατήθηκαν υπό την απειλή όπλου από αστυνομικούς στην ισραηλινή πόλη Τελ Αβίβ.

Ο Muhannad Tutunji, ο Haitham Abudiab και τα υπόλοιπα μέλη της αραβικής ομάδας του BBC οδηγούσαν προς ένα ξενοδοχείο όταν η αστυνομία σταμάτησε το όχημά τους. Οι δημοσιογράφοι βγήκαν από το αυτοκίνητο, το οποίο φέρει την ένδειξη TV, ότι δηλαδή πρόκειται για όχημα μέσου ενημέρωσης και στη συνέχεια, οι αστυνομικοί -υπό την απειλή όπλων- τους κόλλησαν στον τοίχο και τους έκαναν έρευνα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:25 Αυξάνονται οι νεκροί

Τουλάχιστον 2. 215 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 8. 714 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει 324 Παλαιστίνιους. Τουλάχιστον 1. 000 έχουν τραυματιστεί σε αυτό το διάστημα, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

12:10 Eχασε την επαφή με τη δημοσιογραφική του ομάδα στη Γάζα το Anadolu

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι διεκόπη από το πρωί του Σαββάτου (14/10) η επικοινωνία του με την δημοσιογραφική ομάδα που βρισκόταν στη βόρεια Γάζα.

Όπως αναφέρει, το προηγούμενο διάστημα η επικοινωνία γινόταν μετά δυσκολίας λόγω του εντατικού βομβαρδισμού της περιοχής από το Ισραήλ και της καταστροφής των υποδομών ενέργειας και επικοινωνιών.

Από τις 7 Οκτωβρίου, εννέα δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, μετέδωσε το Anadolu.

12:00 Φράχτης στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα

Η Αίγυπτος έχει αποκλείσει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, υψώνοντας φράγμα, σύμφωνα με μια ομάδα δικαιωμάτων.

Ο αιγυπτιακός στρατός κατασκεύασε ένα τσιμεντένιο φράγμα στη δική του πλευρά του περάσματος και ανέπτυξε στρατιωτικές ενισχύσεις κατά μήκος των συνόρων, σύμφωνα με την οργάνωση Sinai for Human Rights.

Σύμφωνα με το Aljazzera, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι οποιαδήποτε χρήση του συνοριακού περάσματος της Ράφα, το οποίο συνδέει την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, θα γίνεται σε συντονισμό με το Ισραήλ.

«Όσον αφορά τη Γάζα, τα περάσματα είναι κλειστά. Τα σύνορα είναι κλειστά και κάθε μετακίνηση ή διέλευση προς την Αίγυπτο θα γίνεται σε συνεννόηση και επαφή μαζί μας. Προς το παρόν, αυτό το θέμα δεν υφίσταται«, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Daniel Hagari.

11:55 Συγκλονιστικό βίντεο – Στοιβάζουν τα πτώματα σε ψυγεία για παγωτά

Εικόνες απερίγραπτης φρίκης εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τα πτώματα Παλαιστινίων πλέον δεν χωρούν στα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία, με τους αρμόδιους να επιστρατεύουν κάθε μέσο, ακόμη και τα φορτηγά ψυγεία για τα παγωτά.

11:42 Σειρήνες ηχούν στο κέντρο του Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με ανάρτηση του ισραηλινού στρατού.

11:40  «Ή θα πεθάνουμε ή θα ζήσουμε ελεύθεροι» – Συγκλονίζει γιατρός από τη Γάζα

Ο Σουλεϊμάν Τζαμίλ, Παλαιστίνιος γιατρός στη Γάζα & Διευθυντής σε μεγάλο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας μίλησε στο Mega για τη εμπόλεμη κατάσταση σημειώνοντα πως οι Ισραηλινοί δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν και υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματισμένοι.

«Είμαστε αιχμάλωτοι μέσα στο Ισραήλ γιατί είμαστε σε κατοχή 72 χρόνια. Κάθε μέρα σκοτώνουν παιδιά, γυναίκες, άνδρες. Το 60% από αυτούς που έχουν σκοτωθεί είναι παιδιά και γυναίκες. Ακόμα και από τραυματισμένους. Δεν μπορεί κανένας να το πιστέψει. Δεν ξέρει ο ελεύθερος κόσμος πως αυτοί είναι άνθρωποι; Δεν είναι ζώα. Δεν είναι ανθρωπιά. Πού είναι η ανθρωπότητα που λέει ο κόσμος και ο δυτικός και ο ανατολικός; Κανένας δεν μας βοηθάει. Όλοι φοβούνται την Αμερική»,είπε χαρακτηριστικά. Δείτε εδώ περισσότερα.

11:30 Διακόπτει η Σαουδική Αραβία τις συνομιλίες με το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες για μια ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ, καθώς μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Το βασίλειο «αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες για μια ενδεχόμενη εξομάλυνση με το Ισραήλ και ενημέρωσε γι’ αυτό τους αμερικανούς αξιωματούχους», δήλωσε η πηγή, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ριάντ, στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας.

11:20 Το προσωπικό νοσοκομείου της Γάζας αρνείται την εντολή για εκκένωση

Το προσωπικό του νοσοκομείου της Γάζας, δεν θα συμμορφωθεί με την εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση,  σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.

«Την Παρασκευή έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον ισραηλινό στρατό που μας ζητούσε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Ahmed Muhanna του νοσοκομείου al-Awda στην Jabalia. «Αυτό δεν είναι δυνατόν», πρόσθεσε. «Κάποιοι ασθενείς απομακρύνθηκαν, αλλά κάποιοι άλλοι ασθενείς δεν μπορούν να μεταφερθούν λόγω της σοβαρής κατάστασής τους». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:05 Δεκάδες Ταϊλανδοί εργάτες θύματα των επιθέσεων στα σύνορα

Με 21 νεκρούς και 16 ακόμη που εικάζεται ότι απήχθησαν, η Ταϊλάνδη κατέχει τη δεύτερη θέση, ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των ξένων χωρών, με τα περισσότερα θύματα – παράπλευρες απώλειες από τις επιθέσεις της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ.

Αυτό συμβαίνει επειδή χιλιάδες Ταϊλανδοί μετανάστες εργάζονται στον αγροτικό τομέα του Ισραήλ, με περίπου 30.000 από αυτούς σε φάρμες και κιμπούτς, και 5.000 εξ αυτών γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:57 Μπορέλ: Η διαταγή για εκκένωση της Γάζας είναι «εντελώς αδύνατο να εφαρμοστεί»
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως ο κόσμος απέτυχε στις προσπάθειές του να υπάρξει μια λύση δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

«Ο κόσμος απέτυχε οικτρά», δήλωσε ο Μπορέλ σήμερα στο Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι εδώ και 30 χρόνια δεν υπήρξε καμιά επιτυχία όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών.

Ο ίδιος παραδέχθηκε επίσης πως ενώ η λύση των δύο χωριστών κρατών είναι ένας επιθυμητός στόχος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στο μελλον, δεν θα διευθετήσει την τρέχουσα σύγκρουση που ξέσπασε το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ο Μπορέλ έκανε δηλώσεις στο Πεκίνο με τον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι αναφορικά με ζητήματα διεθνούς ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο ίδιος επανέλαβε την υποστήριξή του στη στάση του ΟΗΕ και πήρε αποστάσεις από τη διαταγή του ισραηλινού στρατού για μαζική εκκένωση της βόρειας Γάζας.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι «απλώς αδύνατο, δεν μπορείς να μετακινήσεις έναν τέτοιο όγκο ανθρώπων», δήλωσε ο Μπορέλ.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνισε, προσθέτοντας πως όμως αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η θέση είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Μπορέλ. «Υπεραπιζόμαστε βεβαίως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί». «Όμως, όπως κάθε δικαίωμα, υπάρχει ένα όριο. Και αυτό το όριο είναι το διεθνές δίκαιο».

10:50 Ρουκέτες από τη Γάζα έπληξαν τη Σντερότ

Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν νωρίτερα από τη Γάζα, έπληξαν ένα εκπαιδευτικό κέντρο στη νότια συνοριακή πόλη Σντερότ, καθώς και την οροφή μιας γιεσίβα Hesder στην πόλη. Άλλες δύο ρουκέτες προσγειώθηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης και σε ένα ανοιχτό πεδίο, χωρίς να υπάρχουν θύματα από τα χτυπήματα, σύμφωνα με το Al Jazzera.

10:30 Μετακινούνται προς τον νότο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπίστωσαν «σημαντική κίνηση» παλαιστινίων αμάχων προς νότο, μία ημέρα αφού διέταξαν τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει υποσχεθεί περαιτέρω αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν κατευθυνθεί προς νότο από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας μετά την ισραηλινή διαταγή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία λένε πως περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας των εχθροπραξιών πριν δοθεί η διαταγή.

Ωστόσο πολλοί άλλοι λένε ότι θα παραμείνουν. «Ο θάνατος είναι καλύτερος από το να φύγουμε», λέει ο 20χρονος Μοχάμαντ έξω από ένα κτίριο που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στο κέντρο της Γάζας. Τα τζαμιά μεταδίδουν το μήνυμα «Κρατήστε τα σπίτια σας. Κρατήστε τη γη σας». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:10 Συναγερμός για ρουκέτες σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα μετά από 10ωρη ανάπαυλα

Σειρήνες για εκτόξευση ρουκετών ηχούν σε πολλές πόλεις του Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα.

Η αναζωπύρωση των πυρών από τη Λωρίδα έρχεται μετά από μια ανάπαυλα περίπου 10 ωρών.

Τηλεοπτικά συνεργεία καταγράφουν τις αναχαιτίσεις από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

09:55 Ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Γάζα το Ισραήλ

Στη διάνοιξη δυο ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση της Γάζας, προχωρά ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού θα ανοίξουν δυο ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις 10 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα, ώστε να πραγματοποιηθεί περαιτέρω εκκένωση.

09:50 Drones του ισραηλινού στρατού σκότωσαν ενόπλους στα σύνορα με τον Λίβανο

Με ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως εξουδετέρωσε με drones ομάδα ενόπλων, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ισραήλ από το Λίβανο.

«Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναγνώρισαν πριν από μερικές ώρες μια ομάδα τρομοκρατών που επιχειρούσε να διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από το Λίβανο. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε αυτή την ομάδα και σκότωσε τρομοκράτες»,  αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, είχε δηλώσει πως η οργάνωση είναι έτοιμη για ένοπλη σύγκρουση με το Ισραήλ, όταν ωστόσο κρίνει η ίδια πως θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

09:40  Σκοτώθηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, αξιωματούχος της Χαμάς

Ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς σκοτώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Στη διάρκεια επιχείρησης της Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, επλήγησαν βάσεις διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σκοτώθηκε ο Μουράντ Αμπού Μουράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων (της Χαμάς) στην πόλη της Γάζας, υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της φονικής επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

09:33 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 27χρονο Παλαιστίνιο στην Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 27χρονο Παλαιστίνιο στην Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας το πρωί του Σαββάτου. Το υπουργείο ανέφερε ότι ο άνδρας έφτασε σε νοσοκομείο της Ιεριχώ με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν την Παρασκευή.

Το πρωί του Σαββάτου, οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν επιδρομές σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

09:20 Αναφορές ότι συνελήφθησαν αξιωματούχοι της Χαμάς
Οι IDF συνέλαβαν δύο ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο σεΐχης Adnan Asfour και ο Ahmed Awad συνελήφθησαν στη Ναμπλούς, σύμφωνα με τις αναφορές.

09:10 «Η εισβολή στη Γάζα αποτελεί ρίσκο για το Ισραήλ»
Ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ συνιστά προσοχή για την εισβολή που προετοιμάζει το Ισραήλ στη Χαμάς. Ο Εφραίμ Χαλέβι, πρώην στέλεχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, κάνει μία έκκληση προς την κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς ηγέτες, να μην βιαστούν να κάνουν χερσαία επίθεση στην Χαμάς. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:50 Τα διλήμματα των ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα ισχυρή και έχει μεγάλο βάθος. Βεβαίως, δεν ήταν πάντα  ανέφελη. Συχνά οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πάρουν κάποιες αποστάσεις, ενώ από τη μεριά του το Ισραήλ άσκησε συχνά πίεση ώστε οι ΗΠΑ να συμπαραταχθούν περισσότερο μαζί του.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και ο πόλεμος που κήρυξε η ισραηλινή κυβέρνηση στη Γάζα, διαμόρφωσε μια νέα κατάσταση. Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν παρά να συστρατευτούν, ενώ η διαμόρφωση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ισραήλ ήρε και τις επιφυλάξεις ως προς την Ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ακόμη και τώρα υπάρχει μια ταύτιση ανάμεσα στην Ισραηλινή πολιτική και αυτή των ΗΠΑ. Διαβάστε περισσότερα στην ανάλυση του Παναγιώτη Σωτήρη.

08:40 «Ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» ζητά η Ρωσία

Η Ρωσία,  κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στη Γάζα, κάλεσε χθες Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση, βάζοντας στο τραπέζι σχέδιο απόφασης που ζητεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Το κείμενο καλεί να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυσης του πυρός».

Ακόμη, «καταδικάζει τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες». Όμως δεν κατονομάζει τη Χαμάς. Ο ρώσος πρεσβευτής, καταφέρθηκε εναντίον δυτικών χωρών, ιδίως των ΗΠΑ, που κατ’ αυτόν «φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τον άμεσα επαπειλούμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», καθώς και προσωπικά εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: διότι όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είπε πως η ΕΕ στέκει στο πλάι του Ισραήλ» αλλά «κλείνει τα μάτια μπροστά στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε πολιτικές υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας».

08:20 Ισραηλινές χερσαίες επιδρομές αναφέρθηκαν στη βόρεια Γάζα και τη Δυτική Όχθη νωρίς το Σάββατο

Ισραηλινές χερσαίες επιδρομές αναφέρθηκαν στη βόρεια Γάζα και τη Δυτική Όχθη νωρίς το Σάββατο. Βρίσκονται σε εξέλιξη αναγκαστικές εκκενώσεις χιλιάδων ανθρώπων στη βόρεια Γάζα, κάτι που χαρακτηρίζεται από παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «έγκλημα πολέμου«. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλεί το Ισραήλ να επανεξετάσει την εντολή εκκένωσης της βόρειας Γάζας, λέγοντας ότι η κατάσταση πλησιάζει «σε μια στιγμή ολέθριας κλιμάκωσης«.

07:29 IDF: Περισσότεροι από 120 πολίτες κρατούνται αιχμάλωτοι

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) λέει ότι έχει επιβεβαιώσει πως περισσότεροι από 120 άμαχοι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από τη Χαμάς.

06:42 Jerusalem Post: Ο ισραηλινός στρατός βρήκε πτώματα αγνοουμένων

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.

Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

05:58 Μπορέλ στο Πεκίνο: Μοναδική λύση η ύπαρξη δύο κρατών

Ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Πεκίνο: «Συζητήσαμε με την Κίνα ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική που μπορεί να εφαρμοστεί».

05:27 Συζητήσεις της Κίνας με τον Αραβικό Σύνδεσμο για το Παλαιστινιακό

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Πεκίνου για τη Μέση Ανατολή, Zhai Jun, συναντήθηκε χθες Παρασκευή με εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου στην Κίνα για μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την κρίση στο Ισραήλ και τη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Σάββατο.

Ο Zhai Jun ανέφερε κατά τη συνάντηση ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει τον ισχυρό Αραβικό Σύνδεσμο των 22 μελών προκειμένου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο «παλαιστινιακό ζήτημα» και πως θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό.

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει σοβαρά να ενισχύσει τις προσπάθειές της για επείγουσα επιστροφή στη σωστή βάση της λύσης των δύο κρατών προκειμένου να επιτευχθεί η ειρηνική συνύπαρξη της Παλαιστίνης και του Ισραήλ», είπε ο κινέζος διπλωμάτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

05:07 Στόχους της Χεζμπολάχ έπληξε ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη νύχτα σήμερα Σάββατο ότι έπληξε στόχο της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο ως απάντηση στη «διείσδυση άγνωστων εναέριων αντικειμένων στο Ισραήλ» και πυρών εναντίον ισραηλινού drone.

Ο στρατός αναχαίτισε τ’ αντικείμενα και τα πυρά κατά του μη επανδρωμένου αεροσκάφους του, αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

04:29 ΟΗΕ: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα έφυγαν νότια

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα πιστεύεται ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μετακινήθηκαν νότια, μετά την προειδοποίηση εκκένωσης από το Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων OCHA του ΟΗΕ.

Πριν την προειδοποίηση, περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι είχαν ήδη εκτοπιστεί εσωτερικά, αναφέρουν τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε περίπου 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Γάζα ν’ απομακρυνθούν προς τα νότια προτού εξαπολύσει χερσαία εισβολή.

Η Χαμάς προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν στη θέση τους και να αψηφήσουν την ισραηλινή στρατιωτική εντολή για εκκένωση των σπιτιών τους.

04:05 NBC: Εγγραφα της Χαμάς αποκαλύπτουν στόχευση σχολείων

Εγγραφα της Χαμάς αποκαλύπτουν ότι τα μέλη της σκόπιμα στόχευσαν δημοτικά σχολεία και κέντρο νεολαίας κατά την επίθεσή τους στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του δικτύου NBC.

Τα έγγραφα που έφτασαν στο NBC News δείχνουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, ότι η Χαμάς κατάρτισε λεπτομερή σχέδια για να στοχεύσει δημοτικά σχολεία και ένα κέντρο νεολαίας στο ισραηλινό κιμπούτς Κφαρ Αζά, προκειμένου να «σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», να συλλάβει ομήρους και να τους μεταφέρει γρήγορα στη Λωρίδα της Γάζας.

Βρέθηκαν στα πτώματα των μελών της Χαμάς από τους πρώτους ισραηλινούς διασώστες που έφτασαν στην περιοχή και κοινοποιήθηκαν στο NBC News.

03:05 WSJ: Συζητήσεις για να ανοίξει διάδρομος διαφυγής από την Αίγυπτο

Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει πως ΗΠΑ και Αίγυπτος είναι κοντά σε συμφωνία για να ανοίξει διάδρομος διαφυγής των ξένων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου.

Το τελεσίγραφο των Ισραηλινών για την εκκένωση της Γάζας έχει λήξει από τις 8 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ωστόσο δεν ήταν δυνατή η απομάκρυνση σε 24 ώρες τόσο μεγάλου όγκου πληθυσμού.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα Κάιρο και Ουάσιγκτον είναι κοντά στο να συμφωνήσουν για την ασφαλή έξοδο των προσφύγων μέσω της Αιγύπτου.

02:56 Γκουτέρες: Ο θάνατος εικονολήπτη του Reuters αντανακλά τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Ο θάνατος εικονολήπτη του Reuters Ισάμ Αμπντάλα στον νότιο Λίβανο, όπου κάλυπτε τις εξελίξεις, πιστοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να «εξαπλωθεί» στο λιβανέζικο έδαφος, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκτός από τον εικονολήπτη που έχασε τη ζωή του, άλλα έξι μέλη των δημοσιογραφικών ομάδων που είχαν στείλει στην περιοχή αυτή το Ρόιτερς, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν τα τρία ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν κοντά στο χωριό Άλμα ες Σαμπ όταν χτυπήθηκαν εξαιτίας διασυνοριακών βομβαρδισμών, είπε τραυματίας δημοσιογράφος του AFP.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν προσπάθεια διείσδυσης Παλαιστίνιων από τη λιβανέζικη πλευρά.

02:44 Στους 16 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική όχθη

Ο απολογισμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε στους δεκαέξι Παλαιστίνιους χθες Παρασκευή, με το σύνολο των θανάτων να φθάνει τους τουλάχιστον 51 από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

02:35 Έλληνας καθηγητής στη Βηρυτό: Αυτός ο πόλεμος θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή και τη Δύση

Την ώρα που όλος ο πλανήτης έχει στραμμένα τα μάτια του στη Γάζα όπου το Ισραήλ απειλεί με χερσαία επέμβαση με τον πόλεμο να μαίνεται, ο καθηγητής Νικόλας Κοσματόπουλος μιλά στο in από τη Βηρυτό, πρωτεύουσα του γειτονικού Λιβάνου, μεταφέροντας το κλίμα από την πάντα «θερμή» Μέση Ανατολή.

Ολόκληρη η κοινωνία του Λιβάνου είναι συγκλονισμένη από όσα συμβαίνουν στη Γάζα, σημειώνει ο Κοσματόπουλος, επίκουρος καθηγητής στα Τμήματα Πολιτικών Σπουδών και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, ενώ οι φοιτητές του μιλούν για «γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ» και για «υποκρισία της Δύσης».

«Δεν θα είναι η Δύση η ίδια μετά τα γεγονότα αυτά. Σίγουρα δεν θα είναι ίδια η Μέση Ανατολή, αλλά ούτε και η Δύση. Αλλάζουν και οι δύο».

02:29 Τρεις ρουκέτες έπληξαν τη Σντερότ

Σύμφωνα με τη haaretz, τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν την πόλη Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες ενώ ένα σπίτι έπιασε φωτιά.

Το σπίτι που έπιασε φωτιά στην πόλη Σντερότ

02:20 Η Χαμάς δίνει βίντεο με μαχητές της να φροντίζουν παιδιά στη Γάζα

Ένα βίντεο, το οποίο απεικονίζει μέλη της Χαμάς να φροντίζουν μωρά Ισραηλινών δημοσιεύτηκε στα social media από λογαριασμούς μελών της.

Στο βίντεο αναφέρεται ότι πρόκειται για μωρά, τα οποία πήραν οι μαχητές της Χαμάς, κατά τη διάρκεια της επίσης του Σαββάτου και τις αναφορές ότι «τα είχαν αποκεφαλίσει».

Με το βίντεο αυτό η Χαμάς προσπαθεί να ανασκευάσει την κατακραυγή για τις αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ για σκοτωμένα βρέφη κατά τη διάρκεια της επίθεση που σόκαρε τον πλανήτη.

02:12 Ισραηλινές δυνάμεις: Αναχαιτίσαμε «άγνωστους στόχους» πάνω από τη Χάιφα και έναν στο νότιο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αναχαίτισε «δύο άγνωστους στόχους» πάνω από τη Χάιφα και ένα «αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο» κοντά στην πόλη Shfaram στο νότιο Ισραήλ.

02:00 Ψάχνει Ισραηλινούς αγνοούμενους στη Γάζα ο στρατός

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε απόψε ο στρατός, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις ανέφεραν, σύμφωνα με τους Times of Israel ότι δυνάμεις πεζικού και άρματα μάχης εισήλθαν σήμερα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας σε «τοπικές επιδρομές» προκειμένου να «εκκαθαρίσουν» την περιοχή από πιθανούς τρομοκράτες και να εντοπίσουν αγνοούμενους Ισραηλινούς.

Ο εκπρόσωπος του IDF, υποναύαρχος Daniel Hagari, είπε ότι έκαναν έρευνες και «εντόπισαν ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων».

«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να βρούμε κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να βοηθήσει για τους αγνοούμενους και τους ομήρους».

01:28 Η Αλ Κάιντα καλεί να γίνουν επιθέσεις στο Ισραήλ και στους υποστηρικτές του παγκοσμίως

Η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα κάλεσε τους υποστηρικτές της σε όλο τον κόσμο να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον εβραίων, του Ισραήλ και των υποστηρικτών τους.
«Είθε ο τζιχάντ εναντίον των εβραίων και των συμμάχων τους να επεκταθεί σε όλη τη γη, τη θάλασσα και τον ουρανό» ανέφερε χθες Παρασκευή μέσω των συνηθισμένων διαύλων προπαγάνδας της.
Οι «γιοι του ισλάμ» πρέπει να επιτεθούν στους «σιωνιστές» στους δρόμους του Ντουμπάι, του Αμπού Ντάμπι, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν
Κάλεσε τους συμπαθούντες της και άλλους πιστούς να ενωθούν με αυτόν που αποκάλεσε αγώνα της.

01:09 Σχέδιο πέντε σημείων κατέθεσε η Ρωσία στον ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ

Ένα προσχέδιο με πέντε προτάσεις κατέθεσε προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία με το οποίο ζητά την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ, μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου στη Χαμάς και ενώ θέμα ωρών θεωρείται η χερσαία επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η Ρωσία ζητά άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή από όλα τα μέρα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, την ασφαλή απελευθέρωση όλων των ομήρων, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφαλή εκκένωση των πολιτών που έχουν ανάγκη.

Τα μέλη μπορούν τώρα να προβάλλουν αντιρρήσεις και να διαπραγματευτούν, αλλά δεν είναι σαφές αν το σχέδιο θα τεθεί σε επίσημη ψηφοφορία.

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ψήφους από τα μέλη του Συμβουλίου και όχι βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη, τα οποία είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα.

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το σύμμαχό τους Ισραήλ από κάθε κριτική, ασκώντας δεκάδες φορές βέτο.

00:50 Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την έκβαση του πολέμου

Θα μετατραπεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή σε μια περιφερειακή κρίση μεγατόνων ή θα περιοριστεί στην χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ, που είτε θα ισοπεδώσει τη Γάζα στη λογική των ασύμμετρων αντιμέτρων, είτε θα ανακαταλάβει τον έλεγχο τμήματος της Λωρίδας σε ένα χτύπημα μέσα στα όρια της αναλογικότητας;

Με δεδομένο ότι νωρίτερα σήμερα στις 20.00 έληξε το τελεσίγραφο του Ισραήλ στους αμάχους για να εγκαταλείψουν τη Γάζα και ξεκίνησαν οι επιδρομές κατά μήκος των συνόρων για την ανεύρεση ομήρων. το περιοδικό Foreign Policy εξετάζει τους τρεις λόγους, που θα κρίνουν την έκβαση αυτού του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

00:31 Συγκινεί πατέρας που έχασε τον γιο του στην επίθεση της Χαμάς – «Ρίξτε τις βόμβες στη θάλασσα»

Ένας πατέρας που έχασε τον γιο του στην επίθεση της Χαμάς παρακαλεί τους Ισραηλινούς πιλότους «να ρίξουν τις βόμβες στη θάλασσα» όχι στους κατοίκους της Γάζας

Ο Γιάακοβ Γκόντο στέκεται μπροστά στο φέρετρο του γιου του, που σκοτώθηκε πριν από μία εβδομάδα από τη Χαμάς, μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του. Φοράει ένα μπλουζάκι με ένα γνωστό σύνθημα, στα αραβικά και τα εβραϊκά, υπέρ της ειρήνης.

«Στο μπλουζάκι μου γράφει: Ας κοιτάξουμε την κατοχή στα μάτια. Είμαι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μάχομαι την κατοχή» (σ.σ. του Ισραήλ επί των παλαιστινιακών εδαφών), εξηγεί ο 72χρονος συνταξιούχος κτηνίατρος ο οποίος δραστηριοποιείται κάνοντας φιλανθρωπικό έργο για Παλαιστίνιους ασθενείς. «Και δεν θα σταματήσω. Θα συνεχίσω. Και θα στηρίζω τους Παλαιστίνιους», επιμένει, τη στιγμή που ενταφιάζεται ο γιος του στο κιμπούτς Ναάν, στα νότια του Τελ Αβίβ.

00:15 Sky News: «Άκρως απόρρητα» έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς ίσως σχεδίαζε την επίθεση στο Ισραήλ ένα χρόνο πριν

Οι μαχητές της Χαμάς ενδέχεται να είχαν σχεδιάσει την επίθεση στο Ισραήλ περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όπως δείχνουν έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Sky News.

Οκτώ σελίδες, με την ένδειξη «άκρως απόρρητο», λέγεται ότι βρέθηκαν σε πτώματα μαχητών στη ζώνη μάχης.

Το εξώφυλλο της δέσμης εγγράφων φέρει την ημερομηνία «Οκτώβριος 2022». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα σχέδια ήταν ήδη καλά εδραιωμένα τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τις επιθέσεις.

Τα έγγραφα που δείχνουν ότι ίσως η Χαμάς σχεδίαζε την επίθεση πάνω από έναν χρόνο πριν

Τα έγγραφα που δείχνουν ότι ίσως η Χαμάς σχεδίαζε την επίθεση πάνω από έναν χρόνο πριν

00:08 Fake news για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς από το YouTube – Παρέμβαση της Κομισιόν

Ήρθε η σειρά της Alphabet -μητρικής της Google και του YouTube– να δεχτεί την επιστολή του Ευρωπαίου Επίτροπου με την οποία προτρέπει τον τεχνολογικό κολοσσό να είναι «σε εγρήγορση» για την απομάκρυνση της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες της εταιρείας του κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Σούνταρ Πιτσάι να τηρήσει τους τεχνολογικούς κανόνες της ΕΕ μετά τα περιστατικά παραπληροφόρησης στο YouTube που παρατηρήθηκαν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα