Δραματικές είναι οι στιγμές για τους Παλαιστίνιους που προσπαθούν να βρουν διέξοδο από τον θάνατο με τη Λωρίδα της Γάζας να παραμένει αποκλεισμένη από ξηρά και θάλασσα, ενώ έχει λήξει το πρώτο τελεσίγραφο του Ισραήλ, και ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Γάζα: Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ

Το πρωί της Κυριακής δόθηκε νέα διορία από το Ισραήλ προς τους κατοίκους της βόρειας Γάζας, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν χάρτη με ασφαλή διάδρομο. Η νέα διορία έληξε στις 13:00 το μεσημέρι.

Για έγκλημα πολέμου κάνει λόγο η Χαμάς, με το Ιράν να απευθύνει νέα προειδοποίηση στο Ισραήλ να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο ΟΗΕ μιλά για ανθρωπιστική καταστροφή και «εθνοκάθαρση», ενώ πιέζει για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας την ώρα που το νερό στερεύει για τα πάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ένταση με τον Λίβανο, με τη Χεσμπολάχ να αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις. Το Ισραήλ δημιούργησε «νεκρή ζώνη» στα σύνορα με τον Λίβανο.

Live όλες οι εξελίξεις

23:04 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν διοικητή της Χαμάς

Οι IDF ανέφεραν τη δολοφονία του επικεφαλής της νότιας περιφέρειας της εθνικής ασφάλειας της Χαμάς, μιας οργάνωσης που ισοδυναμεί με την αστυνομία στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, το όνομα του σκοτωμένου διοικητή είναι Ma’taz Eid.

Οι δυνάμεις των IDF έθεσαν στο στόχαστρο πολυάριθμες τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πλήττοντας συνολικά 250 στόχους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

23:01 Το συγκλονιστικό βίντεο του Παλαιστίνιου καλλιτέχνη Ezz Lulu

To σπίτι του βομβαρδίστηκε από τους Ισραηλινούς στη Γάζα αλλά ο ίδιος επιμένει να μιλά μέσω της τέχνης του για το δίκιο της Παλαιστίνης.

22:52 Νέες επιθέσεις των IDF σε βάσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

22:40 Παιδί ενός έτους ήταν κομμένο στα δυο, δεν αντέχω» – Συγκλονίζει 15χρονος για τη Γάζα

Ο 15χρονος Ramez Barhoum «θέλει απλά να ζήσει». Με αυτές τις λέξεις περιγράφει την απόγνωση χιλιάδων εφήβων.

«Έγινε ένας βομβαρδισμός δίπλα στο σπίτι μας. Σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι, μια ολόκληρη οικογένεια, γονείς με τα παιδιά τους. Φοβηθήκαμε».

22:28 Καμπανάκι moody΄s για πιθανή υποβάθμιση του Ισραήλ

Καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος με τη Χαμάς, το Ισραήλ θα πρέπει να καταφέρει να αποφύγει την πρώτη του οικονομική υποβάθμιση από τους διεθνείς οίκους, δήλωσε στο Bloomberg ανώτατος αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για το χρέος της χώρας, επικαλούμενος τα υγιή οικονομικά της χώρας.

22:15 Βίντεο με τα όπλα των μαχητών της Χαμάς που χρησιμοποίησαν στην επίθεση στο Ισραήλ

Νάρκες, οβίδες, ρουκέτες, χειροβομβίδες, είναι τα όπλα που χρησιμοποίησε η Χαμάς στην επίθεσή της στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί τα συγκέντρωσαν σε έναν αυστηρά φυλασσόμενο χώρο και η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε τις εικόνες.

22:08 Παιδάκι πήγε να αγοράσει ψωμί στη νότια Γάζα και από τύχη γλίτωσε τη βόμβα

Σε ανάρτησή του ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρει ότι ο ανιψιός του παραλίγο να σκοτωθεί από βόμβα όταν πήγε να πάρει ψωμί σε περιοχή της νότιας Γάζας.

Στη νότια Γάζα καταφεύγουν οι Παλαιστίνιοι από το βορρά εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ.

21:55 Διαφημιστικό κόλπο η αποκατάσταση της υδροδότησης στη Γάζα

Η απόφαση του Ισραήλ να ανανεώσει την παροχή νερού σε τμήματα της νότιας Γάζας θα πρέπει να γίνει δεκτή με επιφύλαξη λένε Παλαιστίνιοι στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα διαφημιστικό κόλπο και ένας αντιπερισπασμός. Νομίζω ότι μόνο πολύ λίγοι άνθρωποι θα πάρουν νερό. Το κέντρο βάρους αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στα τρόφιμα και τα καύσιμα για την ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο Ρεφάατ Αλ Αρέρ στο Al Jazeera, συγγραφέας με έδρα τη Γάζα.

«Πολλοί σωλήνες νερού υπέστησαν ζημιές», κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο Al Areer. Και «χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τα περισσότερα νοικοκυριά δεν θα πάρουν νερό, καθώς χρειαζόμαστε αντλίες νερού για να γεμίσουμε τις δεξαμενές «.

21:41 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Χωρίς πόσιμο νερό η Γάζα – Μετά βίας λειτουργούν τα νοσοκομεία

«Σήμερα, τις τελευταίες δύο ώρες, ψάχνουμε για πόσιμο νερό. Ούτε πόσιμο νερό δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Είναι πολύ δύσκολα… Χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς άντληση κανονικού νερού. Τα νοσοκομεία μετά βίας λειτουργούν… Βομβαρδίζουν όλη μέρα. Τα νοσοκομεία μόλις και μετά βίας λειτουργούν […] Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο ή πού θα πάμε», αναφέρουν σε ηχητικό απόσπασμα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

21:35 Ισραηλινός στρατός: Υπό κράτηση πάνω από 200 μέλη της Χαμάς στη Δυτική Οχθη

Περισσότερα από 200 μέλη της Χαμάς έχουν τεθεί υπό κράτηση στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

21:24 Εντείνονται οι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Παραταγμένα στα σύνορα τα ισραηλινά στρατεύματα

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στο νότιο Ισραήλ αναφέρει ότι τα στρατεύματα των ισραηλινών είναι παραταγμένα στα σύνορα με τη Γάζα, χωρίς ωστόσο κανένας να γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η προαναγγελθείσα χερσαία επίθεση.

Την ίδια στιγμή οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα εντείνονται.

21:20 Αμερικάνοι γερουσιαστές από Τελ Αβίβ: Δεν υπάρχει καμιά ισοδυναμία μεταξύ των ενεργειών της Χαμάς και του Ισραήλ

Πέντε μέλη της αμερικανικής Γερουσίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ μετά από συναντήσεις με κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους και οικογένειες θυμάτων.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι ο πιο υψηλόβαθμος Εβραίος που έχει αναλάβει ποτέ αξίωμα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η σφαγή αμάχων σε κιμπούτς κοντά στη Γάζα του θύμισε τους θανάτους των δικών του συγγενών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Στη συνέντευξη, η οποία καθυστέρησε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες κατά της ισραηλινής πόλης, οι Αμερικανοί υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει «καμία ισοδυναμία» μεταξύ των βίαιων ενεργειών της Χαμάς και εκείνων του Ισραήλ.

Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ από τη Γιούτα δήλωσε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ότι οι θάνατοι στη Γάζα «είναι όλοι αποτέλεσμα της Χαμάς».

21:07 Εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων στο Βέλγιο

Εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Saint-Gilles στις Βρυξέλλες και στη Λιέγη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η διαδήλωση στις Βρυξέλλες δεν ήταν εξουσιοδοτημένη, αλλά ούτε και απαγορεύτηκε, με το δήμαρχο να δίνει σαφείς οδηγίες σχετικά με το τί δεν θα γίνει ανεκτό, όπως μηνύματα μίσους, ή αντισημιτική συμπεριφορά ή συνθήματα. Στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία που βρισκόταν στο σημείο ήταν έτοιμη να επέμβει άμεσα, αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 500 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν επίσης σε μια διαδήλωση στην πλατεία Saint-Léonard στη Λιέγη, κραδαίνοντας σημαίες της Παλαιστίνης.

21:01 155 κρατούνται όμηροι της Χαμάς λέει ο ισραηλινός στρατός

Η ανακοίνωση αυτή του ισραηλινού στρατού προσεγγίζει τον αριθμό ομήρων που είχε εξαρχής δώσει η Χαμάς.

20:55 Γάζα: Είναι φρικτό που πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στη ζωή μου και το σπίτι μου

Ο Mohammed Ghalayini ξύπνησε από τον ήχο των πυραύλων. Ήταν 6 το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου και η πρώτη του σκέψη ήταν πόσο σουρεαλιστικά ακούγονταν οι ρουκέτες στον όμορφο πρωινό ουρανό πάνω από την πόλη της Γάζας.

Σύντομα κατάλαβε ότι τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αυτή τη φορά, όχι όπως στις προηγούμενες επιθέσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Όταν είδα βίντεο με Ισραηλινούς ομήρους να μεταφέρονται στη Γάζα και ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα που είχαν καταληφθεί, κατάλαβα ότι επρόκειτο για κάτι μεγάλο», είπε στην Guardian, ενώ παραμένει εγκλωβισμένος.

20:42 Αποτύχαμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, λέει ο ισραηλινός ΥΠΟΙΚ

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποτυχία στη διατήρηση της ασφάλειας, κάτι που επέτρεψε την καταστροφική επίθεση των μαχητών της Χαμάς.

«Πρέπει – όσο οδυνηρό και αν είναι – να παραδεχτούμε με ειλικρίνεια και με σκυμμένο κεφάλι [ότι] εμείς, η κρατική ηγεσία και το κατεστημένο ασφαλείας, αποτύχαμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας», είπε ο Σμότριτς.

«Αποτύχαμε να εφαρμόσουμε την άγραφη σύμβαση, την πρώτη του είδους της μεταξύ ενός κράτους και των πολιτών του. Μια σύμβαση που ήταν γραμμένη με αίμα και τώρα είναι βαμμένη με αίμα».

20:28 Βίντεο του ισραηλινού ΥΠΕΞ για τις επιθέσεις της Χαμάς

«Πήραμε συνέντευξη από ειδικούς που εξέτασαν τις σορούς των θυμάτων μετά τη σφαγή της Χαμάς», αναφέρεται σε ανάρτηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ την οποία συνοδεύει με ένα βίντεο όπου γιατρός αναφέρει ότι «δεν έχει ξαναδεί ανθρώπους που ενώ καίγονται να προσπαθούν να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον».

20:22 Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει, λέει ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε την Κυριακή ότι το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου «θα είναι ανοιχτό» μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ ελ Σίσι.

«Η Ράφα θα είναι ανοιχτή», δήλωσε. «Θέτουμε σε εφαρμογή με τον ΟΗΕ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, με άλλους, τον μηχανισμό με τον οποίο θα εισέλθει η βοήθεια και θα φτάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται».

Μέχρι στιγμής η Αίγυπτος κρατά κλειστό το πέρασμα της Ράφα με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι που προσπαθούν να φύγουν να είναι εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πολιορκείται από ξηρά και θάλασσα από το Ισραήλ.

20:19 Στους 19 οι νεκροί Γάλλοι πολίτες από την επίθεση της Χαμάς

Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων πολιτών από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αυξήθηκε σε 19, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόν.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Τελ Αβίβ, η Colonna δήλωσε ότι άλλοι 13 εξακολουθούν να αγνοούνται.

20:16 Περισσότεροι από 1.000 αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια στη Γάζα

20:14 Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα – Στους 2.670 ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής

Σε νεότερο απολογισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, οι νεκροί από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχονται σε 2.670, ενώ οι τραυματίες σε 9.600.

20:11 Ιράν: Αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων είναι στη σκανδάλη

«Αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στην σκανδάλη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του ανυπεράσπιστου πληθυσμού της Γάζας συνεχισθούν, κανείς δεν εγγυάται τον έλεγχο της κατάστασης και της προοπτικής διεύρυνσης της σύρραξης» είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

20:00 Χτυπήθηκε η έδρα των κυανόκρανων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο

Η έδρα των κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο επλήγη από ρουκέτα, ανακοίνωσε η Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι υπάρχει κλιμάκωση στην ανταλλαγή πυρών στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο.

«Η έδρα μας στην Νακούρα χτυπήθηκε από ρουκέτα και προσπαθούμε να εξακριβώσουμε την προέλευσή της», ανακοίνωσε η  Unifil, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

«Οι επιθέσεις κατά αμάχων ή κατά του προσωπικού του ΟΗΕ συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και μπορούν να αποτελούν εγκλήματα πολέμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

19:49 IDF: Θα μπούμε στη Γάζα, θα τους χτυπήσουμε σκληρά

Ο αρχηγός των IDF μιλώντας στα ισραηλινά στρατεύματα είπε: «η ευθύνη μας είναι να εισέλθουμε στη Γάζα και να πλήξουμε σοβαρά τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου κάθε διοικητή και πράκτορα

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Herzl Halevi δήλωσε ότι «η ευθύνη μας τώρα είναι να εισέλθουμε στη Γάζα, να πάμε στα μέρη όπου η Χαμάς οργανώνει, λειτουργεί, σχεδιάζει και εκτοξεύει. Να τους χτυπήσουμε σκληρά παντού, κάθε διοικητή, κάθε πράκτορα και να καταστρέψουμε τις υποδομές. Με μια λέξη – να κερδίσουμε».

Ο Halevi είπε τα παραπάνω κατά τη διάρκεια συνομιλίας με στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα: «Θα κάνετε κάτι μεγάλο και σημαντικό που θα χρειαστεί να αλλάξει την κατάσταση για πολύ καιρό και με σαφή τρόπο», πρόσθεσε.

19:47 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια επίθεση με στόχο τη συντριβή της Χαμάς ανά πάσα στιγμή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το Ισραήλ πραγματοποιεί περαιτέρω βομβαρδισμούς κατά της Λωρίδας της Γάζας- έχει επίσης καλέσει όλους όσους βρίσκονται στη βόρεια Γάζα να κατευθυνθούν νότια

Ο διευθυντής ενός νοσοκομείου στο νότο, το οποίο βοηθά τεράστιο αριθμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων, δήλωσε στο BBC ότι το ρεύμα θα κοπεί εντελώς μέχρι αύριο.

Ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε ότι η απόφαση για την ανανέωση της παροχής νερού σε τμήματα της νότιας Γάζας έχει συμφωνηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Νετανιάχου. Σύμφωνα με το Al Jazeera οι κάτοικοι αναφέρουν ότι η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί.

Στα βόρεια της χώρας, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα μαχητικά του ελικόπτερα πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στο Λίβανο, καθώς συνεχίζονται οι διασυνοριακές συγκρούσεις με Λιβανέζους μαχητές

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 2.450 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Κυριακή και άλλοι 9.200 έχουν τραυματιστεί

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τους 1.400

9:42 Επικοινωνία Μπάιντεν με Αμπάς – Προσπαθούμε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς.

Ο ίδιος καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και «επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση».

Ο Μπάιντεν μίλησε επίσης για την προμήθεια ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Τον διαβεβαίωσα ότι εργαζόμαστε με τους εταίρους στην περιοχή για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους αμάχους στη Γάζα και ότι θα αποτρέψουμε τη διεύρυνση της σύγκρουσης», δήλωσε στο X (πρώην Twitter).

19:37 Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε στους συγγενείς των ομήρων ότι ένας από τους στόχους το πολέμου είναι η επιστροφή τους στο Ισραήλ

Εκπρόσωπος των οικογενειών των ομήρων δήλωσε ότι σε συνάντηση που είχαν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι ένας από τους στόχους του πολέμου είναι η επιστροφή τους στην πατρίδα.

19:23 ΕΕ: Απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς και προστασία των αμάχων

Να αποτραπεί η περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η ΕΕ.

19:16 Περισσότερα αμερικανικά έφθασαν στη Μέση Ανατολή

Επιπλέον αμερικανικά επιθετικά αεροσκάφη έφθασαν στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο ενός σχεδίου ενίσχυσης της αμερικανικής αμυντικής στάσης στην περιοχή, ανακοίνωσε την Κυριακή η Διοίκηση Μάχης Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη πρόσθετων επιθετικών αεροσκαφών A-10 Warthog, μαζί με άλλα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, αποσκοπεί στην αποτροπή οποιασδήποτε ιρανικής επιθετικότητας ή επέκτασης των μαχών πέραν των συνόρων του Ισραήλ, δήλωσε προηγουμένως Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

19:10 Πάνω από 50 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη

Από το περασμένο Σάββατο έχουν σκοτωθεί 56 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από ισραηλινά στρατεύματα και επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή σημειώνεται όξυνση της έντασης από τότε που το Ισραήλ άρχισε τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη εβδομάδα, με διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως η Ραμάλα, το Τουλκαρέμ, η Ναμπλούς και η Χεβρώνα.

19:10 Πάνω από 50 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη

Από το περασμένο Σάββατο έχουν σκοτωθεί 56 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από ισραηλινά στρατεύματα και επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή σημειώνεται όξυνση της έντασης από τότε που το Ισραήλ άρχισε τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη εβδομάδα, με διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως η Ραμάλα, το Τουλκαρέμ, η Ναμπλούς και η Χεβρώνα.

19:08 Πρόεδρος Ιράν: Οι παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης λαμβάνουν μόνες τους τις δικές τους αποφάσεις

19:07 Σειρήνες στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ

19:05  Αραβικός Σύνδεσμος, Αφρικανική Ένωση: Η εισβολή στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε «γενοκτονία»

Η σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενοκτονία πρωτοφανών διαστάσεων», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης.

Και οι δύο οργανώσεις κάλεσαν «τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να σταματήσουν μια καταστροφή που εκτυλίσσεται μπροστά μας, πριν να είναι πολύ αργά», καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

18:55 Ο Σίσι επικρίνει τον Μπλίνκεν για τις δηλώσεις του ότι πήγε στο Ισραήλ «ως Εβραίος»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επέκρινε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών επειδή είπε ότι πήγε στο Ισραήλ «ως Εβραίος» μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Ο Σίσι σημείωσε ότι μεγάλωσε δίπλα σε Εβραίους στην Αίγυπτο, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν υπέστησαν καταπίεση και υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι δεν είχαν ποτέ στοχοποιηθεί στη Μέση Ανατολή λόγω της θρησκείας τους.

Ο Μπλίνκεν απάντησε ότι ήρθε «ως άνθρωπος» που συγκλονίστηκε από τις φρικαλεότητες της Χαμάς.

18:52 Μπλίνκεν: Το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε προφύλαξη για να μην πλήξει αμάχους

Σε δηλώσείς του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σημειώνει πως το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε προφύλαξη προκειμένου να αποφύγει να πλήξει αμάχους.

Οπως τονίζει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διόρισε τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ως επικεφαλής της αμερικανικής ανθρωπιστικής προσπάθειας. Ο Σάτερφιλντ θα βρεθεί στην Αίγυπτο τη Δευτέρα προκειμένου να ξεκινήσει η ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε ο Αμερικανός Υπ.Εξ.

«Κάθε χώρα την οποία επισκέφτηκα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης αυτή», δήλωσε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν.

18:37 Οι IDF προετοιμάζονται για χερσαία εισβολή

Οι IDF προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, αν και το ακριβές εύρος παραμένει ασαφές. Όπως αναφέρει η Haaretz τις τελευταίες ημέρες, η πολεμική αεροπορία πήρε διοικητές μεραρχιών και ταγμάτων σε υπερπτήσεις για να εξοικειωθούν με τις περιοχές στις οποίες αναμένεται να φθάσουν.

Εν τω μεταξύ, αμερικανικές δυνάμεις που είχαν προηγουμένως εκπαιδευτεί με τις IDF για την αεράμυνα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους ισραηλινούς ομολόγους τους.

18:33 Ρουκέτες στην Ακσελόν – Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί

Ρουκέτες από τη Γάζα χτύπησαν κατοικημένες περιοχές κοντά στα σύνορα.

18:25 «Προδότη, δολοφόνε» – Επεισόδια έξω από το σπίτι Ισραηλινού δημοσιογράφου

Δεκάδες ακροδεξιοί ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από το σπίτι του συμπατριώτη τους δημοσιογράφου Ιζραελ Φρέι, εκτοξεύοντας απειλές και χαρακτηρισμούς.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως ο αριστερός Φρέι απήγγειλε Καντίς (σ.σ.: Kaddish, εβραϊκή προσευχή) για τα θύματα της σύρραξης, τόσο Ισραηλινούς όσο και Παλαιστινίους.

Οι συγκεντρωμένοι τον φώναζαν «προδότη» και πέταγαν πυροτεχνήματα. Ο Φρέι ανέφερε ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο σπίτι του, αλλά η αστυνομία, η οποία κλήθηκε στο σημείο, υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση μιας τέτοιας απόπειρας.

18:19 Αμερικανοί γερουσιαστές σε καταφύγιο στο Τελ Αβίβ

Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται αντιπροσωπεία της αμερικανικής Γερουσίας με επικεφαλής τον δημοκρατικό Τσακ Σούμερ. Ο ίδιος ανέβασε φωτογραφία με τους γερουσιαστές να βρίσκονται σε καταφύγιο όταν ήχησαν οι σειρήνες για επικείμενη επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς.

«Η φωτογραφία σας δείχνει τι πρέπει να περάσουν οι Ισραηλινοί», σχολίασε ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης στο X, πρώην Twitter.

«Πρέπει να παρέχουμε στο Ισραήλ την υποστήριξη που απαιτείται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Η αντιπροσωπεία -στην οποία συμμετέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί – σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ αργότερα σήμερα.

18:16 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα φτάνει τους 2.450

Τουλάχιστον 2.450 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αριθμός των τραυματιών έχει φθάσει τους 9.200, προσθέτει.

18:09 Τα σημεία των επιθέσεων της Χαμάς και του Ισραήλ

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι τοποθεσίες που έγιναν οι επιθέσεις της Χαμάς και του Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης. Με πορτοκαλί αποτυπώνονται τα σημεία που έχουν πέσει ρουκέτες της Χαμάς και με πράσινο τα σημεία που έχει βομβαρδίσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Με κόκκινο είναι τα σημεία που έχουν γίνει συγκρούσεις.

Χάρτης: CNN

18:04 Επικεφαλής ΠΟΥ: Οι εντολές εκκένωσης νοσοκομείων είναι «θανατική καταδίκη»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, επισημαίνει ότι οι εντολές εκκένωσης νοσοκομείων αποτελούν «καταδίκη σε θάνατο» για όσους λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Γάζα «τρομερή», σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε:

«Οι επιθέσεις στις μονάδες περίθαλψης προκαλούν επιπλέον θανάτους και τραυματισμούς. Οι εντολές εκκένωσης από το Ισραήλ προς τα νοσοκομεία είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν και αποτελούν θανατική καταδίκη για τους ασθενείς και τους τραυματίες».

Οπως αναφέρει, ο ΠΟΥ καλεί το Ισραήλ να προστατεύσει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, το προσωπικό, τους ασθενείς και τους πολίτες και να ανακαλέσει αμέσως τις εντολές εκκένωσης των νοσοκομείων.

17:58 Οκτώ τραυματίες από πυρά της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, δύο σε σοβαρή κατάσταση

Σύμφωνα με τη Haaretz οκτώ άτομα τραυματίστηκαν από πυρά ρουκετών της Χεζμπολάχ με δύο από αυτούς να βρίσκονται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, καθώς φέρουν τραύματα από θραύσματα στα άκρα τους.

17:55 Στους 1.400 οι νεκροί Ισραηλινοί

Τις τελευταίες στιγμές η ισραηλινή κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς σε περισσότερους από 1.400.

Νωρίτερα, οι παλαιστινιακές αρχές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

17:51 Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε στρατιωτικές υποδομές στο Λίβανο

Μαχητικά ελικόπτερα των IDF πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στο Λίβανο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι οι IDF εμπλέκονται σε ανταλλαγές πυρών μεταξύ με στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τον Λίβανο.

17:46 Μπάιντεν: Η Χαμάς χρησιμοποιεί αθώους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί αθώους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες στην επίθεσή της κατά του Ισραήλ. Είπε ότι η πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν έχει καμία σχέση με τη Χαμάς.

Μιλώντας σε επίσημο δείπνο για την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν είπε: «Αθώες οικογένειες Παλαιστινίων και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς».

17:39 ΟΗΕ: «Η σκιά του θανάτου» πλανάται πάνω από τη Γάζα

«Η σκιά του θανάτου» πλανάται πάνω από τη Γάζα, σχολίασε στα social media ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

«Χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα και χωρίς φάρμακα, θα πεθάνουν χιλιάδες. Απλά και ξεκάθαρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

17:37 Υπουργός Ενέργειας Ισραήλ: Συμφωνία Νετανιάχου-Μπάιντεν για την αποκατάσταση της υδροδότησης

Οπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, η απόφαση για την παροχή νερού στη νότια Γάζα, συμφωνήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση να επιτραπεί η υδροδότηση σε ορισμένες περιοχές, βρίσκεται σε συμφωνία με τη συνολική πολιτική της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα το Al Jazeera μετέδωσε ότι αν και οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση στον νότο της Λωρίδας της Γάζας, αυτό δεν επιβεβαιώνεται από κατοίκους.

17:25  Τουλάχιστον 12 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς

Τουλάχιστον 12 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Οι δέκα από αυτούς ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, ενώ ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο δημοσιογράφος του Reuters με έδρα τη Βηρυτό, Issam Abdallah, σκοτώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης με πυρά στο νότιο Λίβανο.

17:23 Η Χεζμπολάχ έβαλε στο στόχαστρό της ισραηλινό στρατώνα

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρό της έναν στρατώνα στο κιμπούτς Χανίτα, «σε απάντηση για τη δολοφονία και τον τραυματισμό» δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο.

17:21 Η Χαμάς στο Λίβανο αναλαμβάνει την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ

Οι δυνάμεις της Χαμάς στο Λίβανο υποστηρίζουν ότι εκτόξευσαν 20 ρουκέτες στις βόρειες πόλεις του Ισραήλ

17:15 Μαζικοί τάφοι στην Παλαιστίνη

Οι παλαιστινιακές αρχές θα αρχίσουν να θάβουν τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών σε ομαδικούς τάφους, επειδή τα πτώματα συσσωρεύονται στα νοσοκομεία, δήλωσε το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης με έδρα τη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νωρίτερα προειδοποίηση ότι φοβάται ότι ο συντριπτικός αριθμός πτωμάτων και τραυματιών στα νοσοκομεία θα οδηγήσει σε εξάπλωση ασθενειών.

17:05 Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκή του Ιράν

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει στην προοπτική άμεσης εμπλοκής του Ιράν στη σύγκρουση.

Μιλώντας στο CBS News, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε για την πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου μετώπου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το Ιράν θα επιλέξει να εμπλακεί άμεσα με κάποιον τρόπο. Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε πιθανό ενδεχόμενο», δήλωσε.

17:00 Σίσι: Η αντίδραση του Ισραήλ ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς ξεπέρασε την αυτοάμυνα και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία.

Σε τηλεοπτικά σχόλια κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Μπλίνκεν στο Κάιρο, ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι απορρίπτει τη στοχοποίηση οποιουδήποτε αμάχου στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

16:58 Συνεχίζονται τα πυρά μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ

«Εντοπίστηκαν εννέα εκτοξεύσεις από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι αναχαίτισε πέντε από αυτές.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι εκτοξεύει πυρά πυροβολικού προς την περιοχή από την οποία πραγματοποιήθηκαν οι πυροβολισμοί στο νότιο Λίβανο.

16:51 Αρνούνται οι γιατροί να εκκενώσουν το νοσοκομείο στα νότια της Λωρίδας της Γάζας

Ο Δρ Τζαμάλ Χαμς, γιατρός σε νοσοκομείο στα νότια της Λωρίδας της Γάζας δηλώνει στο BBC ότι το προσωπικό αρνείται να εκκενώσει το νοσοκομείο επειδή έχει «καθήκον απέναντι στους ασθενείς του».

«Έχουμε πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο – 60 από τους ασθενείς μας είναι παιδιά», δήλωσε ακόμα, πριν διακοπεί η γραμμή.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα του BBC για σχολιασμό του ισχυρισμού ότι διέταξε την εκκένωση του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ έχει καλέσει τους πολίτες της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν προς τον νότο, όπως επίσης και τα νοσοκομεία της περιοχής.

16:46 Ισραήλ: Δεν θέλουμε πόλεμο με το Λίβανο

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπό της και, εάν η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δείξει αυτοσυγκράτηση, το Ισραήλ θα σεβαστεί την κατάσταση στα σύνορα όπως είναι σήμερα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού σε όλο το βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με πυραύλους.

16:41 Υπουργός Ισραήλ: «Ο πόλεμος αυτός θα αλλάξει μόνιμα την κατάσταση στη Γάζα»

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα σύνορα με τη Γάζα ότι «Αυτός θα είναι ένας σκληρός πόλεμος, ένας θανατηφόρος πόλεμος, ένας ακριβής πόλεμος και θα είναι ένας πόλεμος που θα αλλάξει μόνιμα την κατάσταση».

16:37 «Εντολή εκκένωσης σε νοσοκομείο στη νότια Γάζα»

Επικαλούμενο τον διευθυντή του Νοσοκομείου Kuwaiti στη νότια Γάζα, δρ Τζαμάλ Χαμς, το BBC μεταδίδει πως το νοσοκομείο στη Ράφα έλαβε κλήση από τον ισραηλινό στρατό προκειμένου να εκκενωθεί εντός δύο ωρών.

Ο Χαμς σημειώνει ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί πολίτες και αποτελεί τη μόνη ιατρική μονάδα που λειτουργεί στην περιοχή.

16:29 Εκκενώνεται το Σντερότ στο Ισραήλ, ενόψει της χερσαίας επιχείρησης του στρατού στη Γάζα

Τρία λεωφορεία, με καμιά πενηνταριά επιβάτες το καθένα, περιμένουν έξω από ένα σχολείο στο κέντρο του Σντερότ και ετοιμάζονται να αναχωρήσουν. Οι κάτοικοι αυτής της ισραηλινής πόλης, που δέχτηκε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καλούνται σήμερα να την εκκενώσουν.

Ο δήμος τόνισε ότι η εκκένωση δεν είναι υποχρεωτική αλλά «συστήνεται θερμά» ενόψει της χερσαίας επιχείρησης του στρατού στη Γάζα. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης περίπου οι μισοί κάτοικοι είχαν ήδη φύγει από την πόλη μετά τις 7 Οκτωβρίου.

16:22 «Αυτό θα πάθετε αν μπείτε στη Γάζα»

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το οποίο «προειδοποιεί» τις δυνάμεις του Ισραήλ τι θα πάθουν αν εισβάλουν στη Γάζα.

16:12 Βίντεο από τις συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Σε 50 συλλήψεις Παλαιστινίων προχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, όπως σημειώνουν οι Times of Gaza.

16:03 Ανακοίνωση ΥΠΕΞ: Αποφύγετε τα ταξίδια στο Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι: «Συνιστούμε στους Έλληνες πολίτες την αποφυγή, εκτός των απολύτως απαραίτητων, επισκέψεων στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και τον Λίβανο».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:01 Ο ισραηλινός στρατός περιμένει την «πολιτική απόφαση» για να εισβάλει στη Γάζα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τα ισραηλινά τανκς έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα.

15:55 Νέα ανάρτηση Μπάιντεν για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν είχε καμία σχέση με τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς και υποφέρει από αυτές», έγραψε σε νέα ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο Τζο Μπάιντεν.

15:45 Ο Μπλίνκεν θα επιστρέψει τη Δευτέρα στο Ισραήλ

O Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν θα επιστρέψει στο Ισραήλ τη Δευτέρα, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

15:39 Ιρανός ΥΠΕΞ: Ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ δεν σταματήσει την «επιθετικότητά του στη Γάζα», αυξάνεται η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου και σε άλλα μέτωπα.

15:31 Ισραηλινός στρατός: 126 οι αιχμάλωτοι της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε 126 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την πολύνεκρη επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν αρχικά ότι περίπου 150 Ισραηλινοί και αλλοδαποί κρατούνταν από τη Χαμάς στη Γάζα. Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω αφού εντοπίστηκαν πτώματα αγνοουμένων στο νότιο Ισραήλ και ενδέχεται ακόμη να αλλάξει.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ είπε σήμερα ότι «επιβεβαιώθηκε» ο αριθμός των 126 ομήρων. Ο στρατός βρήκε επίσης νεκρούς ορισμένους από τους ομήρους, χωρίς να διευκρινίσει πόσους, σε τοπικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε στη Λωρίδα της Γάζας τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, 22 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα. Η οργάνωση είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε τους ομήρους για κάθε απροειδοποίητο πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικίες Παλαιστινίων.

Ο Χεχτ είπε ότι 286 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Οι IDF ανακοίνωσε ακόμη για ένατη ημέρα στη σειρά ακούγονται σειρήνες στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ.

15:24 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 17χρονο στη Δυτική Όχθη, λένε οι Παλαιστίνιοι

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ένας 17χρονος σκοτώθηκε στο χωριό Μπέιτ’α στη Δυτική Όχθη από τις IDF.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από την αρχή του πολέμου σε 56, συμπεριλαμβανομένων 15 εφήβων και μιας γυναίκας.

15:15 Νετανιάχου: «Θα συντρίψουμε τη Χαμάς»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα, για πρώτη φορά, συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

«Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του. «Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε.

Η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα του στρατού στο Τελ Αβίβ και ξεκίνησε με τους υπουργούς να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

15:05 Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που Ισραηλινοί χτυπάνε μαχητές της Χαμάς

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ένα νέο βίντεο, δείχνει τη στιγμή που Ισραηλινοί χτυπάνε μαχητές της Χαμάς τη στιγμή που προσπαθούν να επιτεθούν από τη θάλασσα στην Ασκελόν.

14:57 Φιλοπαλαιστίνια διαδηλώτρια διέκοψε ομιλία του Μπάιντεν

«Αφήστε τη Γάζα να ζήσει. Κατάπαυση του πυρός τώρα», φώναξε φιλοπαλαιστίνια διαδηλώτρια κατά τη διάρκεια ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο:

14:49 Η Αίγυπτος εντείνει τις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στη Γάζα

Σύμφωνα με το Reuters, η Αίγυπτος εντείνει τις προσπάθειές της για να παρέχει βοήθεια στη Γάζα.

Με βάση ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία την Κυριακή, η χώρα συνεχίζει τις επαφές της με τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους της.

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι η εθνική της ασφάλεια αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και ότι απορρίπτει κάθε σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Μάλιστα, προτείνει τη διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής που θα αφορά την κρίση στη Γάζα και το μέλλον του παλαιστινιακού ζητήματος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους περιμένουν να πάρουν άδεια για να περάσουν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα

14:40 Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ καταδικάζει τον αποκλεισμό της Γάζας

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μάικαλ Μάρτιν καταδικάζει τον αποκλεισμό της Γάζας, από τους λίγους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ που έχουν κάνει κάτι τέτοιο.

14:33 Συγκλονιστικό βίντεο από τη Γάζα

Παλαιστίνιος νανουρίζει παιδάκι που επέζησε από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ οι γονείς του σκοτώθηκαν.

14:27 Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει δηλώσει, δια στόματος Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της χερσαίας επέμβασης.

Οι IDF περιμένουν την εντολή να εισβάλουν στη Γάζα αφού η νέα διορία που είχε δώσει σήμερα το πρωί το Ισραήλ έληξε στις 13:00.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.