Με τη λίστα των ανησυχιών για τις χρηματιστηριακές αγορές να αυξάνεται φαινομενικά μέρα με τη μέρα, οι επενδυτές που αναζητούν στα εταιρικά αποτελέσματα μια δόση καλών ειδήσεων στηρίζουν τις ελπίδες τους σε μια γνωστή ομάδα: τις Big Tech.

Αφού μείωσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας για να μειώσουν το κόστος, οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και διαδικτύου αντλούν κέρδη παρόμοια με αυτά που δημιουργήθηκαν πριν από δύο χρόνια, όταν η πανδημία εκτόξευσε τις πωλήσεις ψηφιακών υπηρεσιών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Η προσδοκία τώρα είναι ότι θα βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό που αφήνουν βιομηχανίες όπως η ενέργεια και η υγειονομική περίθαλψη που εξακολουθούν να βυθίζονται σε μια πτώση κερδοφορίας.

Σε συμπληγάδες οι παγκόσμιες αγορές – Το εκρηκτικό κοκτέιλ και η αναζήτηση ασφαλών επενδύσεων

Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του δείκτη S&P 500 — Apple Inc., Microsoft Corp., Alphabet Inc., Amazon.com Inc. και Nvidia Corp. — αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησης του δείκτη αναφοράς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Intelligence, τα κέρδη τους προβλέπεται να αυξηθούν κατά 34% σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά μέσο όρο.

Ο S&P 500 στο σύνολό του δεν φαίνεται τόσο ισχυρός. Τα κέρδη του δείκτη αναμένεται να είναι σχεδόν σταθερά, ωστόσο χωρίς τα τεχνολογικά αυτά μεγαθήρια, η πτώση θα ήταν περίπου 5%.

«Είναι πολύ σημαντικό για τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίας να αποδώσουν» και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη σε γενικές γραμμές, δήλωσε ο Gary Bradshaw, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Hodges Capital Management. «Η Wall Street αναμένει ότι τα κέρδη θα είναι καλά σε γενικές γραμμές. Οι μετοχές τεχνολογίας Megacap έχουν ό,τι χρειάζεται για να ηγηθούν της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο του έτους».

Οδηγώντας την Αγορά

Η άνοδος των επιτοκίων έχει κλονίσει τις αγορές αυτόν τον μήνα, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία. Μια πιο καυτή από το αναμενόμενο έκθεση για τον πληθωρισμό κάνει τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει την αυστηρή νομισματική πολιτική και ενδεχομένως να αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Αυτό το σκηνικό έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για μια πιθανή ύφεση, οι οποίοι έχουν και από την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι τεχνολογικές μετοχές καταγράφουν απώλειες μπροστά σε αυτούς τους αντίθετους ανέμους, με τον βαρύ τεχνολογικό Nasdaq 100 να υποχωρεί για δύο συνεχείς μήνες. Αλλά εξακολουθούν να έχουν τεράστιες επιδόσεις από τη συνολική αγορά. Οι πέντε βασικές εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της προόδου 13% του S&P 500 φέτος.

Μετά τα ισχυρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου, «πρέπει να δούμε περισσότερα παρόμοια αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο», δήλωσε ο Mike Bailey, διευθυντής έρευνας στην FBB Capital Partners. Δεδομένης της μεγάλης στάθμισής τους, «μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι η υπόλοιπη αγορά θα ακολουθήσει τον ηγέτη καθώς τα μεγάλα κέρδη τεχνολογίας ξεδιπλώνονται αυτό το τρίμηνο».

«Οδοφράγματα» μπροστά

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα πιθανό εμπόδιο σε ένα ράλι που τροφοδοτείται από τα κέρδη είναι ότι πολλά από τα αναμενόμενα καλά νέα μπορεί να αποτιμηθούν. Η Alphabet και η Amazon έχουν κερδίσει περισσότερο από 50% φέτος, ενώ η Apple και η Microsoft έχουν προχωρήσει σχεδόν 40%.

Εκτός από τις αυξανόμενες προσδοκίες για τα κέρδη, οι μετοχές επωφελήθηκαν από τα στοιχήματα ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες είναι σε καλύτερη θέση για να κεφαλαιοποιήσουν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Nvidia, της οποίας οι μετοχές έχουν τριπλασιαστεί φέτος, είναι η μόνη που έδειξε σημαντική οικονομική ώθηση από την τάση.

Μια πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές είναι ότι ακόμη και με τις πρόσφατες μειώσεις, οι αποτιμήσεις των μεγάλων τεχνολογιών στο χρηματιστήριο εξακολουθούν να είναι αυξημένες. Οι τιμές των Apple και Microsoft είναι περίπου 27 και 29 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, αντίστοιχα, πολύ πάνω από τους μέσους όρους της τελευταίας δεκαετίας. Αυτός ο αριθμός είναι περίπου 18 για τον S&P 500 συνολικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street