Καθώς η διαμάχη στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, οι επενδυτές προετοιμάζονται για άλλη μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων, με πολλούς να επιζητούν την ασφάλεια των «επενδυτικών καταφυγίων» ενώ παράλληλα επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Στο επίκεντρο της προσοχής, από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, αναμένεται αρχικά να βρεθούν το αμερικανικό δολάριο, το γιεν της Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο, όλα παραδοσιακά καταφύγια σε περιόδους αναταραχής.
Επίσης, αρκετή ανησυχία επικρατεί για το πώς θα κινηθούν οι ενεργειακές αγορές, μετά τους έντονους κλυδωνισμούς σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά και οι αγορές ομολόγων, οι οποίες πλήττονται από ένα μαζικό ξεπούλημα το τελευταίο διάστημα.
«Σε επιφυλακή» οι αναλυτές με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή
Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, απειλεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Η νέα αυτή εστία, προσθέτει μία ακόμα ανησυχία στον αυξανόμενο κατάλογο των ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με το αν η Federal Reserve έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων και πώς ένα διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να αποτρέψει το διαφαινόμενο κυβερνητικό λουκέτο.
Ένα επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με απότομες διακυμάνσεις στα επιτόκια, «έθεσε τις βάσεις» για ανάκαμψη της παγκόσμιας αστάθειας, σχολιάζει στο Bloomberg, ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle. Και πρόσθεσε, ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές παρακολουθούν στενά εάν ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς διαχυθεί στην υπόλοιπη περιοχή, αλλά —προς το παρόν— οι traders νομισμάτων παραμένουν πιο επικεντρωμένοι στη Fed.
Ενώ οι ευρύτεροι δείκτες αστάθειας της αγοράς παραμένουν υποτονικοί, το ελβετικό νόμισμα έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο έναντι του ευρώ και το αμερικανικό δολάριο σημείωσε άνοδο για τέταρτη εβδομάδα. Η μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500 έχει επίσης αυξηθεί.
Αβεβαιότητα και κλυδωνισμοί
Δυσκολία μέτρησης
Σε νέα «χωράφια» η νομισματική πολιτική
Μεγαλύτερο περιθώριο λάθους
Επιφυλάξεις
Στην Ευρώπη
Latest News
Μαζική φυγή επιχειρήσεων από το χρηματιστήριο του Λονδίνου - Όλες οι ελπίδες στη Shein
Η κύρια αγορά έχει καταγράψει τις λιγότερες εισαγωγές τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς η Νέα Υόρκη παίρνει τη λάμψη της
Μεγάλες αλλαγές στον Nasdaq-100 - Τα 3 νέα «αστέρια» και οι 3 αποχωρήσεις
Ο δείκτης Nasdaq-100 αποτελείται από 100 εκ των κορυφαίων μη χρηματοοικονομικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Nasdaq
H πρώτη «αρκούδα» του 2025 στη Wall Street - Τι εκτιμά στρατηγικός σύμβουλος
Τι προβλέπει ο επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός σύμβουλος της Stifel, Μπάρι Μπάνιστερ, το νέο έτος και τις αγορές
Τι αναμένουν οι επενδυτές την εβδομάδα που έρχεται
Οι συνεδριάσει των κεντρικών τραπεζών και ο δρόμος προς την κάλπη στη Γερμανία
Πού στοχεύει το rebranding της ΕΧΑΕ - Εξέλιξη και μετασχηματισμός στο επίκεντρο
Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας του ΧΑ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΧΑΕ
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, έσπασε πτωτικά το σερί των θετικών εβδομάδων
Αρνητικά επέδρασε το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκε στο 4,361% ξεπερνώντας την απόδοση του 3μηνου
Σε ιστορικό χαμηλό το ελληνικό spread - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη
Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων καταγράφηκαν συναλλαγές 102 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς
Συνεχίζεται το sell οff στα αμερικανικά ομόλογα - «Τσίμπησε» το κόστος δανεισμού στην ΕΕ
Η εκτίμηση ότι τελικά θα επικρατήσουν τα γεράκια στη Federal Reserve ανεβάζει το κόστος δανεισμού
Σταθεροποιητικά έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές
Μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε επίπεδο εβδομάδας
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%