Καθώς η διαμάχη στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, οι επενδυτές προετοιμάζονται για άλλη μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων, με πολλούς να επιζητούν την ασφάλεια των «επενδυτικών καταφυγίων» ενώ παράλληλα επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στο επίκεντρο της προσοχής, από τη στιγμή που θα ανοίξουν οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, αναμένεται αρχικά να βρεθούν το αμερικανικό δολάριο, το γιεν της Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο, όλα παραδοσιακά καταφύγια σε περιόδους αναταραχής.

Επίσης, αρκετή ανησυχία επικρατεί για το πώς θα κινηθούν οι ενεργειακές αγορές, μετά τους έντονους κλυδωνισμούς σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά και οι αγορές ομολόγων, οι οποίες πλήττονται από ένα μαζικό ξεπούλημα το τελευταίο διάστημα.

«Σε επιφυλακή» οι αναλυτές με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, απειλεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Η νέα αυτή εστία, προσθέτει μία ακόμα ανησυχία στον αυξανόμενο κατάλογο των ανησυχιών των επενδυτών σχετικά με το αν η Federal Reserve έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων και πώς ένα διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να αποτρέψει το διαφαινόμενο κυβερνητικό λουκέτο.

Ένα επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με απότομες διακυμάνσεις στα επιτόκια, «έθεσε τις βάσεις» για ανάκαμψη της παγκόσμιας αστάθειας, σχολιάζει στο Bloomberg, ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle. Και πρόσθεσε, ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές παρακολουθούν στενά εάν ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς διαχυθεί στην υπόλοιπη περιοχή, αλλά —προς το παρόν— οι traders νομισμάτων παραμένουν πιο επικεντρωμένοι στη Fed.

Ενώ οι ευρύτεροι δείκτες αστάθειας της αγοράς παραμένουν υποτονικοί, το ελβετικό νόμισμα έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο έναντι του ευρώ και το αμερικανικό δολάριο σημείωσε άνοδο για τέταρτη εβδομάδα. Η μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500 έχει επίσης αυξηθεί.

Αβεβαιότητα και κλυδωνισμοί

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, από τη δεκαετία του 1970 και μετά, η παγκόσμια οικονομία φαινόταν τόσο ταραγμένη. Η πορεία της παγκοσμιοποίησης έχει επιβραδυνθεί. Οι διπλοί κραδασμοί της πανδημίας Covid-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν θολώσει τη νομισματική πολιτική και έχουν αναστατώσει τις αγορές ενέργειας και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ο οικονομικός εθνικισμός, οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και ο κατακερματισμός έχουν ριζώσει. Οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομική διαχείριση, αντιμέτωπες με τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής μετάβασης. Και όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η τραγική επιστροφή της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή απλώς υπογραμμίζει το μοτίβο του αυξανόμενου γεωπολιτικού κινδύνου.
Και αυτό αντανακλάται και στους δείκτες της αγοράς. Ο δείκτης Vix – ένα μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας – είναι κατά μέσο όρο σημαντικά υψηλότερο από το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Αβεβαιότητας, ο οποίος μετρά την επικράτηση της λέξης «αβέβαιο» στις εκθέσεις των αναλυτών, έχει ανοδική τάση εδώ και χρόνια και έχει σημειώσει σημαντική άνοδο από το 2021. Το πιο αβέβαιο μέλλον αλλάζει το playbook των συμμετεχόντων στην αγορά, από τους επενδυτές έως του κεντρικούς τραπεζίτες.
Πλέον τα ποσοτικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την τιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων και την αξιολόγηση των τάσεων είναι λιγότερο σημαντικά. Μια-δυο δεκαετίες σχετικής σταθερότητας, υποστηριζόμενη από το αυξανόμενο παγκόσμιο εμπόριο και τα λίγα πολιτικά σοκ, διευκόλυνε την πρόβλεψη μακροοικονομικών μεταβλητών, όπως η ανάπτυξη, τα επιτόκια και ο πληθωρισμός. Ήταν απλούστερο να εκτιμηθεί πώς θα εξελισσόταν όταν οι διάφορες υποθέσεις για τον κόσμο, οι οποίς ήταν λιγότερες και απλούστερες. Σήμερα, τα οικονομικά επηρεάζονται όλο και περισσότερο από την πολιτική και την εξωτερική πολιτική.

Δυσκολία μέτρησης

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, η δυσκολία μέτρησης των γεωπολιτικών πριμοδοτήσεων αυξάνει επίσης την ανταμοιβή για όσους μπορούν να το κάνουν σωστά. Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες που μπορούν να συνδυάσουν πολιτικές και μακροοικονομικές γνώσεις με βασικά οικονομικά μεγέθη. Οι αποδόσεις των μακροοικονομικών αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου – ενεργά διαχειριζόμενοι traders που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις διακυμάνσεις που προκαλούνται από γεγονότα – αυξήθηκαν μεταξύ 2019 και 2022, μετά από μια δεκαετία με  ανιαρές αποδόσεις.
Η αστάθεια μπορεί επίσης να ωθήσει τους εμπόρους να αναζητήσουν αποδόσεις υιοθετώντας πιο ενεργές βραχυπρόθεσμες στρατηγικές. Οι επιλογές Zero-day , που επιτρέπουν στους επενδυτές να λαμβάνουν στοχευμένες θέσεις σε χρηματιστήρια , έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα από την αρχή της πανδημίας. Επηρεάζονται επίσης ιδρύματα με παθητικές μακροπρόθεσμες στρατηγικές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σε νέα «χωράφια» η νομισματική πολιτική

 Η χάραξη πολιτικής σε αυτό το περιβάλλον έχει ήδη αποδειχθεί πρόκληση. Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα. Όμως, καθώς ο κόσμος εξελίσσεται με αυτούς του ρυθμούς οι πιθανότητες σφαλμάτων είναι μεγαλύτερες και η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, η οποία λειτουργεί με καθυστέρηση, περιορίζεται. Κι ως εκ τούτου, τα άκαμπτα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών αρχών της αγοράς, θα δυσκολευτούν.

Μεγαλύτερο περιθώριο λάθους

Οι προσπάθειες ανάλυσης γεωπολιτικών γεγονότων απλώς εισάγουν περισσότερο ανθρώπινο λάθος στις αγορές. Οι ενεργές στρατηγικές, οι μικρότεροι χρονικοί ορίζοντες, η λιγότερη εστίαση σε μοντέλα και τα λάθη πολιτικής απειλούν να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο αστάθειας.

Επιφυλάξεις

Η αντίδραση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα ήταν σχετικά σιωπηλή, αν και το νόμισμα σεκέλ του Ισραήλ δέχτηκε μεγάλο πλήγμα .
«Δεν έχω ιδέα εάν οι αγορές θα παραμείνουν σχετικά καλές», σχολίασε στο Reuters, ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην UniCredit. «Σχεδόν σίγουρα εξαρτάται από το αν αυτή η τελευταία σύγκρουση θα παραμείνει εντοπισμένη ή αν θα κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή».
Μια διευρυνόμενη σύγκρουση θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού και, ως υποπροϊόν, των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε από την πλευρά του ο Bernard Baumohl, επικεφαλής οικονομολόγος στο The Economic Outlook Group στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ.
Ωστόσο, ενώ ο πληθωρισμός και τα επιτόκια σε άλλες χώρες πιθανότατα θα αυξηθούν σε αυτό το χειρότερο σενάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι η εξαίρεση καθώς οι ξένοι επενδυτές ρίχνουν κεφάλαια σε αυτό που θεωρούν ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας σύγκρουσης, σημείωσε ο Baumohl.
«Τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν», είπε. «Αναμένετε ότι το δολάριο θα ενισχυθεί».

Στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πήχης για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υψηλός.
Ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς κινδύνους για τις αγορές πετρελαίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.
«Αν ο πόλεμος της Ουκρανίας μας δίδαξε κάτι, είναι ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε την επίδραση της γεωπολιτικής», δήλωσε ο Ευρωπαίος οικονομολόγος της Nomura, Τζορτζ Μοράν.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές