Συνεδρίαση για γερά νεύρα ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι οι πωλητές «ενεργοποιούνται» σε κάθε προσπάθεια του γενικού δείκτη να ξεπεράσει το εύρος στο οποίο έχει καθηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο.

Alpha Finance: Αυξάνει κατά 32% τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε με πτώση 0,34% στις 1.169,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.192,10 μονάδων (+1,56%) και 1.165,63 μονάδων (-0,69% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 64,40 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,30 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 876,73 χιλ. τεμάχια αξίας 5,77 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 2.858,26 μονάδες, ενώ στο +0,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.907,95 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,94% στις 918,20 μονάδες.

Από τα ψηλά στα… χαμηλά

Από το +1,56% στο -0,5% ο γενικός δείκτης σήμερα, με τις προσπάθειες να βγει στην επιφάνεια των 1.200 μονάδων να ανακόπτονται από χαρτοφυλάκια που βλέπουν κάθε άνοδο ως ευκαιρία πωλήσεων. Αλλά ακόμη και αυτή η τακτική προσκρούει σε μια αγορά που βλέπει τις συναλλαγές της να φθίνουν μέρα με τη μέρα, επιδεικνύοντας την εσωστρέφεια και την επιφυλακτικότητα που έφερε η δίμηνη πτώση.

Μετά από αυτήν την περίοδο της δίμηνης πτώσης, η αγορά προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό και βλέπουμε το ΧΑ να μην «στήνεται» ανάλογα ενόψει της αξιολόγησης του οίκου Standard & Poor’s την Παρασκευή (20/10), αν και οι εκτιμήσεις περί επενδυτικής βαθμίδας και από αυτόν τον οίκο υπερτερούν. Άλλωστε, είναι νωπή ακόμη η απογοήτευση της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας για την μετέπειτα συμπεριφορά της αγοράς, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου η χώρα πήρε την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS.

Τεχνικά η αγορά δεν έχει δώσει κάποιο σήμα αλλαγής της βραχυπρόθεσμης πορείας της, αφού αυτό προϋποθέτει να διαπεράσει ανοδικά τις 1.210 μονάδες, ή να χάσει τον ΚΜΟ των 200 ημερών, στις 1.162 μονάδες. Αντ’ αυτού η αγορά οδεύει να κλείσει την πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση εντός τους εύρους των 1.165 – 1.206 μονάδων, παλινδρομώντας προς «τέρψιν» των βραχυπρόθεσμων.

Οι εγχώριοι αναλυτές πάντως δεν είναι απαισιόδοξοι, δεδομένου ότι η αγορά έχει κάνει μόλις δύο ανοδικές στις 12 τελευταίες εβδομάδες, έχοντας χάσει στο χαμηλό της κίνησης περίπου 19%. Η διόρθωση κρίνεται αρκετή για μια ανοδική αγορά, όπως η τρέχουσα, ακόμη και αν έχει βάλει σε δεύτερες σκέψεις αρκετά χαρτοφυλάκια, καθώς τόσο σε μάκρο επίπεδο, όσο και σε επίπεδο των επιδόσεων των εισηγμένων, δεν προκύπτει κάποιος σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Σαράντης, ΟΤΕ και Alpha Bank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Quest, Autohellas και Coca Cola.

Από την άλλη, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Motor Oil και Μυτιληναίος έδωσαν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, καθώς σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Jumbo και Τιτάν.

Στο επίκεντρο, όπως ήταν αναμενόμενο και η μετοχή της Intralot και το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου, αφού σημείσαν κέρδη 10% και 52,50% αντίστοιχα , διακινώντας 3 εκατ. και 1,28 εκατ. όγκο. Άλμα 8,54% και για την ΕΚΤΕΡ, ενώ Σέντρικ και Κέκροπας έχασαν 5,99% και 4,39% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα