Με απώλειες, έκτακτα περιστατικά και σε χαμηλά επταμήνου, έκλεισαν και σήμερα, τρίτη συνεχόμενη ημέρα, οι εευρωπαϊκές αγορές, με την κρίση της  Μέσης Ανατολής να εξακολουθεί να προβληματίζει και να οδηγεί μεγάλα κεφάλαια σε πιο ασφαλή στοιχεία, όπως τα ομόλογα.

JP Morgan: Περί τα 10 δισ. θα αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2024

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,16%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,17% στις 7.499 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,33% στις 15.045 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,64% στις 6.921 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου δήλωσε στο τέλος της συνεδρίασης ότι διερευνά ένα περιστατικό και ότι μόνο οι τίτλοι σε FTSE 100, FTSE 250 και IOB ήταν διαθέσιμοι για διαπραγμάτευση, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. «Οι εντολές σε όλους τους άλλους τίτλους που έχουν σταματήσει επί του παρόντος θα λήξουν τώρα», ανέφερε σε ενημέρωση στις 15:46, ώρα Λονδίνου.

Ανησυχίες από τον πόλεμο

Αρκετή ανησυχία προκάλεσε σήμερα η άνοδος στην απόδοση του ιταλικού 10ετούς, η οποία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου 2012, έως και το 5,035% λίγο μετά το μεσημέρι. Η διάθεση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία επηρέασε τα ιταλικά ομόλογα, ανέφεραν αναλυτές του Reuters, καθώς επιμένουν οι φόβοι για τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Nokia υποχώρησαν κατά 2%, μετά την ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ότι θα καταργήσει έως και 14.000 θέσεις εργασίας ως μέρος ενός σχεδίου μείωσης κόστους. Η πτώση στα κέρδη του τρίτου τριμήνου οδήγησε στην απόφαση, καθώς η Nokia προσπαθεί να αυξήσει την αποδοτικότητα σε ένα «προκλητικό περιβάλλον αγοράς», όπως ανέφερε.

Επίσης, η Renault είδε τις μετοχές της να πέφτουν 7% αφού ανέφερε έσοδα για το τρίτο τρίμηνο λίγο κάτω από τη συναίνεση. «Ο όμιλος Renault πέτυχε και πάλι ισχυρές επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο με τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται κατά 13,8% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Renault, Thierry Piéton.

Την ίδια ώρα, η περιοχή προσπαθεί να αφομοιώσει τις εκτιμήσεις ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχίσουν να είναι σε υψηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του 2024, προκειμένου ο δείκτης πληθωρισμού να κινηθεί πιο αποφασιστικά στον στόχο του 2%.

Από νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg προκύπτει ότι η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αρχίσει να προχωρά σε μειώσεις πριν το Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, ενώ μια ακόμη μείωση μπορεί να γίνει τον Οκτώβριο του 2024. Ακόμη μάλιστα κι εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, οι μειώσεις αναμένεται ότι θα είναι μικρές, της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βήμα σημειωτόν με φόντο την αναμονή για την S&P

Με μικρές διακυμάνσεις, αλλά ακόμη μικρότερο τζίρο, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να βρει ρυθμό σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας και εσωτερικής αναμονής για τις προθέσεις του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,02% στις 1.178,59 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.185,03 μονάδων (+0,52%) και 1.172,44 μονάδων (-0,55% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,14 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,44 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,27 εκατ. τεμάχια αξίας 11,46 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές