Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκεται η Τράπεζα του Ισραήλ, εξαιτίας του σορταρίσματος που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο σέκελ.

Σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank που δημοσιεύουν οι  Financial Times, οι θέσεις short – τα στοιχήματα για την αποδυνάμωση του νομίσματος – έναντι του σέκελ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022,  την εβδομάδα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Για φέτος η θέση short στο σέκελ έχει φτάσει σε ακραίο επίπεδο», σχολίασε ο Rohini Grover, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στην Deutsche Bank. Και πρόσθεσε ότι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα στοιχήματα έναντι του σέκελ είχαν αυξηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα που παρακολουθεί η τράπεζα.

Τριγμοί στην οικονομία του Ισραήλ – Με υποβάθμιση απειλεί η Fitch

Το σέκελ έχει υποχωρήσει 3,8% έναντι του δολαρίου από τότε που η Τράπεζα του Ισραήλ στις 9 Οκτωβρίου δεσμεύτηκε να πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών σε δολάρια για να στηρίξει το σέκελ.

Η πτώση του νομίσματος δημιουργεί προβλήματα στην Τράπεζα του Ισραήλ: από τη μια πλευρά είναι πιθανό να δεχθεί πίεση για τόνωση της οικονομίας μέσω χαμηλότερου κόστους δανεισμού ενόψει ενός αναπτυξιακού σοκ, ενώ από την άλλη θα είναι επιφυλακτική για ένα ασθενέστερο νόμισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλμα στις τιμές των εισαγόμενων αγαθών.

Κινήσεις σταθεροποίησης

Την Τρίτη, ο υποδιοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Andrew Abir, δήλωσε ότι, κατά τον καθορισμό της πολιτικής, οι αξιωματούχοι θα επικεντρωθούν στη σταθεροποίηση του νομίσματος αντί στην τόνωση της ανάπτυξης. Αυτά τα σχόλια, παρείχαν κάποια σταθερότητα στο σέκελ.

Η Τράπεζα του Ισραήλ θα ανακοινώσει τη Δευτέρα εάν θα διατηρήσει ή όχι τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο του 4,75%.

«Η Τράπεζα του Ισραήλ ανησυχεί ότι πτώση στο νόμισμα μπορεί να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό», υποστήριξε από την πλευρά του ο Liam Peach, ανώτερος οικονομολόγος στην Capital Economics. «Αλλά κατανοεί επίσης ότι αν προσπαθήσουν να το πιέσουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα μπορούσαν να καταλήξουν απλώς να καούν από τα αποθέματά τους».

Η Τράπεζα του Ισραήλ διέθετε περίπου 200 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό θα κάλυπτε περισσότερα από δύο χρόνια εισαγωγών του Ισραήλ υπό κανονικές συνθήκες και, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2022, θα ισοδυναμούσε με τέσσερις φορές τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

«Σε περίπτωση κλιμάκωσης [του πολέμου], πιστεύουμε ότι η Τράπεζα του Ισραήλ έχει επαρκή αποθέματα για να αποτρέψει μια πλήρη νομισματική κρίση, ειδικά καθώς σημαντικές οικονομικές εισροές από το εξωτερικό πιθανότατα θα στηρίξουν το σέκελ», δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής του ανάλυση νομισμάτων στο Monex Europe.

Η πίεση στο σέκελ έρχεται καθώς το Ισραήλ πολιορκεί τη Γάζα ενόψει μιας πιθανής χερσαίας εισβολής, με τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω.

Προειδοποιήσεις από τους οίκους

Την Τρίτη, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch έθεσε την αξιολόγηση A+ για το χρέος του Ισραήλ σε αρνητική προοπτική, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος εχθρικών προς το Ισραήλ παραγόντων, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ, να συμμετάσχουν στη σύγκρουση σε κλίμακα είχε «αυξηθεί σημαντικά».

Η Citibank συνέστησε μια short θέση για το σέκελ αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι το κόστος που σχετίζεται με τον πόλεμο θα μπορούσε σύντομα να κλιμακωθεί και ότι η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ ενδέχεται να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Μια συσσώρευση σε short θέσεις μπορεί μερικές φορές να είναι προοίμιο για ένα απότομο ράλι, εάν οι έμποροι καλύψουν ξαφνικά τις θέσεις τους. Ωστόσο, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας καταλύτης για να ενισχυθεί το σέκελ.

«Ακόμη και αν οι θέσεις short είναι αυξημένες, δεν εμποδίζει το σέκελ να αποδυναμωθεί περαιτέρω», δήλωσε ο Lee Hardman, αναλυτής νομισμάτων στην MUFG Bank. «Πρέπει να δούμε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης ή μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα για να αυξηθεί το νόμισμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές