H κατασκευαστική CRH και η ιντερνετική εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Flutter είναι δύο από τις τελευταίες επιχειρήσεις που εγκατέλειψαν τη λονδρέζικη αγορά και έβαλαν πλώρη για την Αμερική. Μπροστά στις διαρκείς, αν όχι εντεινόμενες, διαρροές επιχειρήσεων από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς αποφάσισε να δράσει προτείνοντας σημαντικές αλλαγές στους κανόνες εισαγωγής μιας εταιρείας στο London Stock Exchange. Με στόχο βέβαια να γίνει το Λονδίνο πιο ελκυστικό ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Είναι φανερό ότι η λονδρέζικη αγορά πληρώνει τα επίχειρα του Brexit. Το Σίτι ουδέποτε διανοήθηκε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και σύσσωμο τάχθηκε υπέρ του Bremain. Αλλά ήταν η «Μέση Αγγλία», όπως ευφυέστατα περιέγραψε στο περίφημο μυθιστόρημά του ο Τζόναθαν Κόου, που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της «υπερήφανης βρετανικής εξαιρετικότητας» στο καθοριστικό (και για πολλούς μοιραίο) δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 που διενήργησε ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον – αλήθεια, πού χάθηκε ο τόσο νέος πολιτικός;

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Το Λονδίνο χάνει από το Παρίσι στη μάχη των αγορών

Ιρλανδέζικες «κακιούλες»

Η CRH και η Flutter είναι ιρλανδέζικες εταιρείες. Εδρεύουν στο Δουβλίνο, και αναφέρονται σε δημοσίευμα των Irish Times ως παραδείγματα επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τις «ετοιμοθάνατες κεφαλαιαγορές» της Βρετανίας, που «πυροδοτούν φόβους για την ικανότητα

του Λονδίνου να ανταγωνιστεί τη Νέα Υόρκη και τους ασιατικούς χρηματοοικονομικούς κόμβους».

Θα μπορούσε κανείς αναλογιζόμενος τις ιστορικές διαφορές των Ιρλανδών με τους Εγγλέζους να σκεφτεί ότι η δουβλινέζικη εφημερίδα αντιμετωπίζει με κάποια χαιρεκακία την έκπτωση της παγκόσμιας επιρροής της λονδρέζικης αγοράς. Αλλά πώς θα έκρινε κανείς, όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, την ανακοίνωση της βρετανικής Financial Conduct Authority (FCA) ότι για να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες θα αντικαταστήσει τις κατηγορίες premium και τυπικών εισαγωγών επιχειρήσεων στο LSE με μια ενιαία προσφορά; Ως ένδειξη δύναμης ή αδυναμίας;

«Αγορά ευκαιρίας»

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές θα καταστήσουν τις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) στο Ηνωμένο Βασίλειο «λιγότερο περίπλοκες και επαχθείς». Θα διευκόλυνε τις εταιρείες να έχουν δύο κατηγορίες μετοχών, κάτι που ευνοείται από ορισμένους επιχειρηματίες που θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση, και θα καταργούσε τις υποχρεωτικές ψηφοφορίες των μετόχων για την έγκριση διαφόρων επιχειρηματικών κινήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών.

«Οι προτάσεις είναι συνέπεια της δραματικής μείωσης του αριθμού των νέων εισαγωγών επιχειρήσεων στο Λονδίνο και επίσης στο γεγονός ότι εισηγμένες εκεί εταιρείες επιδιώκουν να μεταφέρουν τις μετοχές τους στη Νέα Υόρκη, πυροδοτώντας ανησυχίες για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου μετά το Brexit», γράφουν οι ρεπόρτερ των «Irish Times» Κάθριν Γκρίφιθς και Σουίθα Γκόπιναθ.

Θα μετατρέψουν δηλαδή οι σχεδιαζόμενες αλλαγές την αγορά του Λονδίνου σε «χρηματιστήριο ευκαιρίας»; Οποιαδήποτε χαλάρωση των κανόνων θα συρρικνώσει την προστασία των επενδυτών και αυτό απαιτεί ευρύτερο δημόσιο διάλογο, παραδέχθηκε η Αρχή. Αλλά πρόσθεσε ότι «οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις μας θα εξισορροπήσουν σημαντικά το βάρος της ρύθμισης προς όφελος των εισηγμένων εταιρειών και των επενδυτών που είναι πρόθυμοι να ορίσουν τη δική τους διάθεση ανάληψης κινδύνου και τους δικούς τους όρους δέσμευσης», δήλωσε την Τρίτη ο Νίκι Ράθι, διευθύνων σύμβουλος της FCA.

Προοπτικές αλλά και κίνδυνοι

Η Αρχή έχει ήδη επιβάλει από το 2021 μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους όρους και τις διαδικασίες εισαγωγής της μετοχής μιας εταιρείας στη λονδρέζικη αγορά. Μείωσε τις απαιτήσεις της αγοράς που αφορούν τη διασπορά της μετοχής και επέτρεψε κάποιες «διπλές» κατηγορίες μετοχών. Τώρα έχει ξεκινήσει μια νέα διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου σχετικά με την πιθανή εξάλειψη των πρόσθετων επιβαρύνσεων που συνεπάγεται η premium εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

«Ιστορικά οι ρυθμίσεις αυτές δυσχεραίνουν την προσπάθεια των εταιρειών να γίνουν επιλέξιμες ώστε να συμπεριληφθούν στον FTSE», αναφέρουν οι «Irish Times» και διευκρινίζουν ότι οι αποφάσεις της δημόσιας διαβούλευσης θα τεθούν σε εφαρμογή αργότερα εφέτος ή στις αρχές του 2024.

Οι αρχές της λονδρέζικης αγοράς θεωρούν ότι, αν εφαρμοστούν οι αλλαγές, «το Λονδίνο θα καταστεί δυνατό να σταθεί με περισσότερες αξιώσεις δίπλα στους διεθνείς ανταγωνιστές τους». Αναγνωρίζουν όμως ότι «υπάρχει ανάγκη να γίνουν ευρύτερες διαβουλεύσεις και

διάλογος σε βάθος για τους κινδύνους και τις προοπτικές ανάπτυξης».

Μια ανησυχία για τις επιπτώσεις των αλλαγών είναι οι άμεσες επενδύσεις των βρετανικών ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών, μια πρακτική την οποία η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να διευκολύνει, σύμφωνα με τους «Irish Times».

Τα δύσκολα πρώτα 10 χρόνια

Η δουβλινέζικη εφημερίδα αναφέρει παραδείγματα εταιρειών που εγκατέλειψαν το λονδρέζικο Χρηματιστήριο, αναφέρει όμως και την απόφαση που ανακοίνωσε μόλις την περασμένη Παρασκευή η Deutsche Bank να εξαγοράσει την εδρεύουσα στο Λονδίνο χρηματιστηριακή εταιρεία Numis. «Η κίνηση θεωρείται ως ψήφος εμπιστοσύνης στο μακροπρόθεσμο μέλλον του Λονδίνου», γράφει η εφημερίδα.

Ίσως διαψευστούν οι Κασσάνδρες που προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου και της ισχύος του Σίτι και εν γένει της βρετανικής οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Το Φεβρουάριο του 2017 ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Τζέιμι Μάρεϊ είχε προβλέψει ότι το 2027 η Βρετανία θα έχει την ισχυρότερη και υγιέστερη οικονομία από όλες τις ευρωπαϊκές, ακόμα και από τη γερμανική.

Η Γερμανία εξάλλου ήταν η μοναδική χώρα στην ΕΕ που την ξεπερνούσε σε ΑΕΠ τη Βρετανία το 2016 – και εξακολουθεί να την ξεπερνά. Σύντομα θα φανεί αν «μόνο» τα 10 πρώτα χρόνια μετά το Brexit θα είναι τα δύσκολα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή