Στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού για το ψηφιακό ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανή κυκλοφορία του ψηφιακού νομίσματος τα επόμενα χρόνια – αν και η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Επιτόκια: Στα ύψη και το 2024 – Πού θα φθάσει το κόστος δανεισμού

Το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη μετάβαση σε μια «προπαρασκευαστική φάση» που θα διαρκέσει δύο χρόνια, ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει το εγχειρίδιο κανόνων της και θα επιλέξει παρόχους για να αναπτύξει μια πλατφόρμα και την απαραίτητη υποδομή.

«Πρέπει να προετοιμάσουμε το νόμισμά μας για το μέλλον», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, χωρίς χρέωση, και που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα απορρήτου. Θα συνυπάρχει μαζί με τα μετρητά, τα οποία θα είναι πάντα διαθέσιμα».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ΕΚΤ δεν είναι η μόνη Κεντρική Τράπεζα που προσπαθεί να θέσει σε κυκλοφορία μία ψηφιακή εναλλακτική στα μετρητά, αφού οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως εξετάζουν την ιδέα.

Η πορεία προς το ψηφιακό ευρώ

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη διερεύνηση της δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος το 2021 και έκτοτε έχει μελετήσει διάφορα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Αν και ο σκεπτικισμός διατηρείται, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ασκούν πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση. Απαριθμούν τα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της καθολικής αποδοχής του ψηφιακού νομίσματος για πληρωμές σε όλο το μπλοκ των 20 εθνών και της απουσίας της αστάθειας που επικρατεί στα κρυπτονομίσματα.

Η ΕΚΤ πάντως διευκρίνισε ότι η έναρξη της νέας φάσης προετοιμασίας «δεν αποτελεί απόφαση για την έκδοση ψηφιακού ευρώ».

Παράλληλα με την ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σε ένα πλαίσιο που θα παρέχει τη νομική βάση και θα ρυθμίζει τα βασικά στοιχεία του εικονικού χρήματος — ενώ αφήνει την τελική απόφαση για το αν θα προχωρήσει με αυτό στην κεντρική τράπεζα.

Οι επικριτές

Όσον αφορά τους επικριτές του σχεδίου, στα τέλη του περασμένου μήνα μια ομάδα βουλευτών της ΕΕ προέτρεψε την ΕΚΤ να αναβάλει την απόφασή της να προχωρήσει στην επόμενη φάση, λέγοντας ότι η προστιθέμενη αξία για το ευρύ κοινό «παραμένει ασαφής» και ότι η εφαρμογή είναι αβέβαιη. Ο Fabio Panetta, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι υπεύθυνο για την έρευνα γύρω από την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ, αντέτεινε ότι τα επόμενα βήματα αποτελούν απλώς περισσότερη προετοιμασία, παρά μια τελική ετυμηγορία για την έναρξη του πρότζεκτ.

Η στάση έναντι των μετρητών δεν είναι ενιαία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Γερμανούς να παραμένουν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του φυσικού νομίσματος. Ο πρόεδρος της Bundesbank πάντως υπερασπίστηκε το πρότζεκτ, αν και προειδοποίησε ότι αναμένει πως το ψηφιακό ευρώ θα είναι έτοιμο για χρήση μόνο σε «περίπου πέντε χρόνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή