Σε ενίσχυση των περιπολιών στη Βαλτική Θάλασσα προχωρά το ΝΑΤΟ, μετά τις πρόσφατες καταστροφές που σημειώθηκαν σε υποθαλάσσιες ενεργειακές υποδομές στην περιοχή.

Balticconnector: Η διαρροή στον αγωγό Φινλανδίας – Εσθονίας και οι φόβοι για δολιοφθορά

Όπως ανακοινώθηκε, τα αυξημένα μέτρα περιλαμβάνουν πρόσθετες πτήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης, μεταξύ άλλων με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, αεροσκάφη AWACS του ΝΑΤΟ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ένας στόλος τεσσάρων ναρκαλιευτικών του ΝΑΤΟ αποστέλλεται επίσης στην περιοχή.

Η κίνηση αυτή ακολούθησε ανακοινώσεις των αρχών για ζημιές σε ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών της Βαλτικής Θάλασσας που συνδέει τη Σουηδία και την Εσθονία και σε έναν αγωγό και ένα καλώδιο μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Οι ζημιές σημειώθηκαν περίπου την ίδια ώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η ζημιά στις ενεργειακές υποδομές

Αξιωματούχοι από τις εμπλεκόμενες χώρες δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το ποιος προκάλεσε τη ζημιά ή αν ήταν τυχαία ή σκόπιμη.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και παραμένουμε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας Εσθονία και Φινλανδία και τον εταίρο μας Σουηδία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ντίλαν Γουάιτ.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προσαρμόζει τη στάση του στη θαλάσσια της Βαλτικής και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των Συμμάχων».

Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν θέσει την προστασία των υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων σε υψηλή προτεραιότητα μετά τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου του 2022, οι οποίες προκάλεσαν ρήγμα στους αγωγούς Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και διέκοψαν την τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι εκρήξεις αυτές ήταν πράξη δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ποιος ήταν υπεύθυνος – αν και πολλά δημοσιεύματα δείχνουν προς την πλευρά του Κιέβου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια