Σε αρνητικό έδαφος παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, εναρμονισμένο με το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, η ελληνική αγορά παρουσιάζει σχετικά καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτές σε Ευρώπη και Ασία.

Αγορές: Υποχώρηση και ανακατατάξεις λόγω επιτοκίων και Μέσης Ανατολής

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,41%, με τον τζίρο να έχει υπερβεί τα 33 εκατ. ευρώ, παραμένοντας στα χαμηλά επίπεδα διαμόρφωσης το τελευταίο διάστημα. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα κατά 0,17% και ο Mid Cap καταγράφει απώλειες 0,36%. Με το πρόσημο παλεύει ο τραπεζικός δείκτης, καθώς οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ισορροπούν μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους.

Η αναμονή της αξιολόγησης

Πέραν του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις αγορές ανά τον κόσμο πυροδοτούμενο από την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, στη Λεωφόρο Αθηνών το ενδιαφέρον μονοπωλεί η αξιολόγηση το βράδυ από τον οίκο S&P.

Οι απόψεις συγκλίνουν ότι ο αμερικανικός οίκος θα αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο και θα πρόκειται τον πρώτο από τους τρεις συστημικούς ομίλους (οι άλλοι δύο είναι οι Moody’s και Fitch Ratings) που θα δώσει την επενδυτική διαβάθμιση στην ελληνική οικονομία.

Στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στους συστημικούς ομίλους που αναγνωρίζονται επίσημα από το Ευρωσύστημα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, ωστόσο έως τότε την αξιολογούσε τρεις βαθμίδες χαμηλότερα της επενδυτικής διαβάθμισης.

Οι αναβαθμίσεις δεν αποτυπώθηκαν στο ταμπλό

Με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει ανοίξει έναν καθοδικό κύκλο από τον περασμένο Αύγουστο, οι αναβαθμίσεις όχι μόνο δεν αποτυπώθηκαν στο ταμπλό, αντιθέτως ακολουθήσαν ρευστοποιήσεις οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ εξαΰλωσαν 9 δισ. κεφαλαιοποίησης από το την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Έτσι, οι εκτιμήσεις για εισροή κεφαλαίων στη Λεωφόρο Αθηνών όχι μόνο δεν επαληθεύτηκαν, αλλά διαψεύσθηκαν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο για τις ελληνικές μετοχές.

Στο ταμπλό

Έντονες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Aegean, Viohalco, Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ, ενώ Eurobank και Πειραιώς καταγράφουν ήπιες απώλειες, σε αντίθεση με τις Alpha Bank και Εθνική που συνεχίζουν να κινούνται σε θετικό έδαφος. Κέρδη περί του 1,80% σημειώνουν οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και Mytilineos.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών