Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν σε χαμηλό σχεδόν 11 μηνών την Παρασκευή και ήταν έτοιμες να καταγράψουν τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων εννέα ετών, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τον κίνδυνο λόγω της πεποίθησης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Βουτιά σε χαμηλό 7μήνου

Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποχώρησε κατά 0,5% και άγγιξε τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στα τέλη Νοεμβρίου του 2022.

Οι μετοχές και τα νομίσματα των οικονομιών των χωρών της Ευρώπης αναμένεται να καταγράψουν πτώση σε εβδομαδιαία βάση, ενόσω οι traders ακροβατούν μεταξύ της αποτίμησης του πόσο καιρό η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα και παράλληλα παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις πιθανές επιπτώσεις στην προσφορά πετρελαίου.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι, ασκώντας πιέσεις στα ευρύτερα νομίσματα των χωρών της Ε.Μ., τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις 9:10 ώρα Ελλάδας.

«Οι αγορές το πήραν αρχικά ήρεμα, αλλά στη συνέχεια, καθώς φάνηκε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες γεωπολιτικές αναταραχές, υπάρχουν φόβοι ότι με κάποιον τρόπο θα επηρεαστούν οι αγορές ενέργειας» δήλωσε ο Vladimir Miklashevsky, επικεφαλής αναλυτής στο Ανατολικό Γραφείο της Finnish Industries Oy.

«Οι αγορές πιστεύουν επίσης ότι πλησιάζουμε στο τέλος της παγκόσμιας νομισματικής σύσφιξης,αλλά στη συνέχεια αυξάνεται η αβεβαιότητα».

Προς υποβάθμιση του Ισραήλ από τη Moody’s

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έθεσε τις αξιολογήσεις του Ισραήλ υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Χαμάς. Το σέκελ διολίσθησε κατά 0,2%, ενόψει της απόφασης για το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Στην Κίνα

Το γουάν της Κίνας ήταν υποτονικό, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού αναφοράς της, όπως αναμενόταν, καθώς μια σειρά οικονομικών στοιχείων έδειξαν ότι η οικονομία σταθεροποιείται.

Η μετοχή της China Evergrande Group σημείωσε πτώση 3,7%, καθώς η δοκιμαζόμενη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων δήλωσε ότι αναθεωρεί τους όρους μιας προτεινόμενης υπεράκτιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους. Ο ευρύτερος δείκτης Hang Seng έκλεισε 0,7% χαμηλότερα.

Φιορίνι και ρούβλι

Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, το φιορίνι της Ουγγαρίας ηγήθηκε της πτώσης υποχωρώντας κατά 0,2% έναντι του ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας είναι πιθανό να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης την ερχόμενη Τρίτη στο 12,5%, επιβραδύνοντας τον ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων.

Από την άλλη, το ρωσικό ρούβλι σκαρφάλωσε σε υψηλό άνω των τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου, υποστηριζόμενο από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την υπόσχεση για ισχυρότερη προσφορά συναλλάγματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές