Τα τέσσερα παιδιά του Waseem Mushtaha έμειναν εκτός σχολείου για σχεδόν δύο εβδομάδες. Αντί να μάθουν μαθηματικά ή γεωγραφία, μαθαίνουν πώς να μεριμνούν για το νερό.

«Κάθε μέρα γεμίζω ένα μπουκάλι νερό για τον καθένα και τους λέω: Προσπαθήστε να το διαχειριστείτε αυτό», είπε στο Al Jazeera, μιλώντας από την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα. «Στην αρχή δυσκολεύονταν, αλλά τώρα τα καταφέρνουν».

Αφού το Ισραήλ εξέδωσε εντολή εκκένωσης 1,1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ο Μουστάχα οδήγησε τη γυναίκα και τα παιδιά του ηλικίας οκτώ έως 15 ετών στο σπίτι της θείας του στο Χαν Γιουνίς, όπου οι κάτοικοι άνοιξαν τις πόρτες τους στην ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους εν μέσω του ανελέητου αεροπορικού βομβαρδισμού του Ισραήλ.

Ως υπεύθυνος ύδρευσης και αποχέτευσης της παγκόσμιας μη κερδοσκοπικής Oxfam, ο Μουστάχα βλέπει γύρω του τα σημάδια μιας επικείμενης καταστροφής της δημόσιας υγείας. «Οι άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους, στα καταστήματα, στα τζαμιά, στα αυτοκίνητά τους», είπε. Η οικογένειά του ζει δίπλα σε περίπου 100 άτομα στριμωγμένα σε ένα διαμέρισμα 200 τετραγωνικών μέτρων και συγκαταλέγονται στους τυχερούς.

Διπλασιάστηκε το κόστος του πόσιμου νερού

Εν τω μεταξύ, τα προϊόντα υγιεινής έχουν εξαφανιστεί από τα λίγα σούπερ μάρκετ που είναι ανοιχτά και το νερό που πωλείται από ιδιώτες πωλητές που διαθέτουν μικρές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης με ηλιακή ενέργεια έχει διπλασιαστεί σε τιμή από τις 7 Οκτωβρίου – όταν το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα ως αντίποινα για την αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς . Στο παρελθόν κόστιζε 30 σέκελ (7,40 δολάρια), αλλά τώρα κοστίζει 60 σέκελ (15 δολάρια).

Την Τετάρτη, ο Μουστάχα υπολόγισε ότι η οικογένειά του θα έμενε χωρίς νερό σε 24 ώρες. Μετά από αυτό, δεν ήξερε τι θα συμβεί. «Θα πάμε στην αγορά και θα αγοράσουμε ό,τι είναι διαθέσιμο», εξήγησε. «Κοιτάμε το μέλλον με σκοτεινά μάτια».

Κατάρρευση υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης

Οι υπηρεσίες της Oxfam και των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει κρίσεις χολέρας και άλλων θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών, εάν δεν παραδοθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ διέκοψε τον αγωγό ύδρευσης προς τη Γάζα, μαζί με τα καύσιμα και τις παροχές ηλεκτρισμού που τροφοδοτούν εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αφού ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς.

Τα περισσότερα από τα 65 αντλιοστάσια λυμάτων της Γάζας και οι πέντε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με την Oxfam, τα ακατέργαστα λύματα απελευθερώνονται τώρα στη θάλασσα, ενώ στερεά απόβλητα καταλήγουν επίσης σε ορισμένους δρόμους δίπλα σε πτώματα που περιμένουν να ταφούν.

Οι μονάδες αφαλάτωσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν και οι δήμοι δεν μπορούν να αντλήσουν νερό σε κατοικημένες περιοχές λόγω της έλλειψης ρεύματος. Μερικοί άνθρωποι στη Γάζα βασίζονται στο αλμυρό νερό της βρύσης από τον μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα του θύλακα, ο οποίος είναι μολυσμένος με λύματα και θαλασσινό νερό, ή έχουν καταφύγει στο πόσιμο θαλασσινό νερό. Άλλοι αναγκάζονται να πίνουν από πηγάδια.

«Στους δρόμους χωρίς προστασία»

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή στη Γάζα διατίθενται μόνο τρία λίτρα νερού την ημέρα ανά άτομο για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, όπως το πόσιμο νερό, το πλύσιμο, το μαγείρεμα και το ξέπλυμα της τουαλέτας. Μεταξύ 50-100 λίτρων νερού κάθε μέρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα για να καλύψει ένα άτομο τις βασικές του απαιτήσεις υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μια υπάλληλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Islamic Relief που βρήκε επίσης καταφύγιο στη Χαν Γιουνίς περιέγραψε μια παρόμοια κατάσταση. «Στο σπίτι των γονιών μου, υπάρχουν περίπου 20 παιδιά και επτά ενήλικες που στεγάζονται. Ακόμη και με τόσους πολλούς ανθρώπους, ξεπλένουμε την τουαλέτα μόνο δύο φορές την ημέρα –μία το πρωί, μία το βράδυ– για να εξοικονομήσουμε νερό», είπε, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία της.

«Μαγειρεύουμε φαγητό που απαιτεί το λιγότερο νερό. Πλενόμαστε για προσευχές μόνο μία ή δύο φορές», πρόσθεσε. «Έχουμε έναν γείτονα με ένα πηγάδι, αλλά δεν έχει ρεύμα για να αντλήσει το νερό. Έχουν γεννήτρια αλλά όχι καύσιμα».

Για όσους δεν έχουν καταφύγιο, οι συνθήκες είναι πιο άθλιες. «Υπάρχουν οικογένειες με παιδιά και νεογέννητα μωρά που ζουν χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους», είπε. «Απλώς κάθονται στους δρόμους χωρίς προστασία, νερό, φαγητό ή τίποτα. Δεν έχουν ασφάλεια».

«Είμαστε έτοιμοι να φύγουμε»

Αυξάνονται οι φόβοι ότι η αφυδάτωση και οι υδατογενείς ασθένειες θα οδηγήσουν σε ανθρωπιστική καταστροφή εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 4.400 Παλαιστίνιους.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις για τη διέλευση της βοήθειας που βρίσκεται στο πέρασμα της Ράφα, τη μοναδική οδό εισόδου βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας στα μοναδικά σύνορα που μοιράζεται με την Αίγυπτο.

Τα 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που πέρασαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς τη Γάζα, ασφαλώς είναι πολύτιμα, αλλά συνιστούν σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων που έχει δημιοτυργήσει ο ισραηλινός αποκλεισμός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα