
Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ο κυβερνητικός συνασπισμός των Περονιστών της Αργεντινής, έκανε την ανατροπή και τερμάτισε πρώτος στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ανοίγοντας τον τον δρόμο για έναν πολωμένο δεύτερο γύρο τον επόμενο μήνα μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα και του ακροδεξιού ριζοσπάστη Χαβιέρ Μιλέι.
Παρά τις δημοσκοπήσεις, που τον έδειχναν στη δεύτερη θέση, ο Μάσα κατάφερε να κερδίσει το 36,6% των ψήφων, μπροστά από τον Μιλέι, με λίγο περισσότερο από 30%. Ακολουθεί η συντηρητική Patricia Bullrich με 23,8% με σχεδόν το 98% των ψήφων καταμετρημένο.
Το αποτέλεσμα των εκλογών διέψευσε τις εκτιμήσεις, πολλές από τις οποίες έδιναν εύκολη νίκη στον Μιλέι, ακόμα και από τον πρώτο γύρο.
Η απρόσμενη νίκη των Περονιστών, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφθασε σε τριψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 1991, αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς για έναν ενδιαφέροντα δεύτερο γύρο στις 19 Νοεμβρίου μεταξύ δύο αντίθετων οικονομικών μοντέλων για τη χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση.
«Χωρίς φρένα» ο πληθωρισμός στην Αργεντινή – Εκτόξευση στο 138,3% τον Σεπτέμβριο
Οργή
Όπως επισημαίνει το Reuters, οι Αργεντινοί συγκεντρώθηκαν στις κάλπες την Κυριακή, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας των τελευταίων δύο δεκαετιών και της αυξανόμενης οργής με την παραδοσιακή ελίτ.
«Γνωρίζω ότι πολλοί από αυτούς που μας ψήφισαν είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο», είπε ο Μάσα μετά τα αποτελέσματα. «Η χώρα μας βιώνει μια περίπλοκη, δύσκολη κατάσταση, γεμάτη προκλήσεις να αντιμετωπίσει».
Ο Μιλέι, προτείνει ριζοσπαστικές κινήσεις όπως η δολαριοποίηση της οικονομίας και έχει επικρίνει τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους Κίνα και Βραζιλία. Είναι επίσης υπέρ της μείωσης του μεγέθους της κυβέρνησης και είναι κατά των αμβλώσεων.
Για να κερδίσει οριστικά την Κυριακή, ένας υποψήφιος θα χρειαζόταν πάνω από 45% των ψήφων ή 40% και προβάδισμα 10 μονάδων.
Όποιος βγει νικητής θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια οικονομία που βρίσκεται «σε μηχανική υποστήριξη»: τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας είναι άδεια, η ύφεση αναμένεται μετά από μια μεγάλη ξηρασία και ένα πρόγραμμα 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κλυδωνίζεται.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια