Μια «εξωτερική δύναμη ή παρέμβαση» κατέστρεψε το καλώδιο τηλεπικοινωνιών μεταξύ Σουηδίας και Εσθονίας το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα που υπέστη ζημιές και ο αγωγός Balticconnector άλλα και ένα άλλο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο, μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας.

Balticconnector: Η διαρροή στον αγωγό Φινλανδίας – Εσθονίας και οι φόβοι για δολιοφθορά

Αυτό ανακοίνωσε η Στοκχόλμη, αναφέροντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση της Εσθονίας – με την οποίαν συνεργάζεται – εκτιμά ότι η βλάβη στα καλώδιο και τον αγωγό συνδέονται μεταξύ τους. «Η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου και στο καλώδιο επικοινωνιών μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας σχετίζεται με τη ζημιά στο καλώδιο επικοινωνιών μεταξύ Σουηδίας και Εσθονίας», εκτιμά το Ταλίν.

Συνεργασία Ταλίν – Πεκίνου

Νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση της Εσθονίας ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τις κινεζικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνάς της για τον τρόπο με τον οποίο υπέστησαν ζημιές τα δύο τηλεπικοινωνιακά καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, νωρίς το πρωί της 8ης Οκτωβρίου ένας αγωγός φυσικού αερίου και ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές, με τους Φινλανδούς ερευνητές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σαμποτάζ.

Την περασμένη εβδομάδα, η εσθονική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι μια «ανθρώπινη παρέμβαση» προκάλεσε ζημιά στο καλώδιο και ότι πιθανώς η παρέμβαση αυτή ήταν επίσης υπεύθυνη για τη μερική βλάβη, εκείνη τη νύχτα, ενός άλλου υποθαλάσσιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου μεταξύ Εσθονίας και Σουηδίας.

Τα πλοία

Το Reuters μετέδωσε ότι δύο πλοία, το NewNew Polar Bear με σημαία Χονγκ Κονγκ και το Sevmorput με σημαία Ρωσίας, ήταν παρόντα και στις τρεις τοποθεσίες την ώρα της ζημιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της MarineTraffic.

Τα περιστατικά πυροδότησαν ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Σκανδιναβίας, ώθησαν το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα και το Ελσίνκι να επικοινωνήσει με τη Μόσχα και το Πεκίνο μέσω της διπλωματικής οδού για τα περιστατικά.

Το Ελσίνκι διερευνά τις ζημιές στον αγωγό και το Ταλίν τις ζημιές στα καλώδια.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Εσθονοί ερευνητές δήλωσαν ότι εξετάζουν τον ρόλο των δύο πλοίων, καθώς και αν η ζημιά στα τηλεπικοινωνιακά καλώδια ήταν σκόπιμη ή αποτέλεσμα αμέλειας.

Συνεργασία

«Η Εσθονία έχει έρθει σε επαφή με τις κινεζικές αρχές για να ενθαρρύνει τη συνεργασία σχετικά με την έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Ταλίν σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το Reuters τη Δευτέρα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Εσθονία ήθελε να ενθαρρύνει «κάθε συνεργασία που είναι απαραίτητη για την έρευνα», προσθέτοντας ότι δεν επικοινώνησαν με τη Ρωσία «καθώς δεν είδαμε την ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Νωρίτερα τη Δευτέρα η Κίνα ζήτησε να διεξαχθεί «αντικειμενική, δίκαιη και επαγγελματική» έρευνα για τη ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου.

«Εξυπακούεται ότι το κινεζικό σκάφος βρισκόταν κανονικά στα σχετικά ύδατα κατά τη στιγμή του συμβάντος και δεν διαπιστώθηκαν ανωμαλίες λόγω των κακών συνθηκών της θάλασσας εκείνη τη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τι λέει η Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Οποιεσδήποτε απειλές κατά της Ρωσίας είναι απαράδεκτες, δήλωσε απαντώντας στην έκκληση του προέδρου της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς προς το ΝΑΤΟ να κλείσει τη Βαλτική Θάλασσα για τη ναυσιπλοΐα, εάν κριθεί υπεύθυνη η Μόσχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση