Ζημία ύψους 374 δισ. κορώνων (33,80 δισ. δολάρια) σημείωσε το τρίτο τρίμηνο του έτους το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αυτό της Νορβηγίας, στη σκιά των υψηλότερων επιτοκίων και των σύννεφων στην οικονομία.

Νορβηγία: Κέρδη 131 δισ. ευρώ για το επενδυτικό ταμείο

Η απόδοση επένδυσης του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν -2,1% για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, 0,17 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του.

Οι μετοχές -η μεγαλύτερη κατηγορία ενεργητικού της, που αντιπροσωπεύει το 70,6% της αξίας της το τρίμηνο – κατέγραψαν απώλειες 2,1%.

Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, που αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το άλλο 25% του ενεργητικού της, κατέγραψαν ζημίες 2,2% και τα ακίνητα 3,3%.

Το εύρος των απωλειών «ίσως υποδεικνύει ότι υπάρχει ένας μικρός θεμελιώδης μακροοικονομικός παράγοντας που το καθοδηγεί και θα μπορούσε κανείς να επισημάνει τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Trond Grande.

Οι μετοχές κατά το περασμένο έτος σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, είπε ο ίδιος.

Αλλά και εκεί, το ταμείο είχε «μικρή ανησυχία», πρόσθεσε, καθώς η ανάπτυξη ήταν «πραγματικά επικεντρωμένη σε μερικές εξαιρετικά μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ».

Ερωτηθείς εάν είδε μεγαλύτερο κίνδυνο διόρθωσης στις αγορές τώρα σε σύγκριση με πριν από τρεις μήνες, ο Grande απάντησε αρνητικά.

Ωστόσο, «προειδοποιήσαμε ότι προερχόμαστε από μια μάλλον μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων, αλλά και επεκτατικών… δημοσιονομικών πολιτικών», σημείωσε.

Κατά τον ίδιο,  «όταν τα επιτόκια αυξηθούν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα, προφανώς θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν και να χρηματοδοτηθούν με υψηλότερα επιτόκια. Και το ερώτημα είναι εάν όλοι είναι σε θέση να το κάνουν αυτό με την κερδοφορία».

Ισραήλ

Όσον αφορά τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το ταμείο είναι ελάχιστα εκτεθειμένο, καθώς το 0,1% των επενδύσεών του κρατείται στο Ισραήλ, που αντιστοιχεί σε 20,4 δισεκατομμύρια κορώνες, από τις 6 Οκτωβρίου, την παραμονή της έναρξης της σύγκρουσης.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο δεν έχει αλλάξει την επενδυτική του στρατηγική εκεί, αλλά παρακολουθεί την κατάσταση, είπε προηγουμένως στο Reuters.

«Στον βαθμό που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη και πιο περιφερειακή σύγκρουση, αυτό είναι προφανώς ανησυχητικό», δήλωσε ο Grande.

Αντιστροφή της πορείας του α’ εξαμήνου

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας κατέγραψε κέρδη 1.501 δισεκατομμύρια κορώνες (131 δισ. ευρώ) λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις χρηματιστηριακές αγορές.

Η επίδοση αυτή αντιπροσώπευε μια απόδοση 10% και συνέβαλε στην αύξηση της αξίας του ταμείου στο ιλιγγιώδες ποσό των 15.299 δισ. κορωνών (1.332 δισ. ευρώ) στα τέλη Ιουνίου.

Σε έξι μήνες, το ταμείο σχεδόν διέγραψε την κολοσσιαία ζημιά (1.637 δισ. κορώνες) που υπέστη πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή