Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του mega- deal με την Alpha Bank, η UniCredit δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, τα οποία εξέπληξαν ευχάριστα τις αγορές.

Ειδικότερα, τα κέρδη της ιταλικής τράπεζας εκτινάχθηκαν κατά 36%, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια διατήρησαν τα έσοδα από δανεισμό, ενώ η πίεση για τους δανειολήπτες εξακολουθεί να είναι μέτρια.

Τα βασικά κεφάλαια ενισχύθηκαν επίσης πάνω από τις προσδοκίες, καταγράφοντας άνοδο στο 17,2% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού, από 16,6% στο τέλος Ιουνίου.

Η μόνη τράπεζα της Ιταλίας που θεωρείται από τις εποπτικές αρχές παγκόσμιας συστημικής σημασίας ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της το τρίτο τρίμηνο, διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,9 δισ. ευρώ.

Alpha Bank – Unicredit: Τι κερδίζουν από το deal – Τι είπαν Ψάλτης και Orcel σε αναλυτές

Επιτοκιακή διαφορά

Τα έσοδα από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, για τα οποία η Ιταλία τον Αύγουστο επέβαλε έναν αιφνιδιαστικό εφάπαξ φόρο, αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ενώ επιβεβαίωσε τους στόχους κέρδους και ανταμοιβής επενδυτών για το 2023, η UniCredit εκτιμά ότι το καθαρό περιθώριο επιτοκίου για ολόκληρο το έτος θα ανέλθει συνολικά σε τουλάχιστον 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας σε μια ελαφρά αναβάθμιση των προβλέψεων για τα έσοδα.

Ο φόρος Μελόνι

Μετά τον πανικό που προκάλεσε στις αγορές η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, η Ιταλία έκανε πίσω, δίνοντας στους δανειστές τη δυνατότητα να βάλουν στην άκρη χρήματα ως αποθεματικά αντί να τα πληρώσουν.

Κατόπιν αυτού, η UniCredit ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να βάλει στην άκρη ως αποθεματικά 1,1 δισ. ευρώ.

Οι περισσότερες ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του leader της αγοράς Intesa Sanpaolo, αναμένεται να παραιτηθούν από την καταβολή του φόρου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι επιζήμιος για τους μετόχους, και αντ’ αυτού να ενισχύσουν το κεφάλαιο, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το deal με την Alpha

Σημειώνεται ότι Alpha Bank και UniCredit, ανακοίνωσαν χθες μια πολυεπίπεδη συμφωνία έκπληξη, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη επένδυση ξένης τράπεζας στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια.

Ειδικότερα οι δυο τράπεζες ανακοίνωσαν:

  • Συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία και δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στη ρουμάνικη τραπεζική αγορά βάσει συνόλου ενεργητικού, ενισχύοντας την παρουσία της UniCredit σε μία κύρια και αναπτυσσόμενη αγορά. Η Alpha Bank διατηρεί ποσοστό 9,9% στο νέο σχήμα.
  • Διαμόρφωση πλαισίου εμπορικής συμφωνίας στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, που συνδέονται µε µερίδια αµοιβαίων κεφαλαίων (unit linked) της UniCredit, στους 3,5 εκατομμύρια Πελάτες της Alpha Bank, και δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την πώληση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω της απόκτησης του 51% της AlphaLife από την UniCredit.
  • Υποβολή προσφοράς από την UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που σήμερα κατέχει στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή