Το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε την έκδοση κρατικών ομολόγων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (137 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τα νέα κρατικά ομόλογα θα υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από καταστροφές στη χώρα και θα βελτιώσουν την υποδομή πρόληψης στις αντιπλημμυρικές υποδομές κοντά σε πόλεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα της Κίνας να αντέχει σε φυσικές καταστροφές, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2023 σε περίπου 3,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από 3%, σύμφωνα με το Xinhua.

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να διαχειριστούν τις διαφορές τους

Η έγκριση του νομοσχεδίου από τη Διαρκή Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC) ήρθε καθώς ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συνεδρίασή του.

«Η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη που εγκρίθηκε  είναι η παρέμβαση που περιμέναμε και ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μια απότομη δημοσιονομική σύσφιγξη στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες του έτους», δήλωσε ο Mark Williams, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην Capital Economics.

Στήριγμα για την ανάπτυξη της Κίνας

“Η δημοσιονομική πολιτική ήταν ένα στήριγμα για την ανάπτυξη στην Κίνα τα τελευταία τρίμηνα. Αυτά τα νέα βήματα θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά, αλλά δεν θα προσδώσουν καμία πρόσθετη ώθηση.”

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το τρίτο τρίμηνο, βελτιώνοντας τις πιθανότητες να επιτύχει το Πεκίνο τον αναπτυξιακό στόχο του περίπου 5% για το 2023. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι η επίμονη οπισθοδρόμηση από τον τομέα των ακινήτων εξακολουθεί να επιβαρύνει τις οικονομικές προοπτικές.

«Είναι σπάνιο τα δημοσιονομικά σχέδια των κεντρικών κυβερνήσεων να αναθεωρούνται εκτός του συνήθους δημοσιονομικού κύκλου, επομένως αυτή η κίνηση σηματοδοτεί σαφή ανησυχία για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Williams.

Η Κίνα είχε προηγουμένως επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να εκδίδουν ομόλογα ενόψει της ετήσιας συνόδου του κοινοβουλίου, η οποία εγκρίνει τα σχέδια του κυβερνητικού προϋπολογισμού και πραγματοποιείται συνήθως τον Μάρτιο.

Οι τοπικές κυβερνήσεις είχαν κληθεί να ολοκληρώσουν την έκδοση της ποσόστωσης του 2023 των 3,8 τρισεκατομμυρίων γιουάν σε ειδικά τοπικά ομόλογα μέχρι τον Σεπτέμβριο για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή