Αντιμέτωποι με νέες αβεβαιότητες βρίσκονται οι επενδυτές, καθώς τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια δεν έχουν αποδώσει, όπως θα περίμενε κανείς, ως απάντηση στα αντικρουόμενα δεδομένα ανάπτυξης και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις.

Αυτό αναφέρει η UBS σε έκθεσή της με τίτλο «Πώς να αντισταθμίσετε τις απειλές για το χαρτοφυλάκιό σας».

Η ελβετική τράπεζα αναφέρει ότι τα κρατικά ομόλογα, τα οποία ιστορικά θεωρούνται ως αντιστάθμιση κινδύνου σε περιόδους κρίσης, έχουν ενεργήσει «εκτός χαρακτήρα», με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να βρίσκεται κοντά στο 5% και περίπου 20 μονάδες βάσης υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο δείκτης VIX, ένα μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας των μετοχών των ΗΠΑ, είναι εννέα μονάδες πάνω από τα χαμηλά του 2023, αν και παραμένει κάτω από τον μέσο όρο του 2022.

Τα τρία σενάρια της UBS για τη Μέση Ανατολή – Τι βλέπει για το πετρέλαιο

Οι τρεις κίνδυνοι

Παρόλα αυτά οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι είναι ακόμα δυνατό να εντοπιστούν αντισταθμίσεις χαρτοφυλακίου που μπορούν να προστατεύσουν τα χρήματα των επενδυτών έναντι τριών από τους κινδύνους της αγοράς:

Αντιστάθμιση μιας κλιμάκωσης στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Το βασικό σενάριο της UBS προβλέπει ότι πόλεμος θα παραμείνει περιορισμένος σε περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους η Χαμάς και το Ισραήλ. Σταδιακά οι Επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να υποχωρήσουν. Ωστόσο, σε περίπτωση μιας  περιφερειακής κλιμάκωσης που θα προσελκύσει κι άλλα έθνη, όπως το Ιράν, η τράπεζα αναμένει μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Η διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα επηρέαζε περισσότερο τις παγκόσμιες αγορές μέσω των απότομα υψηλότερων τιμών του πετρελαίου. Υπάρχει κίνδυνος αναρρίχησης του αργού πετρελαίου Brent στο επίπεδο των 120 δολαρίων/βαρέλι (ή παραπάνω), τιμές τις οποίες κατέγραψε τελευταία φορά στην αρχή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Στο σημείο αυτό η UBS αναφέρεται στους φόβους για αναστάτωση, για παράδειγμα μέσω αποκλεισμού του Στενού του Ορμούζ, η πάγωμα των εξαγωγών από το Ιράν ύψους 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το καλύτερο μέσο μέσο αντιστάθμισης κινδύνου ένα τέτοιο σενάριο, είναι οι προθεσμιακές θέσεις για το αργό πετρέλαιο Brent, ή options που κερδίζουν όταν οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν.

Ο χρυσός

Μετά το πετρέλαιο, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας θεωρούν ότι ότι ο επόμενος πιο προτιμώμενο asset αντιστάθμισης κινδύνου θα ήταν ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται ασφαλές καταφύγιο κατά της γεωπολιτικής αστάθειας, και το οποίο έχει έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 9% από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Ασφαλή νομίσματα όπως το δολάριο ΗΠΑ, το ελβετικό φράγκο και το γιεν Ιαπωνίας μπορεί να συσπειρωθούν σε ένα τέτοιο σενάριο, αν και μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί αντισταθμιστές εάν οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας οδηγήσουν σε άμεσή ή έμμεσα αποδυνάμωση των νομισμάτων.

Άλλες ιδέες αντιστάθμισης κινδύνου περιλαμβάνουν ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης, μια οικονομική επένδυση που στοχεύει να ασφαλίσει έναν επενδυτή έναντι της αθέτησης υποχρεώσεων ενός δανειολήπτη.

Ωστόσο, αυτό είναι μια λιγότερο προσιτή και ελκυστική αντιστάθμιση, με βάση παράγοντες όπως ρευστότητα της αγοράς, ελάχιστο μέγεθος υλοποίησης και εσφαλμένη τιμολόγηση της αγοράς
που προκύπτουν από συναλλαγές αρμπιτράζ.

Αντιστάθμιση έναντι απότομης πτώσης των μετοχών

Οι καλύτερες ιδέες για θωράκιση του πλούτου απέναντι στην πτώση στα χρηματιστήρια, από τον κύριο παράγοντα των ζημιών. Για επενδυτές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικαιώματα προαίρεσης, μετατρέποντας την έκθεση σε μετοχές σε κεφάλαιο οι στρατηγικές διατήρησης θα ήταν πιθανότατα ο καλύτερος αντιστάθμισης στα αρνητικά σενάρια που προκύπτουν από ένα βραχύβιο «σοκ» που οδηγεί σε απότομη αύξηση της αστάθειας των μετοχών.

Συμπέρασμα

Η UBS υπογραμμίζει τέλος ότι δεν είναι όλοι οι επενδυτές σε θέση ή δεν επιθυμούν να αντισταθμίσουν. Οι πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Ορισμένοι αντισταθμιστές μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά δαπανηροί αφού παρέλθει το συμβάν κινδύνου.

Έτσι, μια άλλη προσέγγιση είναι η διατήρηση ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου που επενδύει σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, περιοχές και γεωγραφίες.

Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι μετρητά, ομόλογα, μετοχές και εναλλακτικές λύσεις μπορούν όλα να προσφέρουν καλές αποδόσεις τους επόμενους 6-12 μήνες και μακροπρόθεσμα.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές που αναθεωρούν τα χαρτοφυλάκια τους και διασφαλίζουν αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων  θα είναι σε καλή θέση για να διαχειρίζονται πιθανούς κινδύνους και να κερδίζουν σταθερές μακροπρόθεσμες αποδόσεις» αναφέρουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές