
Μέσα σε νέα «μαύρα σύννεφα» πληθωριστικών πιέσεων, η ΕΚΤ πρέπει να πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης, που τις επόμενες ώρες συνεδριάζει στην Αθήνα αναμένεται από τη μία μεριά να στείλει το μήνυμα του τέλους της αύξησης των επιτοκίων και από την άλλη πως τα επίπεδα τους θα παραμείνουν υψηλά για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Έτσι χιλιάδες δανειολήπτες θα χρειαστεί να αναζητήσουν λύσεις για τη μείωση της επιβάρυνσης τους.
Δανειολήπτες: Τι αλλάζει σε κούρεμα δανείων, servicers και ευάλωτους
Οι ευάλωτοι και οι ρυθμίσεις
Παρόλα αυτά υπάρχουν εργαλεία μέσω των οποίων οι δανειολήπτες μπορούν να προστατευθούν από τα υψηλά επιτόκια που κάνουν ακόμα πιο δυσβάσταχτο το βάρος των οφειλών ιδίως των πιο ευάλωτων.
Πρώτον υπάρχει η δυνατότητα των διμερών συμφωνιών που γίνονται μεταξύ των τραπεζών/servicers με τους πολίτες/επιχειρήσεις. Έχουν ήδη συναφθεί δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συμφωνίες. Πρόσφατα μάλιστα τέθηκε σε λειτουργία η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα «Κώδικα Δεοντολογίας» που δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους απευθείας με το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Εξωδικαστικός μηχανισμός
Δεύτερο εργαλείο ο εξωδικαστικός μηχανισμός ο οποίος βελτιώνεται μέσω του νέου νομοσχεδίου που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερο κούρεμα των οφειλών. Με τη νέα ρύθμιση το «κούρεμα» για τα δάνεια που καλύπτονται με εμπράγματη ασφάλεια αυξάνεται, έως και κατά 28 %, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
Για παράδειγμα για οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με υποθήκη ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ, ο οφειλέτης καλείται σήμερα με τον εξωδικαστικό καλείται να πληρώσει 70.440 ευρώ, δηλαδή του γίνεται κούρεμα 29,6%.
Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει 65.000, δηλαδή η οφειλή του μειώνεται επιπλέον κατά 8%.
Πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου
Τρίτο εργαλείο , το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου για δόσεις δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών από τις τράπεζες. Το πρόγραμμα αυτό είχε καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων την 31η Ιουλίου 2023 και πρόκειται να λήξει το Φθινόπωρο του 2024. Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα αυτό απαιτείται άρση τραπεζικού απορρήτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνητικά δικαιούχοι εκτιμάται ότι ανέρχονται στους 50.000. Από αυτούς μόνο οι 7.000 ζήτησαν άρση του τραπεζικού τους απορρήτου όπως απαιτείται, για να μπουν στο πρόγραμμα.
Οι δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια
Στην ελληνική αγορά για τους επόμενους 6 μήνες, ασφαλείς από την άνοδο των επιτοκίων θα συνεχίσουν να παραμένουν οι δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια.
Βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας μετά την απόφαση των τραπεζών κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση να παγώσουν για ένα χρόνο τα επιτόκια στεγαστικών δανείων.
Πρόκειται για το μέτρο που έλαβαν οι τράπεζες στην Ελλάδα την περασμένη άνοιξη και προβλέπει “πάγωμα” της δόσης του δανείου στα επίπεδα του 2,7% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Euribor 1) και στο 2,85% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Euribor 3 μηνών). Στο έκτακτο μέτρο εντάχθηκαν αυτόματα δάνεια συνολικής αξίας 18-20 δισ. που έχουν συνάψει μισό εκατομμύριο δανειολήπτες.
Βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα στεγαστικά δάνεια μετά τον Μάιο ,τα οποία σήμερα είναι στο καθεστώς προστασίας από τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς τότε θα κλείσει η η «ομπρέλα» προστασίας που έχουν ανοίξει οι τράπεζες.
Επιχειρήσεις
Ωστόσο, χωρίς προστασία , «γυμνές» μπροστά στις αυξήσεις βρίσκονται οι επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές οι οποίες δεν χαίρουν «ομπρέλα προστασίας» ,με τους επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν τεράστιες αυξήσεις στις δανειακές τους υποχρεώσεις .Μια επιχείρηση για δάνειο των 150.000 ευρώ ,τον Ιούλιο του 2022, καλούνταν να πληρώσει δόση 1,483,29 ευρώ όταν σήμερα πληρώνει νέα δόση 1.780,53 ευρώ δηλαδή 297 ευρώ μηνιαίως περισσότερα.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας