Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τις πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο να είναι μεγάλες, λόγω αποτελεσμάτων, παρά την παύση των αυξήσεων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,5%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,81% στις 7.354 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,08% στις 14.731 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,38% στις 6.888 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, βουτιά 2,2% σημείωσε η BNP Paribas, καθώς ανακοίνωσε χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη στο γ’ τρίμηνο του 2023. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,66 δισ. ευρώ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για κέρδη 2,75 δισ.

Επίσης, η Standard Chartered σημείωσε πτώση 12% αφού η βρετανική τράπεζα σημείωσε τεράστια απώλεια κερδών καθώς αποκάλυψε ζημιά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την έκθεση στον κινεζικό τραπεζικό τομέα και στον τομέα των ακινήτων.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Siemens Energy σημείωσαν πτώση 35%, αφού ο γίγαντας της αιολικής ενέργειας ζήτησε εγγυήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση της προς το Χρηματιστήριο, η εταιρεία ανέφερε πως «εξετάζει διάφορα μέτρα για την ενίσχυση του ισολογισμού της Siemens Energy και βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόσβαση της σε αυξημένο όγκο εγγυήσεων που είναι αναγκαίος για τη διευκόλυνση της αναμενόμενης ισχυρής ανάπτυξης».

Σήμερα συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Αθήνα, διατηρώντας όπως αναμενόταν τα επιτόκια σταθερά μετά από δέκα συνεχείς αυξήσεις. Ο μακρύς κύκλος σύσφιξης οδήγησε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ έδωσε έμφαση στην ανάλυση της αγοράς εργασίας και μεγαλύτερες εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο αναμένονται «μέσα στο 2024», είπε η επικεφαλής, Christine Lagarde. Σημείωσε επίσης ότι η «εξωτερική σύσφιγξη» από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων είναι «σίγουρα… μια εξέλιξη που λαμβάνουμε υπόψη», ερωτώμενη για την αναταραχή στην αγορά

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε στις πιέσεις

Να κρατήσει τη ζώνη των 1.175 μονάδων κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρέθηκε στα μισά της συνεδρίασης υπό μεγάλη πίεση, κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες του με τη βοήθεια επιλεγμένων τίτλων, αλλά και των μεγάλων πακέτων που διακινήθηκαν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,66% στις 1.177,39 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.167,38 μονάδων (-1,51%) και 1.180,62 μονάδων (-0,39% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 96,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3 εκατ. τεμάχια αξίας 17,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,77% στις 2.904,39 μονάδες, ενώ στο -0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.906,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 961,86 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές