Να κρατήσει τη ζώνη των 1.175 μονάδων κατάφερε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρέθηκε στα μισά της συνεδρίασης υπό μεγάλη πίεση, κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες του με τη βοήθεια επιλεγμένων τίτλων, αλλά και των μεγάλων πακέτων που διακινήθηκαν.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,66% στις 1.177,39 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.167,38 μονάδων (-1,51%) και 1.180,62 μονάδων (-0,39% ). Ο τζίρος ανήλθε στα 96,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3 εκατ. τεμάχια αξίας 17,3 εκατ. ευρώ.

Ελέγχει τις πιέσεις η Wall Street

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,77% στις 2.904,39 μονάδες, ενώ στο -0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.906,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,22% στις 961,86 μονάδες.

Συσσώρευσης συνέχεια

Μπορεί να δέχεται τα κύματα των διεθνών αναταράξεων, όμως το ΧΑ έχει καταφέρει να συντηρήσει το εύρος της συσσώρευσής του, συντηρώντας κρίσιμους μέσους όρους που του επιτρέπουν να βλέπει με μεγαλύτερη προσδοκία την επόμενη ημέρα. Βέβαια, η συσσώρευση ήδη βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα της, αλλά, όπως κρίνουν ορισμένοι αναλυτές, είναι το καλύτερο σενάριο, όταν διεθνώς το κλίμα είναι αρνητικό.

Έτσι, όπως διαπιστώνει ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΧΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ «αναπαύεται» στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, καθώς η εδώ μακροπρόθεσμη ανοδική τάση συνεχίζεται, τη στιγμή που πολλοί ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν πέσει κάτω από τους αντίστοιχους δικούς τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι καιροί ου μενετοί», δηλαδή οι καιροί δεν περιμένουν για τους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν επιπλέον επιβεβαίωση για τις προοπτικές των εισηγμένων από το γεγονός ότι η εγχώρια ανάπτυξη υπερβαίνει τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.

Σε αυτή την φάση αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο οι οίκοι αξιολογήσεων όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υψώνουν «ασπίδες» προστασίας για τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα». Η εμπιστοσύνη των επενδυτών δύσκολα κερδίζεται αλλά εύκολα χάνεται, όπερ σημαίνει ότι η χώρα οφείλει να δείχνει σοβαρότητα και συνέπεια σε δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Πάντως, τα εταιρικά αποτελέσματα που αναμένονται το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να ευνοήσουν τις διαφοροποιήσεις τίτλων στο ταμπλό, εκτός αν υπάρξει κάποια εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο που να ανατρέψει τις προσδοκίες και συμπαρασύρει όλες τις αγορές χαμηλότερα, άρα και τη «ρηχή» ελληνική. Αν και στο άμεσο μέλλον μπορεί να υπάρξουν κάποιες στηρίξεις από τις εγχώριες εξελίξεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η αγορά έμεινε “ασυγκίνητη” για τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου, οδηγώντας την μετοχή στο -4,08%, ενώ άνω του 2% ήταν και οι απώλειες σε Aegean, Ελλάκτωρ, Jumbo, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή. Η πτώση σε Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασε το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και Quest, ενώ ήπια ανοδικά οι Λάμδα, Cenergy, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΔΕΗ, Eurobank, Autohellas και Alpha Bank. Ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 1,87% και η ΕΥΔΑΠ κέρδισε 2,38%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών