Σταθερά σε αρνητικά εδάφη, αλλά χωρίς να επιτρέπει στους πωλητές να έχουν την απόλυτη κυριαρχία, κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να παίρνει αρνητικά μηνύματα από τις διεθνείς αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,82% στις 1.175,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 38 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,84% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.902,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,55% στις 949,02 μονάδες.

Κρατά κάποια κρίσιμα επίπεδα

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ «αναπαύεται» στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, καθώς η εδώ μακροπρόθεσμη ανοδική τάση συνεχίζεται, τη στιγμή που πολλοί ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν πέσει κάτω από τους αντίστοιχους δικούς τους, διαπιστώνει ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι καιροί ου μενετοί», δηλαδή οι καιροί δεν περιμένουν για τους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν επιπλέον επιβεβαίωση για τις προοπτικές των εισηγμένων από το γεγονός ότι η εγχώρια ανάπτυξη υπερβαίνει τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, κατά τον κ. Στεριώτη, τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου, με την οικονομία μας να ξαναμπαίνει στα «επενδυτικά σαλόνια» και τις -αλήστου μνήμης- εποχές που κατατάσσετο στην κατηγορία «σκουπίδια» να ανήκουν στο παρελθόν. Η αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου θεωρούμε ότι δεν θα αποτελέσει «έκπληξη».

Σε μία συγκυρία πολύ δύσκολη όμως για τις αγορές ομολόγων, η απόδοση  (yield) για διακράτηση ως τη λήξη του ελληνικού δεκαετούς είναι χαμηλότερη από αυτήν των αντίστοιχων ιταλικών και αμερικάνικων, εξέλιξη θετική για την αναχρηματοδότηση ελληνικού κρατικού και διεθνούς εταιρικού χρέους. Οι προκλήσεις για την Ευρωζώνη παραμένουν, βεβαίως, όπως επανέλαβε σήμερα η ΕΚΤ, κάτι που απεικονίζεται και από την υποχώρηση του Ευρώ στα διεθνή «φορεξάδικα».

Σε αυτή την φάση αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο οι Οίκοι Αξιολογήσεων όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υψώνουν «ασπίδες» προστασίας για τα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα». Η εμπιστοσύνη των επενδυτών δύσκολα κερδίζεται αλλά εύκολα χάνεται, όπερ σημαίνει ότι η χώρα οφείλει να δείχνει σοβαρότητα και συνέπεια σε δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις είναι αυξημένες σε Πειραιώς, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και Autohellas, οι απώλειες των οποίων ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Εθνική, Aegean, Jumbo, ΕΛΧΑ, Alpha Bank και Alpha Bank.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Eurobank, Λάμδα, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Quest, ενώ ήπια ανοδικά οι ΟΤΕ και ΔΕΗ. Ο ΟΠΑΠ στηρίζει την αγορά με το +1,11% που καταγράφει, ενώ ο Σαράντης κερδίζει 1,73%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών