
Η κόντρα είναι δεδομένη. Οι Ισπανοί σπάνια μας έβλεπαν με καλό μάτι. Σε όλα τα επίπεδα. Τελευταίο μέτωπο το εργασιακό. Το economista είχε για ώρα πρώτο θέμα ότι η Ισπανία μπορεί να φτάσει στα επίπεδα τα πολύ χαμηλά της Ελλάδας στον τομέα της παραγωγικότητας αν εφαρμοστεί το τελευταίο εργασιακό νομοσχέδιο στη χώρα της ιβηρικής.
Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι 37 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα θα μειώσουν την παραγωγικότητα στο επίπεδο της Ελλάδας Η ελληνική χώρα αποτελεί για δεκαετίες το παράδειγμα χαμηλής αποδοτικότητας στην αγορά εργασίας. Οι επιδόσεις της Ισπανίας είναι ήδη σχεδόν έξι μονάδες χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27.
Σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία μέσω… Παλαιστίνης
Η έλλειψη παραγωγικότητας της ισπανικής αγοράς εργασίας σε σχέση με τις αντίστοιχες στην ευρωζώνη είναι ένα πρόβλημα που μετρά περισσότερο από δύο δεκαετίες, καταδικασμένο να επιδεινωθεί εάν γενικευθεί η εβδομαδιαία εργασία των 37,5 ωρών, όπως συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα, από PSOE και Sumar.
Επιπλέον, στην περίπτωση μιας οικονομίας τόσο εξαρτημένης από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον τομέα των υπηρεσιών, υπάρχει ο κίνδυνος, μεσομακροπρόθεσμα, η μέση απόδοση των εργαζομένων της να μειωθεί στα επίπεδα της Ελλάδας, του ήδη παροιμιώδους «Ευρωπαίου αρρώστου».
Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή απειλή, αν σκεφτεί κανείς ότι η Ισπανία έχει περιοριστεί στην ευρωπαϊκή καμπύλη παραγωγικότητας εδώ και χρόνια. Το πιο πρόσφατο ρεκόρ της που συγκέντρωσε η Eurostat, σε σχέση με το 2022, μας δίνει 94,6 βαθμούς σε μια ταξινόμηση στην οποία ο 100 χαρακτηρίζεται από τον μέσο όρο της ΕΕ 27 χωρών και στην οποία η Νομισματική Ένωση συνολικά βαθμολογείται με 104,1.
Είναι μόνο χειρότερα, εξαιρουμένων των ιδιόμορφων οικονομιών της Βαλτικής, της Πορτογαλίας και, ακριβώς, της Ελλάδας. Το πρόβλημα σε αυτή την τελευταία οικονομία είναι τόσο βαθιά ριζωμένο που η τελευταία εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθείται από την Αθήνα ανοίγει την πόρτα στην εργασία δεκατριών ωρών, έξι ημέρες την εβδομάδα
Τώρα κάτω μπορεί να φτάσει η Ισπανία και «η οπισθοδρόμηση στο επίπεδο της ελληνικής χώρας είναι πλέον εφικτή, μετά την «απώλεια δύο ακόμη θέσεων στην κοινοτική κατάταξη» εάν επιβληθούν οι 37,5 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Μιγκέλ Ανχελ Μπερνάλ.
Κατά τη γνώμη του, στην αγορά εργασίας όλοι οι παράγοντες συσσωρεύονται αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε η μικρότερη εργάσιμη ημέρα να είναι μια αντίδραση που καταλήγει να αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό την ταλαιπωρημένη ισπανική παραγωγικότητα.
Ο Μπερνάλ απαριθμεί: «Το μεγάλο βάρος των ΜΜΕ, η μεγάλη σημασία του τομέα των υπηρεσιών, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, η εκτεταμένη παραοικονομία…»
Στο τέλος, εάν η παραγωγή είναι η ίδια κατανεμημένη σε πιο υποτιθέμενες ισοδύναμες θέσεις, η απόδοση μειώνεται και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξάνεται.
Οι εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς απαιτούν πολύ χρόνο. Πιο αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα θα ήταν «η μείωση των άλλων δαπανών, ιδιαίτερα του ενεργειακού και δημοσιονομικού κόστους των εταιρειών, αλλά το γεγονός είναι ότι η συμφωνία PSOE-Sumar κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πάνω απ ‘όλα, όταν πρόκειται για τροποποίηση εταιρειών και άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στις εταιρείες.
Οπως επιβεβαιώθηκε από την Τράπεζα της Ισπανίας, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο επίπεδο κατάρτισης των Ισπανών εργαζομένων και επιχειρηματιών σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Επίσης, «το βάρος των μεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων είναι μικρότερο από ό,τι σε άλλες χώρες». Συγκεκριμένα, «περίπου το 35% της απασχόλησης είναι σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, ποσοστό που ανέρχεται στο 66% στη Γερμανία».
Οι οικονομολόγοι θεωρούν δεδομένη την πτώση της εργασιακής απόδοσης σε περίπτωση που ευδοκιμήσει η πρόταση PSOE-Sumar. Επιπλέον, παρέχει έναν πρώτο υπολογισμό της ποσοστιαίας μείωσης που είναι πιο προβλέψιμος.
«Η μείωση της εβδομαδιαίας εργάσιμης ημέρας από 40 σε 37,5 ώρες αντιπροσωπεύει μείωση 6,25%. Για κάθε 1% που μειώνονται οι πραγματικές ώρες εργασίας, υπάρχει παράλληλη πτώση της παραγωγικότητας ανά ώρα κατά 0,87%», όπως ποσοτικοποιήθηκε από τους ειδικούς.
Ακολουθώντας αυτή τη λογική, η απόδοση της αγοράς εργασίας είναι σε θέση να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 5,5%. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μετά την ενδελεχή εξέταση των στατιστικών εργασίας των τελευταίων 15 ετών, ακριβώς εκείνων στα οποία το πρόβλημα της ισπανικής παραγωγικότητας έχει γίνει πιο πιεστικό.
Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η συζήτηση δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί με τόσο απλούς όρους. Η ισπανική εργασιακή πραγματικότητα είναι πολύ περίπλοκη, καθώς χαρακτηρίζεται από παράγοντες όπως η προσωρινότητα και το υψηλό επίπεδο ανεργίας των νέων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, προβλέπονται επίσης ζημίες που προκύπτουν από τη μείωση της εργάσιμης ημέρας εάν δεν ληφθεί υπόψη ένας βασικός παράγοντας όπως «η βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η οικονομία», καταλήγει στο άρθρο του ο Economista.
Πηγή: in.gr


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια