Περίπου τρεις μήνες έχουν περάσει από τις ισπανικές εκλογές, όμως η χώρα δεν έχει ακόμη νέα κυβέρνηση.

«Λόγω του οριακού εκλογικού αποτελέσματος τόσο τα μικρά κόμματα, όσο και οι πολιτικοί με μεγάλο εγωισμό, όπως και κάποια ριζοσπαστικά αιτήματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία. Οι πιθανοί σύμμαχοι του Σάντσεθ γνωρίζουν πως βρίσκονται σε θέση ισχύος – και προβάλλουν ακραίες απαιτήσεις», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Welt.

«Οι πολιτικοί της αριστερής συμμαχίας Sumar προέβησαν προσφάτως σε έναν ξεκάθαρο εκβιασμό για ένα φλέγον γεωπολιτικό ζήτημα: δήλωσαν πως θα δεχθούν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, εάν ο Σάντσεθ αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος ως πρώτη επίσημη πράξη του».

Ισπανία: Οι απόδημοι έμπλεξαν κι άλλο τα πράγματα

Η Ισπανία παραδοσιακά παίρνει το μέρος των Παλαιστινίων

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, «η Ισπανία θα γινόταν μόλις η τρίτη χώρα της Ε.Ε. μετά τη Σουηδία και την Ελλάδα που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης. Πάντως, όπως εξηγεί ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονας στο Universidad Carlos III της Μαδρίτης, η Ισπανία είναι μια χώρα που παραδοσιακά παίρνει το μέρος των Παλαιστινίων. Εξάλλου, το ισπανικό κοινοβούλιο είχε ήδη ψηφίσει το 2014 υπέρ της αναγνώρισης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η λύση των δύο κρατών. Στη συνέχεια όμως, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή καταλάγιασε και πάλι και η υλοποίηση της ιδέας δεν προχώρησε».

Η εκτίμηση είναι πως «ο Σάντσεθ θα καταφέρει να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό και να επανέλθει στην πρωθυπουργία μέσα στον επόμενο μήνα. Όμως δεν είναι σαφές ακόμη το πόσο σταθερός θα είναι αυτός ο συνασπισμός».

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα