Η Exxon Mobil Corp. και η Chevron Corp. πέρασαν τις τελευταίες ημέρες εξηγώντας στους επενδυτές γιατί θέλουν να ξοδέψουν συνολικά 114 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο μεγάλες συμφωνίες. Την Παρασκευή, οι εκθέσεις κερδών αποκάλυψαν το «πρέπει» για την επίτευξη των deals.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η παραγωγή πετρελαίου της Exxon κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τη συγχώνευσή της με τη Mobil Corp. πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες. Tην ίδια ώρα, η Chevron αποκάλυψε «σύννεφα» για βασικά αναπτυξιακά έργα στο Καζακστάν, στο Δυτικό Τέξας και στο Νέο Μεξικό. Με λίγα λόγια, οι μέρες της εύκολης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου έχουν περάσει.

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης: Μαγειρεύονται νέα μεγάλα deal στις πετρελαϊκές

Το βλέμμα στην τεχνολογία

Η αντίδραση της αγοράς ήταν γρήγορη και… βάναυση. Οι μετοχές της Chevron έπεσαν σχεδόν κατά 7% και η μετοχή της Exxon έκλεισε 1,9% χαμηλότερα, παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Η απάντηση των μετόχων αποκαλύπτει ανησυχίες για την επιχείρηση ορυκτών καυσίμων, ειδικά σε σύγκριση με άλλους τομείς όπως η τεχνολογία.

Οι επενδυτές «δεν πιστεύουν ότι αυτή η επιχείρηση μπορεί να είναι βιώσιμη, δεν πιστεύουν στην πειθαρχία αυτών των εταιρειών. Προτιμούν να κοιτάζουν την Amazon σήμερα, ή ίσως οποιαδήποτε μέρα», δήλωσε ο Dan Pickering, ο ιδρυτής της Pickering Energy Partners με έδρα το Χιούστον.

Δύσκολες οι νέες προμήθειες

Σε αντίθεση με τους ευρωπαίους αντιπάλους τους, η Exxon και η Chevron έχουν επενδύσει πολλά σε ορυκτά καύσιμα μέσω της έκρηξης του ESG τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ακόμα κι έτσι, οι νέες προμήθειες αργού ήταν δύσκολο να βρεθούν. Έξω στη θάλασσα, η εξερεύνηση είναι δαπανηρή και απρόβλεπτη. Τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ παρουσιάζουν πτωτική παραγωγή καθώς η καλύτερη έκταση έχει ήδη κατακερματιστεί.

Και οι δύο εταιρείες πραγματοποίησαν τις πρόσφατες εξαγορές τους από μια θέση ισχύος σε σύγκριση με το σημείο που βρίσκονταν στο απόγειο της πανδημίας. Ένα άλμα στις τιμές της ενέργειας πέρυσι μεταφράστηκε σε κέρδη ρεκόρ. Οι τιμές των μετοχών τους αυξήθηκαν, δίνοντας στα στελέχη της Exxon και της Chevron ένα ισχυρό όπλπ με το οποίο θα μπορούσαν να αγοράσουν μικρότερους ανταγωνιστές.

Η αγορά ύψους 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Pioneer Natural Resources Co. από την Exxon που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες θα την καταστήσει τον κυρίαρχο παραγωγό στο Permian. Η Chevron ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εξαγοράζει την Hess Corp. για 52 δισεκατομμύρια δολάρια, δίνοντάς της μερίδιο σε ένα από τα μεγαλύτερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα έργα πετρελαίου στον κόσμο στη Γουιάνα.

Και οι δύο συμφωνίες απείλησαν να επισκιάσουν τις εκθέσεις κερδών της Exxon και της Chevron. Αλλά οι υπάρχουσες επιχειρήσεις δεν διέφυγαν του ελέγχου.

Η Chevron αποκάλυψε μια ακόμη καθυστέρηση και υπέρβαση κόστους στο έργο Tengiz των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Καζακστάν και ότι οι ταμειακές ροές της Tengiz θα είναι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια λιγότερες από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Η Exxon έχει πολύ ισχυρότερο προφίλ ανάπτυξης, αφού έχει ήδη εδραιώσει στη Γουιάνα και έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου κόστους. Ωστόσο, η παραγωγή του πετρελαϊκού γίγαντα ήταν κατά μέσο όρο μόλις 3,69 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα το τρίτο τρίμηνο, κοντά σε χαμηλό δύο δεκαετιών, καθώς η ανάπτυξη από τη Γουιάνα και το Permian απέτυχε να αντισταθμίσει αυτές τις επιπτώσεις των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η Exxon είπε ότι τα κέρδη από τα χημικά, τα οποία θεωρούνταν από καιρό ως βασικός τομέας ανάπτυξης για την Big Oil, κατέρρευσαν κατά 70% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια