Ακόμη ένα ενεργειακό mega – deal βρίσκεται προ των πυλών στις ΗΠΑ, με τη Chevron Corp να ανακοινώνει την πρόθεσή της να εξαγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστρια εταιρεία Hess Corp σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Chevron προσφέρει 171 δολ. για κάθε μετοχή της Hess, υποδηλώνοντας premium περίπου 4,9% σε σχέση μετά το κλείσιμο της μετοχής της τελευταίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hess Corp John Hess, αναμένεται να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Chevron μόλις κλείσει η συμφωνία, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωσή τους.

ΗΠΑ: Μεγάλη εξαγορά ετοιμάζει η Exxon Mobil – Δυσαρέσκεια από τον Λευκό Οίκο

Η Exxon

Η συμφωνία έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η Exxon έκανε προσφορά 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Pioneer Natural Resources, ένα deal που θα την καταστίσει ως τον μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό των ΗΠΑ.

Η συμφωνία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη της Exxon από την αγορά της Mobil Oil για 81 δισ. δολάρια το 1998, χρόνια πριν αρχίσει η έκρηξη του σχιστόλιθου, και η μεγαλύτερη εξαγορά φέτος από οποιαδήποτε εταιρεία.

Η Exxon προσέφερε 253 δολάρια ανά μετοχή για την Pioneer, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα και από τις δύο εταιρείες. Οι μετοχές της Pioneer, οι οποίες έκλεισαν στα 237,41 δολάρια την Τρίτη, σημείωσαν άνοδο 1,1% στα 239,98 δολάρια κατά την προημερήσια διαπραγμάτευση. Οι μετοχές της Exxon παρέμειναν αμετάβλητες.

Η τιμή των 253 δολαρίων ανά μετοχή αντιπροσωπεύει ένα premium 9% σε σχέση με τη μέση τιμή της Pioneer για τις 30 ημέρες πριν από τις 5 Οκτωβρίου, οπότε και εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για τη φημολογούμενη -τότε- συμφωνία.

Η συμφωνία θα αφήσει τέσσερις από τις μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να ελέγχουν μεγάλο μέρος του σχιστολιθικού πεδίου της Permian Basin και την εκτεταμένη υποδομή πετρελαϊκών πεδίων. Πόσω μάλλον δε τώρα που η Exxon βγήκε από μια περίοδο που σημαδεύτηκε από μεγάλες ζημιές και τεράστια χρέη τα τελευταία δύο χρόνια, μειώνοντας το κόστος, εκποιώντας δεκάδες περιουσιακά στοιχεία και επωφελούμενη από τις υψηλές τιμές της ενέργειας που ενισχύθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια