Μείωση της τάξης του 4,3% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχαχία κατά τον Σεπτέμβριο σε ετήσιο επίπεδο, αν και παρουσίασαν άνοδο σε επίπεδο μήνα (1,9%), δείγμα του ότι η ακρίβεια παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι τιμές των τροφίμων είναι εκείνες οι οποίες κρατούν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις και συνεχίζουν να…δίνουν μεγάλες αυξήσεις.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε μείωση 4,3% έναντι αύξησης 29,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022 με το 2021.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2023, παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι μείωσης 2,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2022 – Σεπτεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 – Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 35,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Κατανάλωση: Η Gen X είναι το κοινό που θέλουν όλοι
Ετήσια σύγκριση
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 4,3%, τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη
του Σεπτεμβρίου 2022, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
α. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 4,8%
Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:
β. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 2,9% (Πίνακας 3.Ι).
Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE
Αναθ. 2, ως εξής:
Σύγκριση Σεπτεμβρίου με Αύγουστο
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 1,9%, τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2023, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 3,6% (Πίνακας 3.ΙI)
Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:
β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 1,4% (Πίνακας 2.ΙI).
Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:
Latest News
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας
«Μεγάλος ασθενής» η βιομηχανία στην Ευρώπη - «Σβήνουν» χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω ενεργειακού κόστους
Η βιομηχανία στην ΕΕ αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και την Κίνα
Τι ζητά η βιομηχανία για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο - Ο Χατζημηνάς στο 4ο OT FORUM
Το ζήτημα της επαναβιομηχάνισης θα θέσει στο 4o OT FORUM ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς - Το debate με τον Τάκη Θεοδωρικάκο