
Σε μια σειρά από κοινούς κανόνες για την αξιόπιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) συμφώνησαν οι ηγέτες της G7.
Οι Διεθνείς Κατευθυντήριες Αρχές για την Τεχνητή Νοημοσύνη και ο εθελοντικός Κώδικας Δεοντολογίας για προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης σε συνέχεια των προτάσεων της ιαπωνικής προεδρίας «Hiroshima AI Process» θα συμπληρώσουν, σε διεθνές επίπεδο, τους νομικά δεσμευτικούς κανόνες που οριστικοποιούν επί του παρόντος οι συννομοθέτες της ΕΕ βάσει του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν μεταξύ εκείνων που συμφώνησαν με τη δήλωση των ηγετών της G7 που εκδόθηκε από την ιαπωνική προεδρία της G7 το 2023.
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς απειλεί τις ευρωεκλογές
Ο Πρόεδρος von der Leyen δήλωσε σχετικά πως «τα πιθανά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για τους πολίτες και την οικονομία είναι τεράστια. Ωστόσο, η επιτάχυνση της ικανότητας της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επίσης νέες προκλήσεις. Η ΕΕ, που είναι ήδη πρωτοπόρος σε ρυθμιστικά θέματα με την AI Act, συμβάλλει επίσης στη θωράκιση της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τις διεθνείς κατευθυντήριες αρχές της G7 και τον εθελοντικό Κώδικα Δεοντολογίας, που αντικατοπτρίζει τις αξίες της ΕΕ για την προώθηση αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης. Καλώ τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης να υπογράψουν και να εφαρμόσουν αυτόν τον Κώδικα Δεοντολογίας το συντομότερο δυνατό».
Στόχος, η ασφάλεια και η αξιοπιστία
Οι 11 κατευθυντήριες αρχές που υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες των επτά χωρών και της ΕΕ, που απαρτίζουν την G7, παρέχουν καθοδήγηση σε οργανισμούς που αναπτύσσουν, αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως μοντέλα θεμελίωσης και γενετική τεχνητή νοημοσύνη, για την προώθηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των τεχνολογία. Περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για τον μετριασμό των κινδύνων και την κακή χρήση και τον εντοπισμό τρωτών σημείων, την ενθάρρυνση της υπεύθυνης ανταλλαγής πληροφοριών, την αναφορά περιστατικών και τις επενδύσεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και ένα σύστημα επισήμανσης που επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίζουν περιεχόμενο που δημιουργείται από AI.
Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας ενδιαφερομένων, αυτές οι αρχές έχουν αναπτυχθεί από κοινού από την ΕΕ με τα άλλα μέλη της G7, στο πλαίσιο της «Hiroshima AI Process». Οι Κατευθυντήριες Αρχές με τη σειρά τους έχουν χρησιμεύσει ως βάση για τη σύνταξη ενός Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θα παρέχει λεπτομερή και πρακτική καθοδήγηση σε οργανισμούς που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη. Ο εθελοντικός Κώδικας Δεοντολογίας θα προωθήσει επίσης την υπεύθυνη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως. Και τα δύο έγγραφα θα επανεξεταστούν και θα ενημερωθούν όπως απαιτείται, μεταξύ άλλων μέσω περιεκτικών διαβουλεύσεων με πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν κατάλληλα για τον σκοπό και ανταποκρίνονται σε αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία. Οι ηγέτες της G7 κάλεσαν τους οργανισμούς που αναπτύσσουν προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να δεσμευτούν στην εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Δεοντολογίας.

Τι είχε προηγηθεί
Η «Hiroshima AI Process» δημιουργήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στις 19 Μαΐου 2023 για την προστασία προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο φάσμα διεθνών συζητήσεων σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί ένα πλαίσιο ασφαλειας για την τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων στον ΟΟΣΑ, την Παγκόσμια Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη (GPAI) και στο πλαίσιο της ΕΕ-ΗΠΑ. Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας και Ψηφιακές Συνεργασίες της ΕΕ.
Από την πρώτη ανακοίνωση της πρόθεσής της να εργαστεί για έναν Κώδικα Δεοντολογίας στην Υπουργική Διάσκεψη TTC της 31ης Μαΐου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάστηκε ενεργά με βασικούς διεθνείς εταίρους της G7 για την ανάπτυξη των αρχών και του Κώδικα Δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές οι διεθνείς δεσμεύσεις συνάδουν με τους νομικά δεσμευτικούς κανόνες που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως μέρος του πιο ολοκληρωμένου νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης (EU AI Act), ο οποίος θα ισχύει στην ΕΕ.
Η πρόταση για τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, ενώ θα ενισχύσει την υιοθέτηση, τις επενδύσεις και την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει νομικά δεσμευτικούς κανόνες βάσει κινδύνου για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που διατίθενται στην αγορά ή τίθενται σε λειτουργία στην αγορά της Ένωσης.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες