Τις δυνατότητες και τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο θέλει να αξιοποιήσει η σκωτσέζικη χρηματοοικονομική βιομηχανία, με στόχο να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς.

Η νέα στρατηγική του Εδιμβούργου είναι να επικεντρωθεί στα δυνατά σημεία της AI, μαθαίνοντας από το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η τεχνολογία πληρωμών έχουν επικεντρωθεί σε αστικά κέντρα εκτός της Νέας Υόρκης. Ένας ακόμη στόχος είναι να εξελιχθεί η Σκωτία σε ένα παγκόσμιο κέντρο για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης  και να δραστηριοποιηθεί πολύ πέρα από τις σκωτσέζικες ανεμογεννήτριες.

Chivas Brothers: Όνομα βαρύ σαν ιστορία – Από τα Highlands στην κορυφή των αποσταγμάτων [γράφημα]

Στρουθοκαμηλισμός;

Τουναντίον. «Μην βάζετε το κεφάλι σας στην άμμο», είπε ο πρωθυπουργός. «Αλλά ούτε να χάνετε τον ύπνο σας γι’ αυτήν». Το μήνυμά του, σε ομιλία του την Πέμπτη, αναφερόταν ξεκάθαρα στο γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έρχεται, είτε η Σκωτία είναι έτοιμη είτε όχι. Φέρνει μαζί της κάποιες τρομακτικές απειλές, αλλά και μεγαλύτερες πιθανότητες για παραπληροφόρηση, απάτη, εκτροχιασμό της δημοκρατίας και ανάπτυξη χημικών όπλων από τρομοκράτες.

Υπάρχει και η θετική πλευρά με την ανακάλυψη φαρμάκων μέχρι την τάξη και την αυτοματοποίηση βαρετών και επαναλαμβανόμενων εργασιών. Κάθε μέρα, εφευρίσκεται και μια νέα της χρήση, με την πλέον διαδεδομένη να είναι η αξιοποίησή της στην εργασία.

Με θετική ματιά στον τραπεζικό τομέα

Αυτή είναι η θετική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης που ακολουθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Σκωτίας. Την ίδια στιγμή που η ομιλία του πρωθυπουργού προετοίμαζε το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης που διοργανώνει το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες ημέρες, οι τραπεζίτες της Σκωτίας προετοιμάζονταν για το ετήσιο δείπνο των βραβείων τους, στο οποίο παρουσιάζουν μια φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης.

Δεκαπέντε χρόνια αφότου οι μεγάλες τράπεζές της κατέρρευσαν και φάνηκαν απειλή για ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη Σκωτία υπάρχουν πλέον σχεδόν 140.000 θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα δέκατο της παραγωγής της σκωτσέζικης οικονομίας.

Ενώ η Royal Bank of Scotland και η Halifax Bank of Scotland δεν ενισχύουν πλέον την οικονομία του Εδιμβούργου με τη δυναμική των κεντρικών τους γραφείων, οι μεγάλοι αριθμοί βρίσκονται στην Barclays, η οποία επιλέγει τη Γλασκώβη ως ένα από τα τρία παγκόσμια κέντρα της, και οι διεθνείς κολοσσοί JP Morgan, Morgan Stanley, BNP Paribas αναζητούν Σκωτσέζους για λειτουργίες back office, πρόληψη απάτης, τεχνολογική υποστήριξη και καινοτομία.

Στόχος του εμπορικού οργανισμού Scottish Financial Enterprise (SFE) είναι να αυξηθεί ο τομέας στη Σκωτία από 14,3 δισ. στερλίνες προστιθέμενης αξίας το 2021 σε 17 έως 21 δισ. στερλίνες μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

Ένας άλλος στόχος είναι να διπλασιαστεί το ποσό των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, από 500 δισ. λίρες σε 1 τρισ. λίρες, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες έχουν συγχωνευθεί. Πρόκειται για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν ανατεθεί σε σκωτσέζους διαχειριστές κεφαλαίων από θεσμικούς κυρίως επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Μια άλλη είναι η ενέργεια και η χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε όλο τον κόσμο. Μια έκθεση για τη City UK και την BNP Paribas διαπίστωσε ότι η αγορά πράσινης χρηματοδότησης αυξήθηκε από 5 δισ. δολάρια το 2012 σε 541 δισ. δολάρια το 2021, με πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη να έρχεται.

Οι διεθνείς επενδύσεις

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα, κάτι που σημαίνει ότι οι βασικοί παίκτες θα πρέπει να αδράξουν κάθε ευκαιρία ώστε να μην μείνουν πίσω. Ενδεικτικά, το Εδιμβούργο αξιολογήθηκε πρόσφατα ως το πέμπτο στον κόσμο για το ανθρώπινο δυναμικό του στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά υποχώρησε γρήγορα στο νούμερο 16.

Τέτοιοι πίνακες κατάταξης φαίνεται να μετράνε πολύ στη ροή των διεθνών επενδύσεων. Στον φετινό δείκτη παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κέντρων (GFCI), η Γλασκώβη ήταν στο νούμερο 45 και το Εδιμβούργο στο 27. Ο στόχος είναι να μπει η Γλασκώβη στην πρώτη 30άδα και το Εδιμβούργο στην πρώτη 20άδα.

Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν ταχέως αναπτυσσόμενα χρηματοπιστωτικά κέντρα. Ο GFCI δεν περιλαμβάνει ούτε τη Γλασκώβη ούτε το Εδιμβούργο στα 15 κορυφαία «πιο επιθυμητά μέρη για να ζει και να εργάζεται κανείς» ούτε στα 15 κέντρα που είναι πιθανότερο να αυξήσουν τη σημασία τους – στον κατάλογο αυτό κυριαρχεί η Σεούλ, η Σιγκαπούρη και το Κιγκάλι στη Ρουάντα.

Η Scottish Financial Enterprise αναζητά έμπνευση στην Αμερική. Αντί για το υψηλό κόστος της Νέας Υόρκης, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων έχει αναπτυχθεί στη Βοστώνη, ενώ η Ατλάντα έχει γίνει το κέντρο των ΗΠΑ για την τεχνολογία πληρωμών.

Στόχος είναι να καταστεί το Εδιμβούργο και η Γλασκώβη – με χαμηλότερο κόστος από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο, και με μια ευέλικτη δεξαμενή προσλήψεων με χρηματοοικονομικές γνώσεις – ένας σκωτσέζικος κόμβος για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, από τις ανεμογεννήτριες και τις καλωδιώσεις μέχρι τα προϊόντα που λειτουργούν με μπαταρίες.

Πίσω από αυτό το μέρος της στρατηγικής βρίσκεται η εγγύτητα στην ευκαιρία από το ScotWind, το τεράστιο έργο για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων γύρω από τη Σκωτία. Εκεί πρόκειται να δαπανηθούν πολλά χρήματα. Αλλά η επιτυχία στην έκδοση πράσινων ομολόγων, για παράδειγμα, θα πρέπει να στοχεύει στο να γίνει ευρωπαϊκός ή παγκόσμιος κόμβος, ωθώντας το Εδιμβούργο από το νούμερο 14 στον πίνακα της GFCI με τα 86 πράσινα χρηματοοικονομικά κέντρα.

Fintech

Ο ενεργειακός τομέας περνάει μια μετάβαση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η οποία θα είναι επώδυνη για ορισμένους. Έτσι, αντίθετα, αν η εθνική πολιτική μπορεί να δώσει στον χρηματοπιστωτικό τομέα ένα χέρι βοηθείας, μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τις επώδυνες επιπτώσεις.

Εδώ είναι που η τεχνητή νοημοσύνη παίζει τον ρόλο της. Τα πανεπιστήμια της Σκωτίας αποτελούν κρίσιμο μέρος αυτής της στρατηγικής, παρέχοντας τόσο την ερευνητική τεχνογνωσία όσο και τους αποφοίτους που θα κάνουν τη στρατηγική πραγματικότητα. Έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία περισσότερων από 200 εταιρειών fintech στη Σκωτία, που κάποιες εξαγοράστηκαν.

Ένα παράδειγμα είναι η Embark, η οποία αγοράστηκε από τον τραπεζικό όμιλο Lloyds για να παρέχει την πλατφόρμα λογισμικού για τους διαχειριστές κεφαλαίων του τμήματος Scottish Widows. Ξεκίνησε από το Dundee και κατέληξε με ανάλογη υποστήριξηκαι επενδύσεις να απασχολεί πλέον 200 άτομα στη Βρετανία, με το μεγαλύτερο γραφείο της να εξακολουθεί να βρίσκεται στο Tayside.

Ωστόσο, είναι υψηλού κινδύνου. Μερικοί δεν τα καταφέρνουν. Η Money Dashboard είναι μία από αυτές που εκκολάφθηκε στο κέντρο TechCube του Εδιμβούργου και έφτασε να έχει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούν την εφαρμογή της για να βλέπουν πού πηγαίνουν τα έξοδά τους, σε απλά πολύχρωμα διαγράμματα. Δεν απέδειξε όμς την πρωτοπορία της, αφού και άλλοι προσφέρουν παρόμοια προϊόντα στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να βρει αγοραστή.

Οι εν λόγω πανεπιστημιακές και fintech εταιρείες συνεργάζονται με το SFE καθώς και με τους επαγγελματικούς φορείς που εκπροσωπούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Λονδίνο και σε επίπεδο Ηνωμένου Βασιλείου. Η κοινή τους στρατηγική είναι η πρόθεση να βοηθήσουν την Σκωτία να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, στη χρηματοδότηση του κλίματος, τα ανοικτά τραπεζικά δεδομένα, τις πληρωμές και τη χρηματοπιστωτική ρύθμιση.

Φαίνεται ότι μια τέτοια εστίαση μπορεί να λειτουργήσει. Από τότε που ο εμπορικός φορέας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, Fintech Scotland, παρουσίασε τη στρατηγική του πέρυσι, επιλέγοντας τομείς με δυνατά σημεία για ταχύτερη ανάπτυξη, σημειώθηκε αύξηση 19% στη δραστηριότητα της τεχνολογίας πληρωμών και 13% στο εξειδικευμένο λογισμικό για τη διαχείριση της νομοθεσίας.

Δεκαπέντε χρόνια μετά το περιβόητο τραπεζικό κραχ και την πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις γενικότερα, αυτή η νέα τεχνολογία δίνει στον κλάδο μια νέα ευκαιρία. Επιδιώκει τώρα να επανέλθει ως μία απάντηση στα οικονομικά προβλήματα της Σκωτίας και να δώσει ένα μήνυμα ανάπτυξης για το μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση