Σε μια σειρά από κοινούς κανόνες για την αξιόπιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) συμφώνησαν οι ηγέτες της G7.

Οι Διεθνείς Κατευθυντήριες Αρχές για την Τεχνητή Νοημοσύνη και ο εθελοντικός Κώδικας Δεοντολογίας για προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης σε συνέχεια των προτάσεων της ιαπωνικής προεδρίας «Hiroshima AI Process» θα συμπληρώσουν, σε διεθνές επίπεδο, τους νομικά δεσμευτικούς κανόνες που οριστικοποιούν επί του παρόντος οι συννομοθέτες της ΕΕ βάσει του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν μεταξύ εκείνων που συμφώνησαν με τη δήλωση των ηγετών της G7 που εκδόθηκε από την ιαπωνική προεδρία της G7 το 2023.

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς απειλεί τις ευρωεκλογές

Ο Πρόεδρος von der Leyen δήλωσε σχετικά πως «τα πιθανά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για τους πολίτες και την οικονομία είναι τεράστια. Ωστόσο, η επιτάχυνση της ικανότητας της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει επίσης νέες προκλήσεις. Η ΕΕ, που είναι ήδη πρωτοπόρος σε ρυθμιστικά θέματα με την AI Act, συμβάλλει επίσης στη θωράκιση της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τις διεθνείς κατευθυντήριες αρχές της G7 και τον εθελοντικό Κώδικα Δεοντολογίας, που αντικατοπτρίζει τις αξίες της ΕΕ για την προώθηση αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης. Καλώ τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης να υπογράψουν και να εφαρμόσουν αυτόν τον Κώδικα Δεοντολογίας το συντομότερο δυνατό».

Στόχος, η ασφάλεια και η αξιοπιστία

Οι 11 κατευθυντήριες αρχές που υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες των επτά χωρών και της ΕΕ, που απαρτίζουν την G7, παρέχουν καθοδήγηση σε οργανισμούς που αναπτύσσουν, αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως μοντέλα θεμελίωσης και γενετική τεχνητή νοημοσύνη, για την προώθηση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των τεχνολογία. Περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για τον μετριασμό των κινδύνων και την κακή χρήση και τον εντοπισμό τρωτών σημείων, την ενθάρρυνση της υπεύθυνης ανταλλαγής πληροφοριών, την αναφορά περιστατικών και τις επενδύσεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και ένα σύστημα επισήμανσης που επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίζουν περιεχόμενο που δημιουργείται από AI.

Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας ενδιαφερομένων, αυτές οι αρχές έχουν αναπτυχθεί από κοινού από την ΕΕ με τα άλλα μέλη της G7, στο πλαίσιο της «Hiroshima AI Process». Οι Κατευθυντήριες Αρχές με τη σειρά τους έχουν χρησιμεύσει ως βάση για τη σύνταξη ενός Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θα παρέχει λεπτομερή και πρακτική καθοδήγηση σε οργανισμούς που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη. Ο εθελοντικός Κώδικας Δεοντολογίας θα προωθήσει επίσης την υπεύθυνη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως. Και τα δύο έγγραφα θα επανεξεταστούν και θα ενημερωθούν όπως απαιτείται, μεταξύ άλλων μέσω περιεκτικών διαβουλεύσεων με πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς, για να διασφαλιστεί ότι παραμένουν κατάλληλα για τον σκοπό και ανταποκρίνονται σε αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία. Οι ηγέτες της G7 κάλεσαν τους οργανισμούς που αναπτύσσουν προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να δεσμευτούν στην εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Δεοντολογίας.

Τι είχε προηγηθεί

Η «Hiroshima AI Process» δημιουργήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στις 19 Μαΐου 2023 για την προστασία προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο φάσμα διεθνών συζητήσεων σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί ένα πλαίσιο ασφαλειας για την τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων στον ΟΟΣΑ, την Παγκόσμια Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη (GPAI) και στο πλαίσιο της ΕΕ-ΗΠΑ. Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας και Ψηφιακές Συνεργασίες της ΕΕ.

Από την πρώτη ανακοίνωση της πρόθεσής της να εργαστεί για έναν Κώδικα Δεοντολογίας στην Υπουργική Διάσκεψη TTC της 31ης Μαΐου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάστηκε ενεργά με βασικούς διεθνείς εταίρους της G7 για την ανάπτυξη των αρχών και του Κώδικα Δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές οι διεθνείς δεσμεύσεις συνάδουν με τους νομικά δεσμευτικούς κανόνες που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ως μέρος του πιο ολοκληρωμένου νόμου περί τεχνητής νοημοσύνης (EU AI Act), ο οποίος θα ισχύει στην ΕΕ.

Η πρόταση για τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, ενώ θα ενισχύσει την υιοθέτηση, τις επενδύσεις και την καινοτομία της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει νομικά δεσμευτικούς κανόνες βάσει κινδύνου για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που διατίθενται στην αγορά ή τίθενται σε λειτουργία στην αγορά της Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης