Συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές ο ρώσος ολιγάρχης και συνεργάτης του Alfra Group, Αλεξέι Κουζμίτσεφ, με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως ανέφερε η Le Monde τη Δευτέρα.

Αστυνομικοί ερεύνησαν το διαμέρισμα του Κουζμίτσεφ στο Παρίσι και τη βίλα του στο Σεν Τροπέ και βρήκαν «δεσμίδες με χρήματα στο πάτωμα», ανέφεραν γαλλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον ανώτατο εισαγγελέα της χώρας.

Eφοδος σε ακίνητα ρώσου ολιγάρχη

Ο Κουζμίτσεφ θεωρούνταν ευρέως ένας από τους ολιγάρχες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία και προστέθηκε στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μυθική περιουσία

Το περιοδικό Forbes υπολόγισε την περιουσία του σε περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, κυρίως από την πώληση των μετοχών της ενεργειακής εταιρείας TNK-BP έναντι 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013.

Δύο από τα γιοτ του Κουζμίτσεφ κατασχέθηκαν από τις γαλλικές αρχές τον Μάρτιο, ενώ στην Alfa Bank επιβλήθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2022.

Οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν επίσης κυρώσεις στον Κουζμίτσεφ όσο και σε άλλους ρώσους επιχειρηματίες που συνδέονται με τον όμιλο Alfa τον Αύγουστο του 2023.

Οι Ρώσοι μεγιστάνες προσπαθούν εδώ και καιρό να επηρεάσουν την πολιτική της ΕΕ μέσω αδιαφανών οικονομικών δεσμών και επιχειρηματικών επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή