Ολοκλήρωσε την απολογία του ο ιδρυτής της FTX Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, λέγοντας ότι ένιωσε λύπη που δεν εξέτασε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια που δανείστηκε το hedge fund του από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων πριν αυτό καταρρεύσει τον περασμένο Νοέμβριο.

Σαμ Μπάνκμαν -Φριντ: Οι συνομιλίες που «έκαψαν» τον βασιλιά των crypto

Κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης ημέρας αντεξέτασης, ο 31χρονος πρώην δισεκατομμυριούχος είπε ότι θεώρησε «επιτρεπτό» για το αμοιβαίο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου Alameda Research να χρησιμοποιεί χρήματα που πελάτες του FTX είχαν καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό που ήλεγχε το ταμείο.

Η FTX κατεύθυνε τους πελάτες της να καταθέτουν κεφάλαια στον λογαριασμό της Alameda πριν το χρηματιστήριο αποκτήσει τον δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Ο Μπάνκμαν -Φριντ δήλωσε ότι πίστευε πως τα δάνεια της Alameda καταγράφονταν στον κύριο λογαριασμό της FTX και έμαθε ότι δεν ήταν έτσι μόνο τον Οκτώβριο του 2022.

«Λυπάμαι βαθύτατα που δεν το εξέτασα βαθύτερα», δήλωσε.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ προσπαθούσε να πείσει το δωδεκαμελές σώμα των ενόρκων να τον απαλλάξουν από τις δύο κατηγορίες απάτης και τις πέντε κατηγορίες συνωμοσίας που αντιμετωπίζει.

Τι λένε οι εισαγγελείς

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ λεηλάτησε παράνομα δισεκατομμύρια δολάρια από κεφάλαια πελατών για να στηρίξει την Alameda, έκανε κερδοσκοπικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και δώρισε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές εκστρατείες στις ΗΠΑ.

Αν καταδικαστεί, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με φυλάκιση πολλών δεκαετιών.

Τη σημερινή δικάσιμο παρακολούθησε και ο πατέρας του, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ Τζόζεφ Μπάνκμαν, δίνοντας μάλιστα κάποια στιγμή ένα σημείωμα στους δικηγόρους του γιου του.

Η εισαγγελέας Danielle Sassoon αμφισβήτησε τον Μπάνκμαν-Φριντ σχετικά με το ότι είχε μιλήσει με άλλα στελέχη της FTX για ένα σφάλμα που τον Ιούνιο του 2022 είχε διογκώσει το χρέος της Alameda προς την FTX, αλλά δεν το διερεύνησε σε βάθος παρά το γεγονός ότι κατείχε το 90% της Alameda.

Η Sassoon εξέτασε επίσης τον Μπάνκμαν-Φριντ σχετικά με την «άνετη», όπως τη χαρακτήρισε, σχέση του με αξιωματούχους στις Μπαχάμες, όπου είχε την έδρα του το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ»

Ο Μπάνκμαν-Φριντ είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί αν προσφέρθηκε να πληρώσει το εθνικό χρέος ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν οι Μπαχάμες ή αν έδωσε στον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του θέσεις στην άκρη του γηπέδου σε έναν αγώνα μπάσκετ των Miami Heat στο γήπεδο της ομάδας, που τότε ονομαζόταν FTX.

Η Sassoon έδειξε στη συνέχεια στον Μπάνκμαν-Φριντ ένα γραπτό μήνυμα στο οποίο έλεγε στους συναδέλφους του ότι το ζευγάρι κάθισε στην άκρη του γηπέδου σε έναν αγώνα.

Ο εισαγγελέας ρώτησε επίσης για την απόφαση του Μπάνκμαν-Φριντ να αφήσει τους πελάτες της FTX στις Μπαχάμες να κάνουν ανάληψη κεφαλαίων, αφού οι αναλήψεις για άλλους είχαν σταματήσει.

Ο Μπάνκμαν-Φριντ είπε ότι πίστευε ότι οι ρυθμιστικές αρχές των Μπαχάμες είχαν προτείνει να το επιτρέψουν.

Νωρίτερα στη δίκη, το πρώην στέλεχος της FTX Gary Wang, ο οποίος δήλωσε ένοχος για απάτη και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς, δήλωσε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ προσπάθησε να μεταφέρει τον έλεγχο των κεφαλαίων στις Μπαχάμες μετά την πτώχευση της FTX στις 11 Νοεμβρίου 2022 στις ΗΠΑ, επειδή πίστευε ότι οι αρχές θα τον άφηναν να παραμείνει επικεφαλής.

Κατά την άμεση εξέταση από τους δικηγόρους του, ο Μπάνκμαν-Φριντ είχε καταθέσει ότι είχε κάνει «λάθη» που έβλαψαν τους πελάτες και τους υπαλλήλους της FTX, αλλά αρνήθηκε ότι εξαπάτησε κανέναν ή έκλεψε χρήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή