Τα λάθη που έγιναν κατά τη λειτουργία της πάλαι ποτέ κραταιάς FTX, παραδέχθηκε ο Sam Bankman-Fried, κατά την κατάθεσή τους στους ενόρκους για την υπεράσπισή του στη δίκη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο πρώην δισεκατομμυριούχος ωστόσο αρνήθηκε ότι σκόπευε να εξαπατήσει τους πελάτες του.

Σαμ Μπάνκμαν -Φριντ: Οι συνομιλίες που «έκαψαν» τον βασιλιά των crypto

Αφού ορκίστηκε λίγο πριν από τις 10 π.μ. τοπική ώρα, ο Bankman-Fried εξήγησε ότι ο ίδιος και οι συνιδρυτές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που ίδρυσαν τον Μάιο του 2019, πίστευαν ότι «θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το καλύτερο προϊόν στην αγορά» και «να προωθήσουν το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων» με την ίδρυση της εταιρείας τους.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η φιλοδοξία υλοποιήθηκε, ο 31χρονος δήλωσε ότι το ανταλλακτήριο FTX «κατέληξε βασικά στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι πληγώθηκαν» όταν η επιχείρηση κατέρρευσε τον περασμένο Νοέμβριο με μια τρύπα 8 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της.

Ο Sam Bankman-Fried, ο άλλοτε μεγιστάνας της κρυπτογράφησης, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης δεκαετιών αν καταδικαστεί για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, συμπεριλαμβανομένων της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θα εξεταστεί από τους εισαγγελείς μέσα στη μέρα. Έχει δηλώσει αθώος.

Φορώντας γκρι κοστούμι και μοβ γραβάτα, ο Bankman-Fried μίλησε ήρεμα στους ενόρκους για την ίδρυση των δύο εταιρειών του – της FTX και μιας συνδεδεμένης εταιρείας συναλλαγών, της Alameda Research – με φίλους του από το MIT και πρώην συναδέλφους του στην εταιρεία συναλλαγών Jane Street Capital της Νέας Υόρκης. Οι ένορκοι έχουν προηγουμένως ακούσει την κατάθεση ορισμένων εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένων των Gary Wang, Nishad Singh και Caroline Ellison, οι οποίοι συνεργάζονται με την εισαγγελία.

«Έκανα μια σειρά από μικρά λάθη και μια σειρά από μεγαλύτερα λάθη», παραδέχθηκε ο άλλοτε βασιλιάς των crypto για τη διαχείρισή του στην FTX. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μακράν το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι δεν είχαμε ειδική ομάδα διαχείρισης κινδύνων και υπήρξαν σημαντικές παραλείψεις στον συγκεκριμένο τομέα».

Ο ρόλος της Alameda

Μήνες πριν από την κατάρρευση της FTX, ορισμένοι από τους εργαζόμενους της με έδρα τις ΗΠΑ ανακάλυψαν τη λεγόμενη κερκόπορτα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Alameda Research για να αποσύρει δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων πελατών από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι υπάλληλοι που έκαναν την ανακάλυψη την ανέφεραν στο αφεντικό του τμήματός τους, ο οποίος τη συζήτησε με έναν από τους συνεργάτες του ιδρυτή της FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους που γνώριζαν, σύμφωνα με τη WSJ.

Αλλά το πρόβλημα δεν διορθώθηκε ποτέ. Το καλοκαίρι του 2022, ο επικεφαλής της ομάδας που εξέφρασε ανησυχίες για τα ειδικά προνόμια της Alameda απολύθηκε.

Σχετικά με την ίδρυση της Alameda το 2017, ο Bankman-Fried δήλωσε ότι είχε εντοπίσει μια ευκαιρία για το εμπόριο κρυπτονομισμάτων επειδή υπήρχε «ένας τόνος ενθουσιασμού και μια υψηλή ζήτηση» για την αγορά και την πώληση ψηφιακών νομισμάτων, αλλά «οι τράπεζες δεν συμμετείχαν, ούτε και οι χρηματιστές».

Παρά το γεγονός ότι εκείνη την στιγμή δεν είχε απολύτως καμία ιδέα για το πώς λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα, ο Bankman-Fried δήλωσε ότι παρατήρησε ότι «μπορεί να υπάρχουν πραγματικά, πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες αρμπιτράζ» για να εκμεταλλευτεί η Alameda.

Ο Bankman-Fried είχε δώσει μια προεπισκόπηση της κατάθεσής του, χωρίς την παρουσία των ενόρκων, την Πέμπτη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ορισμένα θέματα, ώστε ο δικαστής να αποφασίσει εάν τα θέματα αυτά ήταν αποδεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο της υπόθεσης της υπεράσπισης.

Το πρωί της Παρασκευής, ο δικαστής Lewis Kaplan, ο οποίος επιβλέπει την υπόθεση, αποφάσισε ότι ο Bankman-Fried δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αποσκοπούσαν στο να αποσπάσει μαρτυρία στην οποία ισχυριζόταν ότι ακολουθούσε τις συμβουλές των δικηγόρων, όταν εφάρμοζε ορισμένες πολιτικές στην FTX και την Alameda.

ΠΗΓΗ: FINANCIAL TIMES

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto