Βγαλμένη από σενάριο αστυνομικής ταινίας του Hollywood είναι η υπόθεση του Ντο Κουόν, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη άνοιξη στο Μαυροβούνιο, ενώ είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία ότι εξαπάτησε επενδυτές, αποσπώντας δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ενός σχήματος αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Η WSJ επιχειρεί να παρουσιάσει το story του Νοτιοκορεάτη Ντο Κουόν, συνιδρυτή και CEO της Terraform Labs με έδρα τη Σιγκαπούρη. Όπως αναφέρει, ο «έκπτωτος» μεγιστάνας στον κλάδο της κρυπτογράφησης ήταν έτοιμος να φύγει από το Μαυροβούνιο. Αυτός και ο συνοδός του του έφτασαν στο αεροδρόμιο της μικρής βαλκανικής χώρας, όπου τους περίμενε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος για να τους μεταφέρει στο Ντουμπάι. Μέσα στον τερματικό σταθμό VIP, ο Κουόν έδωσε το διαβατήριό του σε έναν αξιωματικό, ο οποίος το πέρασε στο σύστημα και ξαφνικά μια ειδοποίηση άστραψε στην οθόνη. Για τον Νοτιοκορεάτη, είχε σταλεί κόκκινη ειδοποίηση από την Ιντερπόλ – ένα αίτημα σε όλο τον κόσμο για την σύλληψή του.

Ο Κουόν κρατούσε «χαμηλό προφίλ» και βρισκόταν… ινκόγκνιτο στα Βαλκάνια για μήνες, αλλά η τύχη του μόλις είχε τελειώσει. Περίπου δύο ώρες νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ένας πληροφοριοδότης είχε προειδοποιήσει τον υπουργό Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Φίλιπ Αντζιτς, ότι ο Κουόν ήταν πιθανόν στη χώρα.

Παραδέχθηκε τα λάθη αλλά όχι το δόλο -Τι είπε ο Bankman-Fried στο δικαστήριο

Οι αρχές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας είχαν βάλει στο στόχαστρο τον Κουόν για το ρόλο του σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Τον Μάιο του 2022, δύο brands που δημιούργησε, το TerraUSD και το Luna, κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να χαθούν 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές κρυπτονομισμάτων και δημιουργηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που ώθησε άλλες εταιρείες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε χρεοκοπία. Πολλοί επενδυτές σε όλο τον κόσμο έχασαν τις αποταμιεύσεις τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είπε ψέματα στους επενδυτές. Τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης της απάτης και των παραβιάσεων της νομοθεσίας για τις κεφαλαιαγορές. Οι εισαγγελείς στη Νότια Κορέα έχουν πει ότι εάν καταδικαστεί εκεί, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης στην ιστορία της χώρας για οικονομικό έγκλημα.

Στην απομόνωση

Ο 32χρονος Κουόν τώρα βρίσκεται σε φυλακή του Μαυροβουνίου, όπου κρατείται σε απομόνωση. Οι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι το διαβατήριο της Κόστα Ρίκα που έδειξε στο αεροδρόμιο ήταν πλαστό. Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα δίνουν μάχη για την έκδοσή του. Αν σταλεί στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα κατέληγε στην ίδια φυλακή της Νέας Υόρκης όπου κρατείται ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ένας άλλος ντροπιασμένος μεγιστάνας, του οποίου οι εταιρείες «βάρεσαν κανόνι».

Η αστυνομία της Νότιας Κορέας είχε ανακοινώσει ότι ο Κουόν καθώς και ένα άλλο άτομο με το όνομα Χαν Τσανγκ-τζουν έχουν συλληφθεί στο Μαυροβούνιο. Τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ προσέφυγε εναντίον του Κουόν και της Terraform Labs στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, με την κατηγορία ότι εξαπάτησαν επενδυτές αποσπώντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο πρώην βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων, που ευθύνεται για απώλειες άνω των 40 δισεκ. δολαρίων, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα, έχοντας στην κατοχή του πλαστά έγγραφα. Το ίδιο πρόσωπο καταζητείται στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη», ανέφερε ο Άντζιτς.

Η Terraform

Σημειώνεται πως ο Κουόν αποφοίτησε από το Στάνφορντ το 2015 – τρία χρόνια μετά, ίδρυσε τη startup Terraform Labs, η οποία μέχρι πρότινος είχε βάσεις στη Σιγκαπούρη και στην Κορέα. Ο στόχος της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν η δημιουργία ενός αλγοριθμικού stablecoin, ενός κρυπτονομίσματος δηλαδή σταθερής αξίας, το οποίο θα ήταν «δεμένο» σε αξία ίση με ένα δολάριο. Το μήνυμα της Terraform Labs ήταν πως ό,τι και να γινόταν το αλγοριθμικό κρυπτονόμισμα σταθερής αξίας θα ανταλλασσόταν πάντα με αξία γύρω στο 1 δολάριο.

Αυτό το κατάφερναν δημιουργώντας και ένα άλλο, αδελφικό κρυπτονόμισμα, το luna, το οποίο έδινε στους κατόχους του δικαιώματα ιδιοκτησίας στο δίκτυο της Terra. Η εταιρεία δημιούργησε ένα πρωτόκολλο το οποίο περιελάμβανε τα δύο κρυπτονομίσματα –το terraUSD και το luna– και λειτουργώντας σαν κεντρική τράπεζα παρακολουθούσε τις τιμές των δύο νομισμάτων, εξισορροπώντας την τιμή του terra με το να τυπώνει και να πουλάει luna.

Οταν η τιμή του terraUSD ήταν πάνω από το ένα δολάριο, το πρωτόκολλο «έκαιγε» luna και «τύπωνε» terraUSD, και το αντίθετο. Κι έτσι ο στόχος της εταιρείας ήταν να γίνονται πραγματικές πληρωμές μέσω αποκεντρωμένων δικτύων χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα, σταθερής αξίας, κρυπτονομίσματα.

Η Terraform Labs αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πως η υπόθεση έχει μετατραπεί σε «κυνήγι μαγισσών» λόγω της πολιτικής της σημασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής