Μέσα στις επόμενες μέρες προγραμματίστηκε η πρώτη -θεσμική- συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Πλώρη μακριά από το μέτωπο της σφαγής βάζει ο Κασσελάκης

Όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κεντρικά -και από τις δύο πλευρές- έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι πρόκειται περί «θεσμικής» συνάντησης, προκειμένου προφανώς να αποφευχθούν συνειρμοί και οποιαδήποτε συζήτηση περί… σύμπραξης των δύο κεντροαριστερών κομμάτων, την ώρα που στελέχη και από τις δύο πλευρές δεν κρύβουν ότι αυτό θα επιθυμούσαν.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν συναντηθεί και το Σάββατο 28 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη. Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε μια ψυχρότητα μεταξύ των κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη αφού ούτε σε μία λήψη δεν φαίνονται να ανταλλάσσουν έστω ένα βλέμμα. Ωστόσο, οι  πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυο τους συνομίλησαν σε καλό κλίμα για διάφορα ζητήματα -όχι όμως πολιτικής φύσεως.

Στη δεύτερη εκλογική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών απέδωσε καρπούς η σύμπραξη

Φυσικά το εκλογικό ποσοστό αλλά και αυτό που δίνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν επιτρέπει πολλούς… βοναπαρτισμούς, με αρκετά στελέχη να εκφράζουν την επιθυμία συμπόρευσης. Τα ποσοστά και των δύο κομμάτων μαζί στις εθνικές εκλογές αλλά και στις μετέπειτα δημοσκοπήσεις δεν πλησιάζουν αυτό της Νέας Δημοκρατίας, παρά την όποια φθορά της.

Αντίθετα, στη δεύτερη εκλογική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, φάνηκε ότι μια ενδεχόμενη σύμπραξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορεί να φέρει καρπούς.

Οι νίκες των Χάρη Δούκα, Δημήτρη Κουρέτα, Στέλιου Αγγελούδη και Χρύσας Αράπογλου απέναντι σε υποψηφίους της ΝΔ ήταν αυτές που αναζωπύρωσαν τη συζήτηση σε στελέχη των δύο κομμάτων.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καλούν σε συμπόρευση

Ο Γιώργος Παπανδρέου, από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα, έστειλε μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη για πολιτική συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι στην κεντρική πολιτική σκηνή, τουλάχιστον στις ευρωεκλογές του 2024. Αντίστοιχα και ο αδερφός του, ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, υπογράμμισε πριν λίγες μέρες πως ο Στέφανος Κασσελάκης «φέρνει φρέσκο αέρα».

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει δηλώσει ότι εκτιμά πως υπάρχει πάρα πολύ εύφορο έδαφος για συνεργασία στη βάση μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ, ανάλογες τοποθετήσεις έχει πραγματοποιήσει ο Θεόδωρος Μαργαρίτης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως η δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε νίκη των προοδευτικών δυνάμεων, απευθύνοντας εμμέσως, πλην σαφώς, πρόσκληση συμπόρευσης.

Ο Σπίρτζης… σέρνει τον χορό

Πρώτος τον χορό όμως της σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σέρνει ο Χρήστος Σπίρτζης. «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν να ομοιογενοποιηθούν», δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Υποδομών.

Τις προηγούμενες μέρες είχε τονίσει πως «επεσήμανα την ανάγκη για μία πολύ στενή συνεργασία και συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα εάν τα δύο κόμματα δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε μεγάλα βήματα προκειμένου να ικανοποιήσουν το μήνυμα που εστάλη από τον προοδευτικό κόσμο της χώρας στον β’ γύρο, είναι άξια της μοίρας τους».

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Κώστας Ζαχαριάδης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα που τον στήριξε σθεναρά και ανοιχτά αν και, όπως έχει δηλώσει, «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διαλυθεί και να κάνει κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ».

Το δεδομένο είναι πως η πρώτη επίσημη συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να είναι «θεσμική», όμως, εκτιμάται, πως στελέχη και βάση των δύο κομμάτων είναι τα δύο συστατικά στοιχεία που μπορούν να πιέσουν τις ηγεσίες σε βάση συμπόρευσης, ειδικά, όπως φάνηκε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών, φέρνουν αποτέλεσμα και νίκη απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα