Σε εκδήλωση της Apple με τίτλο “Scary Fast” που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε μια ανανεωμένη σειρά MacBook Pro 14 και 16 ιντσών που ενσωματώνουν τα νέα τσιπ της οικογένειας των M3, κατασκευασμένα με τη μέθοδο των 3nm.

Η νέα σειρά τσιπ βασίζεται σε μια προηγμένη τεχνολογία κατασκευής 3 νανομέτρων και χειρίζεται πιο αποτελεσματικά την επεξεργασία γραφικών, σύμφωνα με την Apple. Το βασικό μοντέλο έχει οκτώ κύριους πυρήνες – ενώ για τα γραφικά έχει 10 πυρήνες. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τα τσιπ M3 Pro και M3 Max ανώτερης κατηγορίας ως μέρος της εκδήλωσης «Scary Fast», που μεταδόθηκε ταυτόχρονα στον ιστότοπο της Apple και σε διαδικτυακές υπηρεσίες βίντεο, όπως το YouTube.

Apple: Αυξάνει την συνδρομή για τις πλατφόρμες TV+ και News+

Τα νέα μοντέλα MacBook Pro, τα οποία επίσης αποκαλύφθηκαν στο εν λόγω event, θα λειτουργούν με τους νέους επεξεργαστές. Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα μοντέλο χαμηλού κόστους στα 1.599 δολάρια με το τυπικό τσιπ M3, καθώς και εκδόσεις high-end που «τρέχουν» με M3 Pro και M3 Max. Η νέα τεχνολογία τσιπ θα κάνει τους νέους φορητούς υπολογιστές πιο ισχυρούς, διατηρώντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους για 22 ώρες, σύμφωνα με την Apple. Ο τεχνολογικός γίγαντας έκανε επίσης το ντεμπούτο του σε μια έκδοση του επιτραπέζιου υπολογιστή all-in-one iMac 24 ιντσών που τρέχει το M3.

Η εγχώρια επιχείρηση ημιαγωγών της εταιρείας – γνωστή ως Apple Silicon – έχει καταστεί ένα πολύτιμο asset. Από τότε που άλλαξε τα δικά της τσιπ από τα στοιχεία της Intel Corp. το 2020, η Apple είδε τις πωλήσεις των υπολογιστών Mac της να αυξάνονται απότομα, βοηθούμενη από μια ευρύτερη αύξηση των δαπανών τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όμως τα τελευταία τρίμηνα, τα έσοδα των Mac άρχισαν να μειώνονται ξανά και ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί. Η κυκλοφορία του M3 έχει σκοπό να βοηθήσει στην αποκατάσταση του πλεονεκτήματος της Apple στον κλάδο και να επαναφέρει την επιχείρηση Mac σε ανοδική τροχιά. Οι πωλήσεις των υπολογιστών προβλέπεται να αυξηθούν περίπου 5% το εορταστικό (τέταρτο) τρίμηνο, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 5,5% το οικονομικό έτος που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Τεχνολογία 3 νανομέτρων

Η μετάβαση στο M3 σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Apple — ή οποιοσδήποτε άλλος κατασκευαστής υπολογιστών μεγάλου όγκου — έχει προχωρήσει στην τεχνολογία των 3 νανομέτρων. Η διαδικασία συμπιέζει περισσότερα τρανζίστορ, οδηγώντας περισσότερη τεχνολογία σε πιο στενό χώρο. Τέτοια τσιπ έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύουν την απόδοση ενώ παράλληλα εξοικονομούν διάρκεια ζωής στην μπαταρία.

Χρησιμοποιώντας εσωτερικά τσιπ, η Apple μπορεί να προσαρμόσει το υλικό και το λογισμικό της μαζί για να δημιουργήσει μια καλύτερη συνολική εμπειρία χρήστη. Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι το κορυφαίο MacBook Pro της είναι τώρα 11 φορές ταχύτερο από τον ταχύτερο φορητό υπολογιστή Intel.

Το τσιπ M3 είναι κατά 35% ταχύτερο από το τσιπ M1 για τυπικές εργασίες υπολογιστών και 65% καλύτερο στα γραφικά. Το M3 Pro έχει τέσσερις ακόμη βασικούς πυρήνες επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου 12 πυρήνων. Διαθέτει επίσης γραφικά 18 πυρήνων. Το M3 Max αυξάνει τους πυρήνες τόσο στον επεξεργαστή όσο και στα γραφικά σε έως και 16 και 40 πυρήνες, αντίστοιχα.

Οι νέοι Mac δεν διαθέτουν άλλα σημαντικά νέα χαρακτηριστικά πέρα από τα νέα τσιπ. Αλλά το MacBook Pro προσφέρει 20% περισσότερη φωτεινότητα — για περιεχόμενο χωρίς χρώματα υψηλής δυναμικής εμβέλειας — καθώς και μια νέα επιλογή χρώματος «μαύρο διαστήματος». Το Bloomberg News ανέφερε νωρίτερα για τους νέους Mac και τους επεξεργαστές.

Εκτός από το νέο MacBook Pro χαμηλού επιπέδου, η Apple διατήρησε τις τιμές κυρίως σύμφωνα με τα προηγούμενα μοντέλα. Το iMac συνεχίζει να ξεκινά από 1.299 δολάρια, το M3 Pro MacBook Pro από 1.999 δολάρια και το M3 Max MacBook Pro από τα 2.499 δολάρια. Ένα πλήρως φορτωμένο MacBook Pro high-end με οθόνη 16 ιντσών, 40 πυρήνες γραφικών, οκτώ terabyte αποθήκευσης και 128 gigabyte μνήμης κοστίζει 7.199 δολάρια, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple.

Αναθερμαίνεται η αγορά επεξεργαστών

Η ανακοίνωση της Apple ακολουθεί άλλα σημάδια ότι «ζεσταίνεται» η αγορά επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η Intel, ο πρώην συνεργάτης της Apple, έδωσε μια αισιόδοξη πρόβλεψη την περασμένη εβδομάδα που οδήγησε τις μετοχές στα ύψη. Η Nvidia Corp. και η Advanced Micro Devices Inc. εργάζονται σε νέους επεξεργαστές που βασίζονται στην τεχνολογία της Arm Holdings Plc. Και η Qualcomm Inc. παρουσίασε έναν επεξεργαστή φορητού υπολογιστή την περασμένη εβδομάδα, τον οποίο διαφημίζει ως ταχύτερο από τον M2 της Apple.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης