Tο ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2023 ανήλθε σε 25,9% στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,3 ποστοστιαίες μονάδες την τελευταία 9ετία (2015-2023), ενώ οριακή αύξηση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες εμφάνισε σε σχέση με το 2022, έτος κατά το οποίο είχε εμφανίσει οριακή μείωση (-0,3 ποσ. μον.), μετά από επτά συναπτά έτη θετικών μεταβολών. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τη μελέτη της ICAP CRIF.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την εταιρεία, η γυναικεία επιχειρηματικότητα συμβάλλει καθοριστικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και σε βάθος χρόνου έχει επιτύχει αξιόλογη πρόοδο.Σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις, κρατικοί φορείς και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, στηρίζουν έμπρακτα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα υλοποιώντας προγράμματα ένταξης, ανάπτυξης και επιδότησης. Όμως, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες στην Ευρώπη, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ακόμα σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Μεταβολές

Αξίζει να σημειωθεί πως η Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών, ICAP CRIF Σταματίνα Παντελαίου ανέφερε ότι «Οι εταιρείες που διοικούνται από Γυναίκες είναι στην πλειοψηφία τους μικρού μεγέθους, ομόρρυθμες εταιρείες, εντοπίζονται κυρίως στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στην Αττική και ανήκουν κυρίως στους τομείς του Τουρισμού και Εμπορίου»

Ακόμη, σημείωσε ότι βελτιωμένες μεταβολές σε κύρια οικονομικά μεγέθη το 2021 εμφάνισαν οι εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες και συγκεκριμένα παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση στις συνολικές πωλήσεις τους κατά 23,1% έναντι του 2020, σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος (20,7%), τριπλασιασμός της καθαρής κερδοφορίας τους και αύξηση των EBITDA κατά 84,8% έναντι 57,3% του συνόλου των επιχειρήσεων.

Και κατέληξε: «Οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις και στους περισσότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες κερδοφορίας, γεγονός το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα τους και την καλύτερη διαχείριση του κόστους των εταιρειών που διοικούν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις