Όσοι ελπίζουν σε μια νέα έκρηξη της κατανάλωσης χάρη στις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και των lockdown θα διαψευστούν.

Αυτό αναφέρουν σε άρθρο τους οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Niccolò Battistini και Johannes Gareis, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποταμιεύσεων βρίσκονται στην κατοχή των πολύ εύπορων νοικοκυριών.

Τα ευρήματα ενδέχεται να ενισχύσουν την άποψη της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα διατηρήσει την πορεία προς το 2% και όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της μη αύξησης των επιτοκίων για κάποιο διάστημα.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ διαπιστώνουν -αναλύοντας τα στοιχεία της τράπεζας- ότι οι μισές από τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις της περιόδου 2020 – 2022 (ποσοστό 49,3%) βρίσκεται στα χέρια του 20% των νοικοκυριών με το υψηλότερο εισόδημα. Το αμέσως επόμενο 20% κατέχει το 19,8% των παραπάνω αποταμιεύσεων της περιόδου. Με απλά λόγια το 70% αυτών των αποταμιεύσεων είναι… κομπόδεμα των εύπορων και των πολύ πλούσιων.

Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις άρχισαν να δημιουργούνται λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της απότομης μείωσης των καταναλωτικών δαπανών λόγω των lockdown.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όμως, ο υψηλός πληθωρισμός άρχισε να ροκανίζει το παραπανίσιο κομπόδεμα που είχε δημιουργηθεί αφού τα νοικοκυριά έπρεπε να πληρώνουν περισσότερα για τα ίδια αγαθά. Έτσι εμφανίζεται αυξημένη σε η ιδιωτική κατανάλωση σε σύγκριση με το 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία.

Πλούσιοι αλλά… τσιγγούνηδες

Δεδομένου ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να ξοδέψουν κάθε επιπλέον ευρώ που αποταμιεύουν, αυτό σημαίνει ότι το κομπόδεμα αυτό είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί σύντομα.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι αρθρογράφοι οικονομολόγοι,  μέρος αυτών των αποταμιεύσεων έχει επενδυθεί σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και ομόλογα, ή σε ακίνητα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την άμεση ρευστοποίησή τους.

Συνοψίζοντας, γράφουν χαρακτηριστικά πως «όσοι ελπίζουν ότι τα χρήματα που μπήκαν στην άκρη κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα υποστηρίξουν μια αύξηση της κατανάλωσης σύντομα, μάλλον θα απογοητευτούν».

«Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση για την αξιολόγηση του τι είναι αυτό που οδηγεί τον πληθωρισμό και πώς πρέπει να ανταποκριθεί η νομισματική πολιτική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή