Ως έναν «ευτυχισμένο πολεμιστή» (happy warrior) που μπορεί να αναπαυτεί για λίγο καιρό χαρακτηρίζει η JP Morgan τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell, μετά και την τελευταία απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια. Όπως αναφέρει, ο πρόεδρος της Fed εμφανίστηκε αρκετά ικανοποιημένος από την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, όπου είδε «αρκετά σημαντική πρόοδο».

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό «βρίσκονται σε καλό σημείο», ανέφερε. Και αυτό «ζωτικής σημασίας για να κερδίσουμε τη μάχη», πρόσθεσε. Ο πληθωρισμός των μισθών «έχει μειωθεί σημαντικά». «Αισθάνομαι καλά με αυτό», ήταν τα λόγια του Powell.

JP Morgan: Η Ευρώπη είναι ευάλωτη – Παλεύει να κρατήσει σταθερά τα ομόλογα

Μεγάλο μέρος αυτών των καλών ειδήσεων το απέδωσε στις ευνοϊκές εξελίξεις στην πλευρά της προσφοράς της οικονομίας. Κι ενώ η δήλωση της FOMC, της νομισματικής επιτροπής της Fed, εξακολουθεί να μιλάει για πιθανή «πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής», ο Powell δεν φάνηκε να το συμμερίζεται πλήρως, ούτε και τις εκτιμήσεις που δείχνουν άλλη μια αύξηση φέτος.

Αντίθετα, είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την άφιξη νέων δεδομένων. Έτσι, ενώ οι αυξήσεις επιτοκίου παραμένουν στο τραπέζι, το μήνυμα αλλάζει σταδιακά, καθώς οι κίνδυνοι γίνονται «πιο αμφίπλευροι», κατά την JP Morgan. Μία από τις λίγες ουσιαστικές αλλαγές στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του προέδρου Powell σε σχέση με τον Σεπτέμβριο αφορά στη λήψη αποφάσεων σχετικά με «την έκταση της πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής». Και το ερώτημα είναι ποια απόφαση είναι κατάλληλη. Δηλαδή, όπως εξηγεί η JP Morgan «για πόσο καιρό η πολιτική θα παραμείνει περιοριστική».

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι κατά την JP Morgan ότι η Fed είναι πλέον πιο άνετη στο να περιμένει για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν δει άλλωστε κανείς πίσω από τις γραμμές τη δήλωση της FOMC και τη δήλωση του Powell θα διαπιστώσει τις διαφορές με τη στάση του Σεπτεμβρίου. Ειδικά κατά τον προσδιορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιξης της πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη… . Σε κάθε περίπτωση, η JP Morgan συνεχίζει να εκτιμά ότι η Fed θα είναι σε στάση αναμονής στην επόμενη συνεδρίαση και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή