Ο Ted Pick της Morgan Stanley κέρδισε την κούρσα για τη διαδοχή του μακροχρόνιου διευθύνοντος συμβούλου James Gorman και την Τετάρτη υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει τη στρατηγική της εταιρείας της Wall Street, καθώς διανύει την ύφεση της σύναψης συμφωνιών και τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές.

Η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο Gorman, ο οποίος κατέχει την κορυφαία αυτή θέση από το 2010 αναλαμβάνονταςτην τράπεζα στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ύστερα από 13 χρόνια θα γίνει εκτελεστικός πρόεδρος για να βοηθήσει στη μετάβαση της θέσης του CEO.

Morgan Stanley: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες, αλλά μειωμένες οι τιμές στόχοι

Αγώνας για τρεις

Ο Pick με τριαντακοταετή θητεία μέσα στην εταιρεία, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος θεσμικών τίτλων, όπου στεγάζεται η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής και συναλλαγών της τράπεζας, ήταν το φαβορί για να κερδίσει μια κούρσα τριών ατόμων έναντι των εσωτερικών συνεργατών Andy Saperstein και Dan Simkowitz.

«Έχουμε δύο σπουδαίες επιχειρήσεις, η στρατηγική είναι άθικτη, υπάρχει αλλαγή στην ηγεσία αλλά όχι αλλαγή στη στρατηγική», δήλωσε ο Pick σχετικά. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ταραχώδες περιβάλλον επενδυτικής τραπεζικής που έχει βλάψει ήδη τα κέρδη, μια έρευνα από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τις πρακτικές συναλλαγών με μπλοκ και τη διαχείριση των σχέσεων με τους δύο ομολόγους του που έχασαν την κορυφαία θέση.

Εν τω μεταξύ, η απουσία γυναικών από τον κατάλογο των δυνητικών υποψηφίων υπογράμμισε το κενό ποικιλομορφίας στη Wall Street. Ο Saperstein, ο οποίος ηγείται της διαχείρισης πλούτου, θα παραμείνει συμπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος και θα αναλάβει πρόσθετες αρμοδιότητες για την εποπτεία της διαχείρισης επενδύσεων. Η Simkowitz, επικεφαλής της διαχείρισης επενδύσεων, θα γίνει συμπρόεδρος και επικεφαλής των θεσμικών τίτλων.

Γιατί επελέγη ο Ted Pick

Ο Pick, ο οποίος εντάχθηκε στη Morgan Stanley το 1990 και θα αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου την 1η Ιανουαρίου του 2024, διηύθυνε τις αγορές μετοχικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και διορίστηκε επικεφαλής των πωλήσεων και των συναλλαγών το 2015.

Πριν από τον τρέχοντα ρόλο του, ήταν παγκόσμιος επικεφαλής πωλήσεων και συναλλαγών και σχεδίασε την ανατροπή του τμήματος σταθερού εισοδήματος της εταιρείας. Ο Gorman δήλωσε ότι η ανάκαμψη ήταν μια δύσκολη περίοδος κατά την οποία είδε ότι ο Pick μπορούσε να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» και να δώσει στους εργαζομένους το κίνητρο που χρειάζονταν.

«Η προσδοκία είναι ότι η ανάπτυξη των συγχωνεύσεων και εξαγορών τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι υψηλή και αυτή ήταν η βασική ικανότητα του Pick – επομένως τη θεωρούμε καλή κίνηση», δήλωσε ο Brian Mulberry, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών στη Zacks Investment Management, η οποία κατείχε μετοχές της Morgan Stanley στο παρελθόν. Ο Mulberry επισήμανε ότι ο Pick πρόσθεσε επίσης «σταθερότητα και εμπειρία», χαρακτηριστικά που έλειπαν από την τράπεζα.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος αναγνώρισε ότι η αγορά είναι «προκλητική», αλλά δεν είχε καμία «επίδραση στο πώς σκεφτόμαστε τη στρατηγική».

Ο Gorman ανακοίνωσε τον Μάιο ότι σχεδίαζε να παραιτηθεί εντός ενός έτους και ορισμένοι επενδυτές ήλπιζαν ότι η διαδοχή θα ανακοινωθεί στα κέρδη της τράπεζας στις 18 Οκτωβρίου. Η μετοχή βυθίστηκε, με έναν εκ των αναλυτών να αναφέρει την έλλειψη δημόσιου σχεδίου για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο.

Ο μέχρι πρότινος CEO επισήμανε ωστόσο ότι η τράπεζα τήρησε το χρονοδιάγραμμα, ανακοινώνοντας μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τον Οκτώβριο, ότι ο Pick  επιλέχθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και τα ψυχικά του αποθέματα, έλαβε την έγκριση του συμβουλίου για να μπορέσει να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Η κληρονομιά του James Gorman

Ο Gorman εντάχθηκε στη Morgan Stanley τον Φεβρουάριο του 2006 και διορίστηκε συμπρόεδρος την επόμενη χρονιά. Καθώς η οικονομική κρίση του 2008 εκτυλισσόταν, απειλώντας να ανατρέψει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street, ο Gorman είχε μια πρώτη θέση δίπλα στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο John Mack.

Διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος τον Ιανουάριο του 2010 ταυτόχρονα με τον ομόλογό του Brian Moynihan στην Bank of America. Και τα δύο στελέχη, μαζί με τον Jamie Dimon της JPMorgan Chase & Co, έχουν οδηγήσει τις αντίστοιχες εταιρείες τους μέσα από τα συντρίμμια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μείνουν σχετικά αλώβητες. Οι αναλυτές χαιρέτησαν επίσης τις μετασχηματιστικές συμφωνίες του Gorman το 2020, με τις οποίες η Morgan Stanley αγόρασε την εκπτωτική μεσιτεία E*Trade Financial Corp και την Eaton Vance Corp.

Ο Gorman υποσχέθηκε να παραμείνει για να βοηθήσει τη διαδικασία μετάβασης στο νέο καθεστώς. Ως λάτρης της μουσικής γνωστός και για το ωμό χιούμορ του, μεγάλωσε στην Αυστραλία, απέκτησε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και M.B.A από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και εν τέλει έγινε πολίτης των ΗΠΑ.

«Η Morgan Stanley είναι γενικά σε πολύ καλή κατάσταση όπως την άφησε ο Gorman», δήλωσε ο Stephen Biggar, αναλυτής στην Argus Research. «Οι ενοποιήσεις και οι συμπράξεις με την E*Trade και την Eaton Vance διαφοροποίησαν κατά πολύ την εικόνα της τράπεζας σήμερα», συμπλήρωσε. «Καθοδήγησε μια παραδοσιακή επενδυτική τράπεζα με μέσα από μια μεταμορφωτική και επιτυχημένη εξέλιξη σε ένα διαφοροποιημένο, δυναμικό ίδρυμα διαχείρισης περιουσίας», πρόσθεσε και η Ana Arsov, διευθύνουσα σύμβουλος του Moody’s. «Όπως με όλες τις κινήσεις του, έτσι και η διαδοχή του ήταν καλά σχεδιασμένη, διευκολύνοντας μια ομαλή μετάβαση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive