Κι επίσημα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε γνωστό ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη Gazprom για τις τιμές και τους όρους προμήθειας του ρωσικού αερίου τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε το χθεσινό δημοσίευμα του ΟΤ σύμφωνα με το οποίο οι δύο εταιρείες είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα θέματα των τιμών και της ρήτρας «take or pay». Δηλαδή την πληρωμή πέναλτι για ποσότητες που παρά τη δέσμευση η ελληνική εταιρεία δεν παρέλαβε.

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σε διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου [γραφήματα]

Προβληματισμός

Από τις δηλώσεις του υπουργού προέκυψε προβληματισμός αναφορικά με τις τιμές πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά κυρίως με τα μερίδια αγοράς που καταλαμβάνει το καύσιμο στην ελληνική αγορά.

«Η Ευρώπη έχει καταφέρει να περιορίσει τις ποσότητες του ρωσικού αερίου από το 40% στο 9%», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Στην Ελλάδα, όμως, αυτό δεν ισχύει», συμπλήρωσε αποφεύγοντας να δώσει στη δημοσιότητα τα μερίδια του αερίου της Gazprom. Όπως είχε γράψει ο ΟΤ,  στο εννεάμηνο το ρωσικό αέριο που έφτασε μέσω του αγωγού Turk Stream (σημείο εισόδου Σιδηρόκαστρο) καθώς και δια θαλάσσης (φορτία LNG), φτάνει να αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών εισαγωγών.

Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το μέγεθος αυτό, που είναι σύμφωνα με στοιχεία εννεαμήνου, να έχει αυξηθεί σημαντικά. Ίσως να αγγίζει και το 60%.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Σύνθετο θέμα

Ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο φόρος της Βουλγαρίας επηρεάζει το κόστος του ρωσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά τη σύμβαση ΔΕΠΑ Εμπορίας– Gazprom, και μιλώντας ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου που είναι μέτοχος στην ελληνική επιχείρηση, δεν επηρεάζει ο φόρος αυτός. Κι αυτό καθώς η σύμβαση προβλέπει ότι δεν μπορεί να αλλάξει η συμφωνηθείσα τιμή από φόρο που επιβάλλεται πριν το Σιδηρόκαστρο».

Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι «το ρωσικό αέριο πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα, και είναι σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom».

Ο ίδιος υπαινίχθηκε πως η ρωσική εταιρεία δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης για τις τιμές πώλησης στη ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Υπάρχουν όροι αναφορικά με τις τιμές που πωλείται το αέριο σε σχέση με άλλους προμηθευτές», εννοώντας όπως έγραψε ο ΟΤ ότι η Gazprom δεν μπορεί να πουλά σε άλλον πελάτη της στην ελληνική αγορά σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τη σύμβαση που έχει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη τη συνθετότητα του θέματος σε σχέση και με την πολιτική της Ευρώπης για περιορισμό του ρωσικού αερίου.

Διακοπή ρωσικού αερίου

Ο κ. Σκυλακάκης ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ Εμπορίας το ενδεχόμενο διακοπής της προμήθειας του ρωσικού αερίου. Αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας: «Δεν μπορώ να απαντήσω δημοσίως όταν είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια