Κι επίσημα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης έκανε γνωστό ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη Gazprom για τις τιμές και τους όρους προμήθειας του ρωσικού αερίου τον επόμενο χρόνο.
Ο κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε το χθεσινό δημοσίευμα του ΟΤ σύμφωνα με το οποίο οι δύο εταιρείες είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα θέματα των τιμών και της ρήτρας «take or pay». Δηλαδή την πληρωμή πέναλτι για ποσότητες που παρά τη δέσμευση η ελληνική εταιρεία δεν παρέλαβε.
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σε διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου [γραφήματα]
Προβληματισμός
Από τις δηλώσεις του υπουργού προέκυψε προβληματισμός αναφορικά με τις τιμές πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά κυρίως με τα μερίδια αγοράς που καταλαμβάνει το καύσιμο στην ελληνική αγορά.
«Η Ευρώπη έχει καταφέρει να περιορίσει τις ποσότητες του ρωσικού αερίου από το 40% στο 9%», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Στην Ελλάδα, όμως, αυτό δεν ισχύει», συμπλήρωσε αποφεύγοντας να δώσει στη δημοσιότητα τα μερίδια του αερίου της Gazprom. Όπως είχε γράψει ο ΟΤ, στο εννεάμηνο το ρωσικό αέριο που έφτασε μέσω του αγωγού Turk Stream (σημείο εισόδου Σιδηρόκαστρο) καθώς και δια θαλάσσης (φορτία LNG), φτάνει να αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών εισαγωγών.
Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το μέγεθος αυτό, που είναι σύμφωνα με στοιχεία εννεαμήνου, να έχει αυξηθεί σημαντικά. Ίσως να αγγίζει και το 60%.
Σύνθετο θέμα
Ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο φόρος της Βουλγαρίας επηρεάζει το κόστος του ρωσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά τη σύμβαση ΔΕΠΑ Εμπορίας– Gazprom, και μιλώντας ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου που είναι μέτοχος στην ελληνική επιχείρηση, δεν επηρεάζει ο φόρος αυτός. Κι αυτό καθώς η σύμβαση προβλέπει ότι δεν μπορεί να αλλάξει η συμφωνηθείσα τιμή από φόρο που επιβάλλεται πριν το Σιδηρόκαστρο».
Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι «το ρωσικό αέριο πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα, και είναι σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom».
Ο ίδιος υπαινίχθηκε πως η ρωσική εταιρεία δεν τηρεί τους όρους της σύμβασης για τις τιμές πώλησης στη ΔΕΠΑ Εμπορίας: «Υπάρχουν όροι αναφορικά με τις τιμές που πωλείται το αέριο σε σχέση με άλλους προμηθευτές», εννοώντας όπως έγραψε ο ΟΤ ότι η Gazprom δεν μπορεί να πουλά σε άλλον πελάτη της στην ελληνική αγορά σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τη σύμβαση που έχει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη τη συνθετότητα του θέματος σε σχέση και με την πολιτική της Ευρώπης για περιορισμό του ρωσικού αερίου.
Διακοπή ρωσικού αερίου
Ο κ. Σκυλακάκης ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχει στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ Εμπορίας το ενδεχόμενο διακοπής της προμήθειας του ρωσικού αερίου. Αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας: «Δεν μπορώ να απαντήσω δημοσίως όταν είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις»
Latest News
Νέος γύρος παραχωρήσεων για υδρογονάνθρακες – Στον αέρα ο διαγωνισμός για το block της Chevron [χάρτες]
Για τις έρευνες σε κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε την απόφαση για το διαγωνισμό στα blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»
Θεοδωρόπουλος: Επιτακτική ανάγκη η θωράκιση των επιχειρήσεων απέναντι στο ενεργειακό κόστος
«Η μεγάλη μεταβλητότητα διογκώνει το πρόβλημα», ανέφερε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Κώδωνας κινδύνου από ΣΕΒ για τις τιμές ενέργειας – «Δεν υπάρχει συνομιλητής στην Ευρώπη», απαντά ο Σκυλακάκης
«Δεν λειτουργεί η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» τόνισαν οι βιομήχανοι στον Σκυλακάκη – Την απουσία πολιτικής στις Βρυξέλλες επισήμανε ο υπουργός στο ΓΣ του ΣΕΒ
Μπήκε τρυπάνι στην «Ηλέκτρα» - Ξεκίνησε η γεώτρηση στην Κύπρο από ExxonMobil - Qatar Energy
Τις πρώτες φωτογραφίες δημοσίευσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης
Κατατέθηκε η τροπολογία για το νυχτερινό ρεύμα - Τι αλλάζει
Το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Ακριβότερο το φυσικό αέριο το καλοκαίρι - Σε υψηλό 3ετίας το premium
Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις βρίσκεται η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Πώς επηρεάζει η Γερμανία
Κομισιόν: Πώς θα ρίξουμε τις τιμές της ενέργειας - Τι απαντάμε στις ΗΠΑ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε εφ' όλης της ύλης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο
Στα 50 ευρώ και πάλι το φυσικό αέριο - Κάτω από 60% η πληρότητα στις αποθήκες
Οι εξαγγελίες Τραμπ πλήττουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη - Με ταχύτατους ρυθμούς αδειάζουν οι αποθήκες στην ΕΕ
Πατήθηκε το κουμπί για τον διαγωνισμό της Chevron - Το roadmap για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Η αδειοδότηση για τις έρευνες σε υδρογονάνθρακες ξεκινά, ανακοίνωσε ο CEO της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος - Τα βήματα για τον διαγωνισμό της περιοχής που ζήτησε η Chevron
Σκυλακάκης: Ξεκινά η μελέτη και ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες
Τι είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης για υδρογονάνθρακες και Εξοικονομώ