Μεταξύ μικρών κερδών και απωλειών ταλαντεύτηκαν νωρίς την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο, εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και σχετικά υποτονικών προοπτικών ζήτησης για την περιοχή.

Ενέργεια: Στην Ουκρανία αποθηκεύει φυσικό αέριο η ΕΕ – Το ρίσκο και τα κίνητρα

Οι traders παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η σύγκρουση δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες ροές φυσικού αερίου.

Χαμηλά η ζήτηση

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους, καθώς στα περισσότερα τμήματα της ηπείρου οι καιρικές συνθήκες παραμένουν καλές. Σε συνδυασμό με τα υψηλά αποθέματα, καθώς η πληρότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ξεπερνά το 99%, και με την παραγωγή της Νορβηγίας να ανακάμπτει από τις θερινές εργασίες συντήρησης, οι τιμές παραμένουν προς το παρόν συγκρατημένες.

«Είμαστε πολύ, πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι ήμασταν πριν από δώδεκα μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων της Γερμανίας Κλάους Μιούλερ στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Εάν έχουμε έναν κανονικό χειμώνα, δεν θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για μια ασφαλή πρόβλεψη.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους αιολικούς σταθμούς αυξήθηκε σε τμήματα της δυτικής Ευρώπης αυτή την εβδομάδα, μειώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση για φυσικό αέριο στον τομέα της ενέργειας, καθώς η καταιγίδα Ciaran κινείται πάνω από τη νότια Αγγλία προς τη Βόρεια Θάλασσα. Το κέντρο της καταιγίδας βρίσκεται πλέον πάνω από τη Μάγχη, με ανέμους που ξεπερνούν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteonews νωρίς την Πέμπτη.

Κίνδυνος αστάθειας

Παρόλα αυτά, η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου παραμένει εύθραυστη, καθώς πέρσι έχασε το μεγαλύτερο μέρος των ροών που παλαιότερα λάμβανε από τη Ρωσία, οι οποίες λειτουργούσαν ως «μαξιλάρι» για τις περιπτώσεις αιφνίδιας αύξησης της ζήτησης. Όπως σημειώνει το Bloomberg, οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή της προσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο ή ένα σοβαρό κύμα ψύχους στην Ευρώπη ή την Ασία θα μπορούσε να προκαλέσει νέα εκτόξευση των τιμών.

«Παραπλανούμε ελαφρώς τους εαυτούς μας ότι τα χειρότερα έχουν περάσει», δήλωσε ο Niall Trimble, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Energy Contract, σε εκδήλωση των FT στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η ελαφρές αναταράξεις στην αγορά θα συνεχιστούν μέχρι να ξεκινήσει ένα νέο κύμα παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου γύρω στο 2027.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο του επόμενου μήνα, που αποτελεί το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματευόταν 0,7% χαμηλότερα στα 47,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί της Πέμπτης στο Άμστερνταμ. Τα αντίστοιχα προθεσμιακά συμβόλαια του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκαν κατά 0,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια